Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Színházi premier: Üvegcipő nem bulvárszínten - fotók

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátékát mutatja be a Soproni Petőfi Színház november 23-án (szombaton) este hét órakor.

A rendező Pataki András szerint a darab mindig fájdalommentes szórakozást garantál a nézőknek, de bulvárszínházi felfogásban érdektelen játszani. Csak akkor érdemes műsorra tűzni, ha Irma sorsán keresztül meg lehet mutatni a mű mélységét, drámaiságát, amely egy társadalmi korrajzhoz is vezethet.

Pataki András elmondta: ez a darab könnyed témát, remekül játszható szerepeket hordoz mindig magában, ám szerinte a vígjátéki felszín mellett a nézők számára akkor jelent intellektuális kihívást és tanulságot Az üvegcipő, ha hangsúlyossá tudják tenni benne azt a dramaturgiai pillanatot, amely a hősnő, Irma valóságos sorsát mutatja be.

Irma élete ugyanis igazából tragédia, hiszen olyan értékek pusztulnak vele együtt, mint a hűség, az odaadás, az önzetlenség vagy a maga kis világához igazodó, abból mégis fölemelkedő képzeletgazdagság. Ez a pillanat pedig az ironikus, s talán a groteszkbe is áthajló játékmóddal erősíthető fel.

Sipos úr sztoikus nyugalma, amellyel jó ideig szemléli a neki kényelmes világot, (amelyről persze ő is tudja, hogy hazugság, csak erről hajlandó megfeledkezni) még derűsen megbocsátható. Pedig a rendező vélekedése szerint neki is ott kellene végeznie a saját lakodalmán járt „haláltáncban."

Premier Sopronban: Üvegcipő. Fotó: Torma Sándor


- Sipos Lajos tisztességre törekvő, morgolódó figura, aki igyekszik palástolni az érzelmeit, miközben érzékeny, sérülékeny ember, s benne is érző szív dobog. Ha belegondolunk, a férfiak nagy része ma is ilyen - vélekedett Horányi László, aki Helyey László betegsége miatt két héttel a bemutató előtt vette át a főszerepet.

- Sok idő tényleg nem volt a felkészülésre, de elfogultság nélkül állíthatom, remek stábba kerültem. Minden ilyen rendhagyó, váratlan szituáció és az abban való helytállás attól is függ, miként segítenek a partnerek egy színésznek. Itt igazi csapatmunka folyik, kitűnő kollégák vesznek körül, ha sikerül megugranunk ezt a magasságot, akkor az érdem az övék is - tette hozzá a színművész, aki, az Esztergomi Várszínház igazgatója.

Az Irmát alakító Molnár Anikó hangsúlyozta: a darab női főszereplője egy tisztalelkű, naiv, szerelmes lány, aki ezeknek a tulajdonságainak köszönheti helyzetének, életének bonyolultságát. Irma a műben épp nővé cseperedik, keresi a boldogságot az őt körülvevő világban, amely nem is annyira tiszta, de a végén ezért talál egy társat, aki úgy gondolkodik, mint ő.

Szűcs Erika Adélt alakítja az előadásban. A színművésznő nagyon örül annak, hogy számára kedves szerepben léphet a nézők elé, egy igazi vérbeli nőt kell játszania.

- Adélt negatív figuraként könyveli el a közönség, Neki megadatott egy kései szerelem a fiatal Császárral, de hogy megfeleljen a társadalmi elvárásoknak, mindent megtesz azért, hogy Sipos elvegye. Az általam játszott figurának is léteznek a maga igazságai és igyekszem úgy játszani, hogy ezek is kiderüljenek - ecsetelte Szőcs Erika.
Horváth Andor formálja meg a csábító Császár Pált.

- A közönség szempontjából nem túlzottan népszerű ez a karakter, de én szeretem, igazából a jelenléte dinamizálja a történetet. Még a neve is beszédes, ő az élet császára, fiatal, kicsapongó, éli a nagyvilági, bohém életét. Gondolatai, tettei is mindig ebből táplálkoznak, mint sok fiatalnak - húzta alá Horváth Andor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kukoricaszárító égett Nagylózson

Harminctonnás kukoricatároló kapott lángra csütörtökön a településen, az izzó silóból egy tonna… Tovább olvasom