Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Szeressük egymást, gyerekek...

Huszti Péter kitűnő rendező: a fináléban a „Szeressük egymást, gyerekek" című dal éneklésekor a közönséghez lesétáló Mikó István, Piros Ildikó és Győri Péter révén a nézők testközelben – és katartikus erővel – részesülhettek a Szomorú vasárnap zenés játék fő mondanivalójából a Kisszínházban.
Seress Rezső alakja valóban nem mindennapi: kisember, kottát sem tudott olvasni, mégis a Szomorú vasárnap című dala bejárta az egész világot. Ő maga száznyolc különböző hangfelvételt gyűjtött össze róla. Ami a darabot illeti, egy zokszavuk sem lehet a nézőknek: idősíkokat bátran változtató, humorban bővelkedő, drámai pillanatokban gazdag, pergő ritmusú előadást láthattunk Huszti Péter feszes, egyetlen percnyi üresjáratot sem hagyó rendezésében.

Betekintést nyertünk a harmincas évek gazdasági válságába éppúgy, mint a második világháborúba, s a felszabadulás utáni magyar hétköznapokba. Mindezt azért, hogy percről percre kirajzolódjék a zenés játék napjainkban is érvényes fő mondanivalója: életünk legfontosabb lételeme a gyakorló, a megbocsátó és a kiteljesítő szeretet. Hiánya a pokol.

Piros Ildikó, Győri Péter és Mikó István Huszti Péter rendezésében adta elő a Szomorú vasárnap zenés játékot. Fotó: Magasi Dávid

A szereposztás telitalálat volt, Mikó István, Piros Ildikó és Győri Péter valóban játszotta a zenés játékot. Olykor túlságosan is önfeledten – ha nyersebben fogalmaznánk, akkor azt írnánk, kissé öncélúan, így egynémely Seress-dal koreografált előadásakor. De ezt leszámítva összességében megállapíthatjuk: e három nagy formátumú művész a színészmesterség ihletett, ritkán látott magaslatait prezentálta a közönségnek. Mikó István minden színpadi pillanata felejthetetlenné varázsolta Seress figuráját.

Piros Ildikó elbűvölően érzékeny finomsággal formálta a komponista – az utolsó években már nem mindig felhőtlen kapcsolatot jelentő – szerelmét. Amikor szembesül Seress öngyilkosságának tényével, Piros Ildikó döbbenetes hatású, hosszú csönddel kísért drámai alakítása a soproni színházi évad egyik legkitűnőbb és legemberibb – lélegzetelállító erejű – jelenete volt. Remek rendezői elgondolásra vallott az is, hogy Győri Péter játszotta – élményszámba menően – az összes többi epizódszerepet, a pincért, a katonát, a Szomorú vasárnap szövegíróját, s többek között a papot is.

A zenés játékban Neumark Zoltán működött közre zongorán, másodpercre együtt élve a szereplőkkel. Külön dicséret illeti Horesnyi Balázst az egyszerű, mégis sokatmondó díszletért, s Darvasi Ilonát a jelmezekért. A Szomorú vasárnap összhatása csak az ő munkájukkal teljes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkeztek a vízágyúk a Kossuth térre

Hét embert állítottak elő a rendőrök Budapesten vasárnap a népszavazás napjára bevezetett fokozott… Tovább olvasom