Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Szirbek István, a világpolgár művészettörténész

Világpolgár és örökös utazó – talán ezek a kifejezések illenek leginkább a soproni származású, Párizsban élő Szirbek István művészettörténészre. Állandó bolyongásai hátterében a szellemi kalandok iránti mérhetetlen vonzalma áll.
A Sorbonne-on művészettörténészként és történészként végzett, elsősorban idegenvezetőként dolgozó fiatalemberrel a Soproni TIT székhelyén találkoztunk, ahol éppen a tegnapi és a mai szabadegyetemi programra készült, amelynek középpontjában imádott országa, Franciaország történelmi és kulturális értékei állnak. A szintén a TIT égisze alatt megrendezett nyári, Egyiptom titkairól szóló előadás-sorozatára több mint háromszázan voltak kíváncsiak, de a Liszt Szalonban futó előadásai is sok érdeklődőt vonzanak. Élvezetes, sodró lendületű, saját felvételeivel illusztrált előadásainak híre a városban szájról szájra jár. Szirbek István évente három–négy alkalommal utazik, ahogy ő fogalmaz: „otthonról haza", azaz Párizsból Sopronba, hogy édesanyjával és barátaival találkozzon, ám ezt a néhány hetes időszakot sem tölti tétlenül, az ország különböző pontjain tart előadásokat.

Miután a nyolcvanas évek közepén elvégezte a főiskolán a testnevelés-népművelés szakot, tanítani kezdett. Bár jól érezte magát a gyerekek között, utazni és tanulni vágyott. A rendszerváltás után Franciaországba utazott. Felvették a Sorbonne-ra, ahol művészettörténetet és történelmet tanult. A tanulás mellett keményen dolgozott, hogy eltartsa magát. Előfordult, hogy délelőtt valahol takarított, délután pedig az Európa Parlamentben szinkrontolmácsolt, de volt éjszakai portás, végzett fizikai munkát is. A diploma megszerzése óta elsősorban idegenvezetőként dolgozik, csoportokat visz Olaszországba és Egyiptomba, magyar turistákat Párizsban kalauzol, maradék idejében a Louvre tárlatvezetője, illetve különböző előadásokat is tart magyar, francia, olasz vagy angol nyelven.
„ Minden épületnek, festménynek, szobornak külön-külön üzenete van, ezeket szeretném a legárnyaltabban, a legérdekesebben átadni az idegenvezetés során."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrákok tesztelték az autószervizeket

Soproni műhelyeket is felkerestek az osztrák fogyasztóvédők, amikor a biztosítók felkérésére… Tovább olvasom