Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Szita Szabolcs a Mauthausen-bizottság élén

Budapest–Sopron - Szita Szabolcsot, a Nyugat-Magyarországi Egyetem professzorát jelölték a Nemzetközi Mauthausen Bizottság elnökének. A kijelölt elnök végleges kinevezéséről 2008 májusában a linzi közgyűlés dönt. A közelmúltban Budapesten tanácskoztak a Nemzetközi Mauthausen Bizottságban helyet foglaló 21 nemzet (Albániától az USA-ig) delegátusai Walter Beck elnök vezetésével.
A leköszönő elnök javaslatára Szita Szabolcsot jelölték – egyhangúan – elnöknek, aki a Kisalföld érdeklődésére elmondta, kiemelt feladatának tartja a mauthauseni SS-táborrendszer további kutatását (eddig három könyve jelent meg Mauthausenről – a szerk. megjegyzése), illetve az oktatást, hogy a fiataloknak pontos képük legyen arról, mi is történt ezekben a táborokban.

Szita Szabolcsot Magyarország 1992-ben jelölte a Nemzetközi Mauthausen Bizottságba, s a szervezetnek 62 év után lesz először magyar elnöke.

Mauthausen neve, az SS-táborrendszer története ismert Magyarországon. A Gestapo a magyar ellenállás megbénítására a hitleri birodalom számos magyar polgári és értelmiségi ellenzőjét, a szakszervezeti mozgalom vezetőit és aktivistáit, a Népszava szinte teljes szerkesztőségét Mauthausenbe hurcolta.

1944 nyarától Auschwitzból magyar zsidók csoportjait szállították ide, ők a legnehezebb föld alatti munkákon dolgoztak. Végül a katonai ellenállás több elfogott résztvevője is a mauthauseni bunkerba került. (Itt volt a neves soproni náciellenes kisgazda újságíró, Parragi György, vagy az ugyancsak soproni Versényi Tibor százados és a Sopronkőhidán a szovjet katonai hatóság által később kivégzett Bakay Szilárd tábornok és sokan mások.) A tábor veszteséglistáján a magyar foglyok a harmadik helyen szerepelnek.

A Nemzetközi Mauthausen Bizottság 1945 tavaszán titokban jött létre nemzeti ellenálló csoportokból, az SS és a Gestapo ellenében. Május elején az amerikai csapatok közeledésével az SS nagyobb része elmenekült. Felfegyverezték tagjaikat, átvették a tábor irányítását. A magyar bizottság élére Peyer Károlyt választották, a magyar szociáldemokrácia tekintélyes, a Gestapo által elhurcolt vezetőjét.

A táborbizottság azóta folyamatosan működik, a magyar részvétel a hidegháború éveiben szünetelt, s csak a hatvanas években kapcsolódtunk be ismét a tekintélyes európai szervezet munkájába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panelprogram: Változik a felújítási pályázat

Sopron - „A panelprogram új nyílászáróinak beázása a háztömbök műszaki elhanyagoltságából… Tovább olvasom