Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Szerződéskötés, nem egyenlő feltételekkel?

A háziorvosi praxisok mintegy háromnegyedének biztosít az önkormányzat felszerelt rendelőt, s fizeti a teljes rezsit is. A saját ingatlanban működtetett rendelőket anyagilag támogatja. Az építményadó miatt azonban a támogatás jelentős része elúszik.

– A dr. Bedi Csilla történetét vázoló cikkben az szerepelt, hogy rajta kívül mindenki aláírta az önkormányzattal a szerződést, de a szerződéskötések módjáról nem esett szó – reagált dr. Németh Erzsébet soproni háziorvos korábbi cikkünkre.

– Tudni kell, hogy a praxisok körülbelül háromnegyed részének biztosít az önkormányzat felszerelt rendelőt, fizeti a teljes közműköltséget, míg mások támogatást kapnak. Ennek összege 2012-ben 161.252 forint volt. Mivel a saját rendelőmben a családorvosi tevékenységen kívül foglalkozás-egészségügyi rendelést is tartok, építményadóként vissza kellett fizetnem 84.600 forintot. Így a tényleges támogatás havi 6387 forint volt, ugyanakkor a rezsim ennek többszöröse.

Ezen szerettem volna változtatni, s ősszel a szerződések elkészülte előtt, titkárnőjén keresztül időpontot kértem az alpolgármestertől. Nem ért rá fogadni. Tértivevényes levélben kértem tőle ugyanezt. Válasz nem érkezett. Megkaptam viszont az önkormányzat által fogalmazott szerződést, amit vagy aláírok, vagy nem dolgozhatnék, mint dr. Bedi Csilla. Az orvosi kamara jogászát kérdeztem meg a helyzetről. Elmondta: ha a szerződés a törvényeknek megfelel, akkor nincs mit tenni. Márpedig a törvény megengedi, hogy egy önkormányzat ugyanazon feladatot ellátó orvosokkal különböző feltételekkel kössön szerződést. Így aztán kénytelen voltam idővel aláírni az önkormányzat által küldött dokumentumot.

Dr. Németh Erzsébet: Az építményadó a rendelő fenntartására kapott önkormányzati támogatás több mint felét elvitte. Fotó: Magasi
Dr. Németh Erzsébet: Az építményadó a rendelő fenntartására kapott önkormányzati támogatás több mint felét elvitte. Fotó: Magasi


– Mit szeretnék elérni? Azt semmiképpen sem, hogy az önkormányzat azoktól is elvegye a támogatást, akik eddig megkapták. Arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy Bedi doktornőnek biztosan megvolt az oka, ami miatt nem írta alá a szerződést, mert annak utolsó mondata szerint: „a felek – mint akaratukkal mindenben megegyezőt – jóváhagyólag aláírják". Másrészt azt szeretném elérni, hogy vagy csökkentsék esetünkben az építményadót, vagy emeljék a támogatás mértékét olyan szintre, hogy egyenlő feltételekkel láthassuk el gyógyító munkánkat – zárta dr. Németh Erzsébet.

A városházán dr. Dobos József jegyzőtől megtudtuk, a helyi adókról szóló törvény alapján tavaly májustól mentes az építményadó alól a háziorvos által nyújtott egészségügyi ellátás céljára szolgáló helyiség. Ugyanakkor a törvény úgy rendelkezik, hogy ha az adott helyiség használata úgynevezett vegyes praxisú – így például a helyiségben a háziorvosi ellátás mellett akár csak egy nap magánrendelést is tartanak, beleértve a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást –, akkor építményadó-fizetési kötelezettség áll fenn.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas vezetés - Bíróságra gyorsított eljárásban

A Soproni Járási Ügyészség a napokban állítja gyorsított eljárásban bíróság elé azt a férfit, aki Sopronban július 6-án ittasan vezetett. Tovább olvasom