Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Szigorú szabályok egyetemistáknak

Sopron - A közgazdaság-tudományi kar javaslatára etikai kódexet készítenek a soproni egyetemisták, hogy a szabályok ellen vétőket kizárhassák maguk közül.
Sopronban nagy port kavart, amikor a vakációról visszatérő egyetemisták némelyike a szokottnál is harsányabban szórakozott a város közterein. A hallgatói önkormányzat a tettek mezejére lépett, azóta több városszépítő, szimpátiát keltő akciót hirdettek. A tervek szerint hamarosan elkészül az etikai kódex is. Más intézmények hasonló okirata jogokat és kötelezettségeket határoz meg, amelyek követésével a hallgatók a harmonikus együttélés megteremtéséhez, az egyetem hagyományainak és jó hírnevének megőrzéséhez járulnak hozzá.

Hagyományokból pedig akad a Nyugat-magyarországi Egyetemen is és erről a hallgatók le sem mondanának.

– A selmeci hagyományok emberré nevelik a hallgatót – kezdte dr. Wilfing János egyetemi főtanácsos. – A diploma előtt állók segítik az új hallgatókat a beilleszkedésben, az egyetemi élet megismerésében. A selmeci hagyományok követése az összetartozásról szól, a mai világban pedig szükség van egy ilyen kapocsra. A diákok életet hoznak Sopronba, ami kell ennek a városnak. Aki itt tanul, turistaként is visszajön, elhozza családját, itt vásárol, itt fizet a szórakozásáért.

– Sajnos vannak olyan hallgatók, akik nem érzik magukénak a várost az egyetemet. Ezért kódexbe foglaljuk az alapvető viselkedési normákat, amelyeket minden diáknak követnie kell, aki a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatója kíván lenni és maradni – mondta el a Kisalföldnek a főtanácsos.

Selmeci hagyomány

A selmeci akadémiára a Habsburg-birodalom tartományaiból és más országokból érkeztek a hallgatók. Balekoktatásban részesítették őket, ami ma is része az egyetemi életnek. A hagyományok kialakításánál átvették más egyetemek szokásait. Segélyezőegyleteket is alakítottak, az egy mindenkiért, mindenki egyért elvet követték.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mágel Ágost: 700 millió forinttól esik el Sopron

Sopron - Hétszázmillió forint állami normatívától esik el Sopron, ami problémát okozhat a helyi… Tovább olvasom