Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Színek, arcok, remények - Fotók

Két fiatal fotóművész lencséjén keresztül tekinthetünk bele Bódvalenke, a Freskófalu életébe.

Érdekes fotókiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők április 27-én 18 órától május 4-éig Sopronban, a NYME közgazdaságtudományi kar épületének aulájában( Erzsébet utca 9).

Ez a törpefalu nem csak kilométerben van messze Soprontól és a Fertőparttól... Bizony mások az emberek, értékek is. Amíg Sopron környéke a leggazdagabb régiók közé tartozik, van munkalehetőség itthon és Ausztriában, virágzik a turizmus és a kereskedelem, addig a Borsod megyei kis faluban, a szlovák határtól pár kilométerre munkanélküliség, mélyszegénység, sorstalanság, víz és csatornahálózat hiánya pecsételi meg mindennapjait az ott élőknek.

Színek, arcok, remények.


Havi tízezer forintot nem éri el az egy főre jutó jövedelem… Mégis szutykos mosolygós gyermekarcok, vendégszerető asszonyok fogadtak minket, nyílt tűzön készített lecsóval, vakaróval, mikor az AGE OF HOPE alapítvány vezetőjeként barátaimmal, fotósokkal látogattuk meg őket… azóta sokszor voltam, minden egyes alkalommal erősebben érzem a szeretetüket, bizalmukat…

Hogy mi különbözteti meg Bódvalenkét a többi szegény borsodi, vagy szabolcsi falutól?

-A házak falát díszítő freskók,amiket a világ minden részéből meghívott roma származású festőművészek készítettek Pásztor Eszter meghívására, aki a FRESKÓFALU PROJEKT megálmodója, fáradhatatlan mecénása,mentora egyben. Azzal a céllal hozta létre projektjét,hogy turistákat csábítson a faluba, hogy ezzel megélhetést, munkalehetőséget biztosítson a helyieknek…

Eszter mindig hangsúlyozza: - ez a program romáké, magyaroké, Európáé egyben. A közös munka, tenni akarás zászlóshajója legyen ez a falu. Terve, ha eddig nem hozta meg a várt turista áradatot, sínen van és jól halad. Az AGE OF HOPE alapítvány más civil szervezettel együtt támogatja erőn túli munkáját…

Kiállításról:
Budapesten nagy sikert arattak már Tiszai András képei, most a soproni kiállításra látogatók 60, eddig sehol be nem mutatott új képet láthatnak, a „Barnie" művésznévre hallgató elismert fotós munkáit.
A kiállítást Pásztor Eszter nyitja meg, közvetlenül utána a FRESKÓFALU LEGENDÁJA című filmet vetítjük le.

Belépőt nem szedünk, de a helyszínen található adománygyűjtő dobozba várjuk a látogatók támogatását, amit alapítványunk a Freskófalu gyermekei nyári programjaira, táboraira fordit.

A kiállítás fővédnöke: dr. Magas László

Olvasóink írták

  • 1. nága 2012. április 21. 11:16
    „A kezdeményezés szép és jó, de arra is kellene őket szoktatni, hogy a házaikat, kapujukat, kerítéseiket is kifessék + tartsanak rendet, műveljék a kertjüket stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettős gyilkosság Sopronban: Mire készült V. Roland?

Az ügyészség indítványa szerint T. Attila és V. Roland társtettesként, M. Tamás pedig bűnsegédként,… Tovább olvasom