Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Szeretni kell a szakmát, tisztelni a diákok tudásszomját

˝Szeretni kell a szakmát, és ugyanúgy szeretni kell a diákokat, tisztelni és szolgálni tudásszomjukat˝ – foglalta össze hitvallását Horváth Péter, aki első nyugdíjasévét is tanítással kezdte.

Horváth Péter nevezetes személye a soproni vendéglátás és idegenforgalom szakterületének: közel négy évtizedig oktatott egy helyen, a helyi idegenforgalmi, kereskedelmi és vendéglátó-szakképzőben. Huszonöt évig volt igazgatóhelyettese az intézménynek, idén kezdte meg első nyugdíjasévét. A fiatalok magas szintű oktatásán, nevelésén túl tantervfejlesztő és tankönyvírói munkássága elismeréseképpen az önkormányzat Sopron kiváló pedagógusa címmel tüntette ki.

Horváth Péter: Nyugdíjasként is tovább oktat a vendéglátás területén. Fotó: Magasi
Horváth Péter: Nyugdíjasként is tovább oktat a vendéglátás területén. Fotó: Magasi

– A szegedi egyetemen biológia–kémia szakon végeztem, de hamar ˝átképződtem˝ a vendéglátás területére – mondta portálunknak a kitüntetett. – Az élelmiszer-ismeret és a táplálkozástan témakörében két tankönyvet is írtam, s nyugdíjasként sem pihenek, most készül harmadik kötetem. Emellett még oktatok a Danubius-szakképzőben. Nyugdíjasként több időm lesz a családra, s hobbijaimra, a teniszre és az úszásra.

Horváth Péter pedagógiai hitvallása igen egyszerű: szeretni kell a szakmát, és ugyanúgy szeretni kell a diákokat, tisztelni és szolgálni tudásszomjukat.

A szakember országos elismertségét jelzi, hogy a ’90-es években az emberierőforrás-fejlesztés tematikájú világbanki projekt szakmacsoport-vezetőjeként is tevékenykedett. Több mint egy évtizede Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki.

Olvasóink írták

 • 5. Crazyacqua 2010. január 13. 01:36
  „Gall, az mióta politizálás, hogyha azt mondom, hogy a vendéglátó helyek/egységek nem vagy csak 4 órásra jelentik be a dolgozókat? Vagy kék kiskönyvvel? Ebből is szép kis botrány lehetne már robbantani, csak senki nem mer nekiállni.
  Ebben hol van politika??????????????????????????????????”
 • 4. gall 2010. január 12. 11:44
  „én olyannyira vagyok tisztelője a Tanár úrnak,hogy itt,ebben a cíkkhez,semmimás téma nem megengedhető.menj más fórumra,és politizálj ott.Tiszteletem a Tanár úrnak !”
 • 3. Crazyacqua 2010. január 10. 21:38
  „Úgyszintén gall, tanított és nagy tisztelője vagyok, csak tudod sokan nem tudják,h mi a vendéglátás mostanság, nem ártana ebből is most már egy hatalmas balhét robbantani, és megkaparni a felszínt, irgalmatlan országos balhé lenne, tudod tényleg csak egy kicsit kellene csak megkapargatni a felszínt.
  Gall, te vendéglátásban dolgozol? Bár szerintem nem, ilyen modorral én kivágnálak, úgy, hogy szikrázna a hátsód... Kultúráltan szóltam hozzá a dolgokhoz, neked nagy megerőltetésbe került volna?”
 • 2. gall 2010. január 09. 20:05
  „Szóval megéri vendéglátóban dolgozni mostanság itthon?...1. Crazyacqua 2010.01.08. 14:26 -------------------------------------------mi közöd van hozzá,te ökör?????????hogy jön ez ide??fajtiszta barom..
  Itt a Horváth Péter tanár úrról volt szó,aki elött le a kalappal,nagy tisztelője voltam,és maradok !”
 • 1. Crazyacqua 2010. január 08. 14:26
  „Gratulálok a Tanár Úrnak a kitartásához, minden elismerésem és tiszteletem!
  Valamint akkor rátérhetünk arra a kérdésre, hogy kedves Vendéglátóban tanuló diákok amikor elvégzitek a sulit mi tudjátok, hogy mi vár rátok? Minimálbérre talán be lesztek jelentve ( vagy kiskönyveztek ) dolgoztak heti 7 napból minimum 6-ot tízenakárhány órában és a minimálbér mellé kaptok még mondjuk 60-at zsebbe. Ez kell nektek? Bár erre majd úgyis csak nyugdíjosztáskor fogtok rájönni. Amúgy meg a soproni vendéglőtulajdonosok is mindenféle jöttmentet felvesznek végzettség nélkül. Én is dolgoztam sok ilyen emberrel, oké, hogy szorgalmassak és csinálják de mégsem értenek annyira hozzá mint az aki ezt tanulta évekig. Ez miatt a ti órabéretek sem lesz magas, mert szakképzetlen olcsóbban is elvállalja a munkát. Szóval megéri vendéglátóban dolgozni mostanság itthon?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavasszal nyílik az új bölcsőde

Elkezdődött a soproni Zöld Ág Bölcsőde új, 24 férőhelyes részlegének megépítése. A tavasszal várható… Tovább olvasom