Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

Szigorítások minden szinten

A Draskovics-csomagnak sok vesztese lesz, és a pénzügyi szigorítások települési szinten érezhetőkké válnak. Bár egyelőre sehol sem tudnak konkrét számokat, a racionalizálás, takarékosság szinte mindenhová elér – Sopronba is.
Az új pénzügyminiszter, Draskovics Tibor eleget kíván tenni a feladatnak, és széles körű szigorítással, a minisztériumoktól való elvonással spórol az országnak. A Draskovics-csomag konkrét következményeit a települések még nem látják – de már érzik. Elvonás, racionalizálás szinte minden ágazatban lesz. Az elvonások hatásai Sopronig gyűrűznek...

A Draskovics-csomag legnagyobb vesztese a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Nemcsak útépítésre és -felújításra jut majd kevesebb, hanem a közlekedési társaságok támogatására is. Veszít a kultúra is, többek között a pályázati lehetőségek csökkenése miatt. A tárca megvonása bizonytalanná teszi a Deák téri múzeumépület megmentését is.

A GySEV Rt. budapesti központjában Ács Sándor gazdasági vezérigazgató-helyettes úgy fogalmazott, bár erre az évre a társaságnál nem volt olyan fejlesztés előirányozva, amit veszélyeztetne az elvonás, és a Sopron–Szombathely vonal felújítására elkülönített 1,6 milliárd forintot is megkapják, csúszik viszont a vasúti közlekedés problémáinak felszámolása. Ez Sopron számára és a társaságnak is gond. Később valósulnak meg a fejlesztések (a távoli célok közül például a vasútvonalak sokat emlegetett föld alá süllyesztése), a GySEV pedig kénytelen tudomásul venni: a veszteséges személyszállítást idén sem kompenzálja teljes értékén az állam.

Kevesebb pénzből

A Belügyminisztériumi elvonás következményei már elértek a vidéki kapitányságokra is. Dr. Szabadfi Árpád, Győr-Moson-Sopron megye rendőrfőkapitánya elmondta, gépkocsiparkjuk tíz százalékát, azaz 16 darab járművet le vagy el kell adniuk. Komoly takarékosságra kötelezik a szervezetet, amelynek hatását Sopronban is érezni fogják. A tavalyinál jóval kisebb költségvetés következménye lesz, hogy a létszámhiányt bár enyhítik, meg nem szüntethetik, a túlórákra pedig egyelőre nincs is keret.
Nem tudnak még az egészségügyben tervezett szigorítások helyi következményeiről az Erzsébet-kórházban. Tiborcz Sándor gazdasági igazgató arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy most tartja a kórházszövetség kongresszusát, s várhatóan a minisztérium a tihanyi értekezleten tájékoztatja a kórházvezetőket. A korábban kiszivárgott hírek szerint a gyógyszertámogatásokban, illetve a szűrések rendjében várható változás.

Csökkennek a lehetőségek is

A kultúra sem ússza meg. A pénzügyminiszter szigorításának egyenes következményeit még nem látni tisztán a megyében, de mint Perger Gyula megyei múzeumigazgató elmondta, ha a beruházások stoptáblát kapnak, Sopronban megint elmarad a múzeum Deák téri, életveszélyes épületének felújítása. Ötfős létszámcsökkentést is terveznek megyei szinten, s attól tartanak, pályázati lehetőségeik is sokkal szűkösebbek lesznek.

Érdekes, hogy a soproni önkormányzatot Kalmár István alpolgármester szerint nem érinti a szigorítás. A szocialista politikus úgy gondolja, ha a minisztériumi pályázati összegek csökkennek is, az erős soproni lobbi érvényesülni fog, a városvezetés pedig megtalálja majd a lehetőségeket...

Karcsúsított tárcák

A Draskovics-csomag keretében 185 milliárd forinttal kurtítják meg az Országgyűlés által törvénybe iktatott idei előirányzatokat. A legnagyobb vesztes a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, ahol 36,2 milliárd forintot zároltak, a második legtöbbet spóroló tárca pedig a Honvédelmi Minisztérium 12,25 milliárddal. Az egészségügyi tárca 5,5 milliárdot farag le, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium 2,9 milliárdot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ritmusfesztivál

Ütőhangszerek és -hangszeresek találkozójától volt hangos vasárnap a Liszt Ferenc Konferencia-… Tovább olvasom