Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szilágyi a direktor Sopronban

– Olyan sikeres, népszerű művészszínházat szeretnék Sopronban megvalósítani, amelyben minden réteg megtalálja a maga művészi élményét – nyilatkozta a Kisalföldnek Szilágyi Tibor, a Petőfi Színház kedden megválasztott igazgatója.

Szilágyi Tibor
– Művész úr, önt meglehetősen zajos, nagy sajtónyilvánosságot kapott események után bízták meg három évre a színház igazgatásával. Elégedett?

– Az előzményekkel egyáltalán nem. Korábban is elmondtam, úgy éreztem magam, mint aki kabátlopási ügybe keveredett, hiszen sem én, sem pedig azok, akik szintén pályáztak, nem tehetnek arról, hogy ilyen helyzet alakult ki.

– Rövid bemutatkozó beszédében higgadtan és örömmel nyugtázta, hogy nyilvános ülésen tárgyalják a színház-igazgatói pályázatokat.

– Ez számomra természetes, hiszen mindig nyitott voltam a nyilvánosság felé. Harmincnyolc éve vagyok a pályán, az életemet, a szerepeimet, a munkáimat ismeri a közvélemény.

– Nem fél attól, hogy társulat nélkül marad? Több színész is jelezte, ha nincs Valló Péter, akkor ők is mennek.
– Az évad végén mindenkinek lejár a szerződése, akkor tudjuk meg, hogy ki marad a színházban. Mindenkinek a szíve joga dönteni a saját sorsáról. A noteszomban számos kitűnő és ismert színész, rendező neve, telefonszáma van, de eddig természetesen senkinek nem ajánlhattam semmit. Tudom azonban, hogy örömmel jönnének Sopronba, szerződött vagy vendégművészként. A megbízatásom március elsejétől érvényes, így egy hónapom maradt, hogy tájékozódjak, kidolgozzam munkatársaimmal együtt a következő évad műsortervét.

– Tud már konkrét darabokat említeni?
– Megtehetném, de nem teszem. Nem azért, mert titok, hanem azért, mert még számos dolog módosíthatja elképzeléseimet. Azt viszont megígérhetem, hogy abban a pillanatban, amikor kész lesz a következő évad programja és leszerződtettük az új társulatot, azonnal sajtótájékoztatót tartunk, elsősorban a helyi média képviselőinek

Nyugodt légkör

– Ön a közgyűlésen imponáló nyugalommal beszélt. Mindig ilyen, vagy a helyzet késztette megfontolt mondatokra?
– Azt hiszem, ilyen vagyok és ilyennek is ismernek. Meggyőződésem, hogy nyugodt légkörben – amilyen a Petőfi Színházban is lesz – sokkal jobban érzik magukat a színészek, és ez jobb teljesítményt eredményez majd. Számomra a színházigazgatás nem lét- és hatalmi kérdés. Abban az esetben, ha a közgyűlés mást választott volna, akkor sem esnék kétségbe. Harmincnyolc év alatt több mint 150 főszerepet játszottam el, számos darabot állítottam színpadra. Ennyi tapasztalattal olyan sikeres, népszerű művészszínházat szeretnék Sopronban megvalósítani, amelyben minden réteg megtalálja a maga művészi élményét.

– Említette a szerepeit. Láthatjuk majd a színpadon is?
– Remélem, igen, de sem színészként, sem pedig rendezőként nem akarok rátelepedni a színházra.

Külön költségvetés

– Mikor találkozik a társulattal?
– Még nem tudom. Először megismerkedem a Pro Kultúra Kht. munkatársaival, tájékozódom a lehetőségekről, hiszen most már lesz elkülönített költségvetése a színháznak. Jelenlétemmel most nem akarom megzavarni a munkát, hiszen premierre készülnek. És az a legfontosabb, hogy sikerre vigyék a darabot.

„ Számomra a színházigazgatás nem lét- és hatalmi kérdés. Abban az esetben, ha a közgyűlés mást választott volna, akkor sem esnék kétségbe."

Szilágyi TiborKapcsolodó cikkek >>
Itt már a színház a tét
Valló felvette a kesztyűt 
Valló Péter nem pályázott
Változik a színház vezetése?
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeméthegy az Ikva partján

Aszfalt- és építési törmelék, háztartási hulladék, elhasználódott mosógépek, hűtők és még ki tudja,… Tovább olvasom