Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

Szerelemből játszanak

Sopron - Ma este új bemutatóval jelentkezik a 35 esztendős múltra visszatekintő Civitas Pinceszínház.

A tavalyi jubileumot azonban nem kísérte zajos ünneplés, az elmúlt év a gyászról szólt. A színházalapító halála után most állt talpra a társulat, felújították a színházat, és úgy döntöttek: folytatják.

Az országos nívódíjjal jutalmazott amatőr társulat tavaly elveszítette megalapítóját, id. Kövesi Györgyöt.

– Komolyan elgondolkodtam, érdemes-e tovább folytatnunk. Elveszítettem apámat, a mesteremet, a főnökömet, a barátomat, a színház rendezőjét, a legjobb dramaturgot, a világosítónkat – emlékezett szomorúan ifj. Kövesi György.

– Aztán a társulat tagjai meggyőztek arról, folytatni kell, nem hagyhatjuk veszni a több mint három évtizedes múltunkat. Így összeszedtük magunkat, a pénzünkből felújítottuk a színházat, s most új bemutatóval készülünk, ma este 8 órától a Pucér Ámorral várjuk a közönséget – folytatta György, aki átvette a színházzal kapcsolatos ügyek intézését.

Ifj. Kövesi György a társulati tagokkal együtt segített a színház felújításában, a dekorációk folyamatosan kerülnek a helyükre. Fotó: Magasi
Ifj. Kövesi György a társulati tagokkal együtt segített a színház felújításában, a dekorációk folyamatosan kerülnek a helyükre. Fotó: Magasi

Ifj. Kövesi Györgytől megtudtuk: édesapja a ’70-es évek elején alapította a társulatot, először verses esteket, majd pantomim-előadásokat tartottak. A ’80-as évek közepére létrehozta mozgásszínházát, ami 1983-tól a jelenlegi formában kocsmaszínházként működik. Az önkormányzat adja számukra a helyet, ezzel támogatja a teátrumot, melynek közönsége főként más településekről érkezik.

– Egyesületként működünk, a belépők árából és pályázati pénzből tartjuk fenn magunkat. Apám volt az egyetlen alkalmazott, most nincs főállású munkatárs, mert nem tudnánk kifizetni a bért, a járulékokat. De nem panaszkodunk, a tagok szerelemből játszanak. Összeszokott csapatunk 12 tagot számlál, örömmel fogadunk tehetséges fiatalokat magunk közé.

Esténként a munkaidő letelte után próbálunk, 6 körül találkozunk, és sokszor éjszakába nyúlóan csiszoljuk a jeleneteket – mondta az amatőr társulat vezetője, aki szerint vendégeik kedvelik a szokatlan légkört, amit a színházukban tapasztalnak. Örömmel foglalnak helyet a pince asztalainál, ahol az evés-ivás mellett esetenként aktív részesei is lehetnek az előadásoknak.

Olvasóink írták

 • 9. Bokk 2010. február 20. 22:40
  „A Buci királyfi tényleg király volt. :) Meg ez a színház is csoda nagyon sok tekintetben. Le a kalappal és így tovább!”
 • 8. palika 2010. február 20. 08:08
  „Aki csak egyszer is volt ebben a színházban, nem felejti el és örül, hogy van tovább.
  Sok sikert kívánok Nektek.
  Kívánom, hogy mindig "táblás ház" előtt játszatok.
  még velem is találkoztok!”
 • 7. Nagy_Imre_Vancouver 2010. február 19. 18:39
  „Gyuri sok sikert kivanok nektek es orulok hogy folytatjatok. Majd ha legkozelebb Sopronban jarok beugrok hozzatok!”
 • 6. kokopelli530 2010. február 19. 18:18
  „Nagyon regen , a kezdetek kezdeten emlekszem meg Buci kiralyfira az Uvghegyen. Mosonmagyaron leptunk fel valami megmerettetesen az altalanos iskolai irodalmi szinpadosok szamara. Velunk jottek a buszon, es ott adtak elo a darabot. Nagy nylon izek voltak az uveghegyek:)))))
  Nagyon sokszor lattam a Villon darabjukat., remelem, nem veszik le a musorol, mert akarhanyszor meg tudnam nezni. Nagyon tetszett, ahogy a nezoket- vermersekletuk szerint- belevontak a darab egyes reszeibe, az eloadasok vegen mindig buli volt:))))) A kocsmaszinhaz egyszeruen zsenialis. Nagyon orulok, hogy folytatjak, sok sikert kivanok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 5. falcobiarmicus 2010. február 19. 16:48
  „SZÉGYELLJE magát a soproni VÁROSHÁZA hogy még válaszra sem méltatta a Pince Színház társulatát a jubileumi előadásra küldött meghívó után.
  SEMMIT nem segít ennek a színháznak, mégis él 30 éve folyamatosan!
  A soproni közönség -azaz mi - tiszteljük ezeket az embereket hogy munka után "szerelemből" kultúrát, humort, a folytatással becsületet és tisztességet adnak nekünk az előadásaikkal !

  A mai fiataloknak, középiskolásoknak Rejtő Jenő,Villon műveit így kellene megismertetni, bemutatni.Nem az órán a padban görnyedve! A pinceszínház kész történelem a relikviákkal! Történelem óra másként!
  Tessék kapcsolatot kialakítani a helyi középiskolák igazgatóinak a társulattal.Irodalom, történelem, művészeti óra a színházban!
  Óvodai csoportoknak akár egy-egy mese, székely, humoros történetek stb.. eljátszása.Igény van!
  ÉBRESZTŐ VÁROSHÁZA ! EGY KINCS VAN A KEZÜNKBEN LELKES EMBEREKKEL!”
 • 4. BB24 2010. február 19. 12:47
  „Egyszer régebben voltam és nagyon jól éreztem magam, így tovább.”
 • 3. kelta 2010. február 19. 11:46
  „Csatlakozva az előző hozzászóláshoz, minden jót kívánok a folytatáshoz!”
 • 2. passátos 2010. február 19. 11:38
  „Dicséretes!
  Hajrá Gyuri csak csináld mert jó az amit csináltok!!
  Üdv az egész stábnak! Egy Soproni a sok közül!”
 • 1. zorbas10 2010. február 19. 10:47
  „Sok sikert és kitartás az egész társulatnak!
  Valóban vétek lett volna az "örökséget" elkótyavetyélni-már csak Kövesi György emléke miatt is.
  Ő ül az égben és örül.Ott lesz ma este közöttetek és büszke lesz RÁTOK.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építőkockák: idén már 44 jelentkező

Sopron - Építőkockák 2010 címmel az idén is meghirdetik a városfejlesztési pályázatot, amelyre már… Tovább olvasom