Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Szintvizsga ebéddel

Sopron - Reggel még remegő kézzel húztak tételt, délben már mosolyogva szolgálták ki a vendégeket a soproni vendéglátó szakközépiskola szintvizsgázó diákjai. Jó jegyekben bíztak...
Huszonhárom pincér-, tizenkilenc szakács- és tizenkét cukrásztanuló szintvizsgázott a Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskolában. A képzés félidejéhez érkezett tanulók a meghívott szakemberek előtt mutathatták meg, mit tudnak.

„Tervezze meg egy négyfogásos báli gálavacsora étrendjét három vendég részére I. kategóriájú étteremben. A megrendelő elegáns, gyertyafényes, műsoros, élő zenés bált szeretne, ragaszkodik ahhoz, hogy a vacsora felszolgálása angol szervizzel történjen, de az étkezésre szánt idő legfeljebb 90 perc lehet. A bál résztvevői vegyes életkorúak, eltérő foglalkozásúak és különböző országokból érkeztek. Nem lehet a fogások között szárnyasból készült étel és minden fogáshoz más-más italt kell felszolgálni" – ez is egy tétel volt a pincértanulók számára a szintvizsgán, de nem kevésbé izgalmas feladatot kapott az a tanuló, akinek a Magyar Honvédség hölgy vezérőrnagyát és a NATO magyarországi új rezidensét, egy olasz középkorú urat kellett egy asztalhoz ültetnie magyaros vacsorára. A diákoknak ilyen elképzelt szituációkban kellett étrendet összeállítani, menükártyát készíteni, díszasztalt teríteni. Közben a konyhában már főztek és sütöttek a diákszakácsok és -cukrászok. Hús- és palócleves, Esterházy-rostélyos és sertésjava Dubarry módra készült, valamint torták, sütemények. A finom falatokat a pincértanulók szolgálták fel: huszonhárom felszolgáló a huszonhárom vendégnek.

Jól sikerült: A vizsgázó diákok a számonkérés után már felszabadultan bíztak a jó érdemjegyekben.
Jól sikerült: A vizsgázó diákok a számonkérés után már felszabadultan bíztak a jó érdemjegyekben.

Eleinte kicsit félszegen, néha belepirulva, aztán egyre bátrabban és ügyesebben, néhányan már egészen profi módon szervíroztak és érdeklődtek a vendégek óhajai felől.

Az ebéd feltűnően finom és gusztusos volt, néhány laikus vendég meg is jegyezte: mit fognak még tanulni, ha már most ilyen jól sütnek és főznek a vendéglátó diákjai...?

Olvasóink írták

  • 1. @méhecske@ 2009. január 19. 17:01
    „Gratulálok az összes tanulonak,hogy sikers lett a vzsgájuk.:))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MDF üdvözli a város szmogriadótervét

Sopron - A Magyar Demokrata Fórum politikusai csütörtöki sajtótájékoztatójukon kínáltak alternatívát… Tovább olvasom