Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Szigorúan ellenőrzik a termékdíj-befizetést

Sopron - Szigorú ellenőrzéseket tervez a pénzügyőrség a környezetvédelmi termékdíj köteles árukat forgalmazó cégek körében. A témában csütörtökön tartottak tájékoztatót.
Tavaly 24 milliárd forintos bevételt hozott a költségvetésnek a termékdíj, ami környezetvédelmi célokat szolgál: a hulladékok visszagyűjtésére s az újrahasznosításra ösztönöz. A pénzügyőrség tavaly vette át a termékdíjjal kapcsolatos ellenőrzéseket és a bírság kiszabásának jogát. Ez cégeknél akár egymillió, nem jogi személyek esetében 400 ezer forintig terjedhet. Mivel az érintett 80 ezer gazdálkodóból csak mintegy 20 ezren tettek eleget kötelezettségüknek, a vámosok szigorúan ellenőrzik a fizetésre kötelezetteket. Ugyanakkor azok a cégek, amelyek részt vállalnak a begyűjtésben, az újrahasznosításban, kedvezményben részesülnek.

– A termékdíj 1995 óta létezik, de eddig elég sokan figyelmen kívül hagyták – mondta el a Kisalföldnek Kós Szabina környezetvédelmi termékdíj tanácsadó.

– Azok a gazdálkodók tartoznak a díjfizetéses körbe, akik termékdíjköteles terméket forgalmaznak, felhasználnak. Ide tartoznak például a csomagolóanyagok, a kőolajtermékek, a gumiabroncs, a hűtőközeg, az akkumulátor, illetve az elektromos és elektronikai berendezések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiírták az önkormányzati pályázatokat

Sopron - A soproni önkormányzat idén is kiírta a civilszervezetek, egyesületek és alapítványok… Tovább olvasom