Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Szigorodó panelpályázat

Sopron - Megváltozott az iparosított technológiával készült épületek korszerűsítésére kiírt pályázat rendje és tartalma. A legfontosabb változás, hogy csak kimutatható energiamegtakarítást eredményező munkálatokat támogatnak.
Az idén is folytatódik a „panelprogram", de lényeges változásokkal. Pályázni csak az 1992. július elseje előtt kiadott építési engedéllyel rendelkező épületek korszerűsítésére lehet. A kiírás szerint támogatást csak az a pályázat kaphat, amely garantálja a kimutatható energiamegtakarítást.

További eltérés a korábbiakhoz képest, hogy pályázni lehet az önkormányzat bevonásával és nélküle is. Fontos azonban tudni, hogy a soproni önkormányzat csak olyan pályázatokhoz nyújt támogatást, amely közreműködésével valósul meg. Ez utóbbi esetben pályázatot írnak ki a támogatás mértékéről, formájáról és feltételeiről. Állami és önkormányzati pénzek igényelhetők a külső nyílászárók cseréjéhez, homlokzatok és födémek hőszigeteléséhez, épületgépészeti rendszerek – például szellőzők, fűtési rendszerek – korszerűsítéséhez. Ugyancsak fontos, hogy az önkormányzat nem támogatja a hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal történő helyettesítését, vagyis a távhőszolgáltatás kiváltását.

Fontos tudni, hogy az önkormányzat csak olyan pályázatokhoz nyújt támogatást, amely a közreműködésével valósul meg. Fotó: Magasi Dávid

A vissza nem térítendő állami támogatás mértéke az elismerhető bekerülési költség maximum egyharmada, de lakásonként átlagosan 500 ezer forint. Ugyanennyi összeget biztosít az önkormányzat is abban az esetben, ha bevonják a felújításba, korszerűsítésbe. A minisztérium által megadott határidő 2008. szeptember 30., de az önkormányzatokhoz július 15-ig kell beadni a pályázatokat.

Olvasóink írták

 • 4. housemaster 2008. március 04. 15:58
  „Jó vicc, hogy pont a távhő kiváltását nem támogatja - naná, hiszen a Holding tulajdonában van, s eszméletlen pénzeket szednek, átlagon felülieket az országban.
  Mondja meg valaki, mi került a panelprogramon belül egy 52 m2-es lakás három (erkély nélküli) nyílászárója + a lépcsőházi ablakok + sima hungarocelles födémszigetelésen 292.000 Ft x 3 = 876.000 Ft-ba ????? - a három az önrész+önkormányzat+állami támogatás, mert csak így lehetett.
  Szóval kérnék valakit, hogy ezt az összeget magyarázza már meg...ennyiért (ha lenne ennyi pénzünk) beszélő nyílászárókat is vehettünk volna. Ja és még egy pofátlanság: nyertesség esetén utólag és csakis a soproni önkorm. szabhatja meg a kivitelező nevét...erre hallom másik lakóközösségtől: náluk ők választhattak megfelleő árajánlat esetén.
  Valami nagyon nem kóser itt és nem csak a kivitelező(k) részéről!!”
 • 3. jereván 2008. március 04. 15:16
  „Kedves Panel!Tényleg jó dolog...
  Én szintén egy 49 m2-es lakásban lakom.Mi is megnyertük a pályázatot,el is kezdődtek a munkálatok csigatempóban,4 hónapja tartanak és még nics vége.Már az agyamra megy a mindennapos fúrás,nagyon durva!A lakásomat teljesen tönkrették a fűtéskorszerűsítéssel,mit érdekli ezeket hogy az ember szép,felújított lakásba lakik?Hívhattam utánuk a festőket(80000 ft),majd a parkettást(40000ft)-mert úgy dobálták rajta a szerszámaikat mintha beton lenne,lehetett felszedni.Hát kösz szépen!Még jó hogy az ablakcserém már megvolt.Egyelőre több a kár belőle mint a haszon mert az órákat ugyan felszerelték,de hitelesítve nincsenek(meg szerintem nem is lesznek),az én távhőm is maradt a régi,35000 a múlt havi.Ugyanannyit fizetek mint eddig.Ja helyesbítek,annyi változott hogy pluszba még fizethetem a felújítás részletetit,havi 4000-et,ki tudja hány évig mert még egy darab papírt se kaptam róla hogy most akkor mi mennyibe is került ezen a fantasztikus panelprogramon!”
 • 2. Efem 2008. március 04. 09:15
  „Én soproni vagyok, de sosem éltem Jereván City-ben. A panelprogram jó dolog, mert - amennyit én látok belőle - megújulnak/megújultak tőle az egyébként ocsmány, undorító panellakások külsőleg is. Erre most meg szigorítják a feltételeket??? Háát. ÖTLET: Én pl azt is támogatnám, h a panelok tetején nagyobbacska napelemeket helyeznének el. Na mindegy, remélem valaki látja, hallja ezt "odafenn"!”
 • 1. Panel 2008. március 04. 08:21
  „Panelprogram?
  Jó dolog, csak győzd kivárni.
  Mi már több mint 2éve megnyertük, de még sehol semmi, csak papírok.
  49 m2-es lakásban lakom, a távhő a múlt hónapra 35.000Ft-os számlát küldött.
  Felháborító!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok a kutyapiszok, de néha kevés a zacskó

Sopron - Óvatosan érdemes közlekedni Sopronban, ha nem akarunk kutyaürülékbe lépni. Sok gazdi nem… Tovább olvasom