Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Szép borok a szép lányoktól

Sopron - Fiatalok, kreatívak, lelkesek, ráadásul lányok. Birgit és Katrin Pfneiszl – szüleik útját folytatva – megtalálták helyüket és szerepüket a családi borászatban. Birgit a szakmai munkáért, Katrin a marketingért felel.

Magyarországon ritkaságnak számítanak a női borászok, ebben a szakmában jobbára férfiak jeleskednek. Az pedig, hogy két fiatal lány adja szaktudását a nedűkhöz, majdhogynem egyedülálló. Birgit és Katrin Pfneiszl az utóbbi évek alatt „teljes jogú" résztvevőjévé vált az osztrák–magyar családi pincészetnek, sőt immár a saját elképzeléseiket is megvalósíthatják a szakmában, ráadásul díjakat is szereznek szép számmal. Most például a legbüszkébbek a Hűvös Elegancia kékfrankosra, mellyel az utóbbi két hónap alatt két aranyérmet is nyertek. A család kétlaki életet él, hiszen egy osztrák és egy magyar pincészetet vezetnek.
– Katrinnal szinte a borászatban nőttünk fel, gyermekkorunk óta segítettünk szüleinknek a szőlőkerti és pincemunkákban – mondja Birgit. A 24 éves lány nem mindig volt biztos abban, hogy folytatni szeretné a családi hagyományt. – Tudtam, hogy rengeteg munkával jár a borászat, mindegy, hogy hétvége van vagy hétköznap. Édesapánk javaslatára azonban beiratkoztam a klosterneuburgi főiskolára, ahol szőlész és borász üzemmérnök szakon diplomáztam.Szinte egyedülálló, hogy a Pfneiszl-pincészetben két lány, Birgit és Katrin viszi tovább a családi hagyományokat. Fotó: Magasi Dávid


Ezért a közös munka nem ért véget, a mai napig ugyanúgy együtt csinálunk mindent a családdal, a metszéstől a palackozásig.

Birgit Pfneiszl
Birgit nem bánta meg a döntést, hiszen főiskolai évei alatt kitárult előtte a világ. Szakmai ismereteit Kaliforniában, Chilében, Ausztráliában, Olaszországban és Új-Zélandon bővíthette ki, ahol hosszabb gyakorlatokon megismerhette a helyi szőlőfajtákat. A diploma után egyre inkább kivette a részét a borkészítésből, most pedig már saját ötleteit, elgondolásait is megvalósíthatja. Tudom, hogy ha jó bort akarunk készíteni, a munka a szőlőben kezdődik – teszi hozzá a fiatal lány.

A borászat szenvedélye utolérte a kisebbik testvért, Katrint is. A most húszéves lány Sopronban járt általános iskolába, sőt az érettségit is itt tette le 2006-ban, a Berzsenyi-líceumban.

– Sokáig hezitáltam, hogy milyen szakmát válasszak, a döntésben sokat segített az a Sparkelina nevű gyöngyöző bor, amit Birgit készített nekem az érettségim alkalmából – emlékezik vissza Katrin. – Beláttam, mennyi kreativitás rejlik a borkészítésben, hogy mi mindenre van lehetőség ebben a szakmában. Most – bécsi egyetemistaként – saját ötleteimmel a pincészet marketingjéért felelek. Az új Pfneiszl-prospektusokat, címkéket már az én ötleteim alapján készítettük. Új dologként az én indítványomra vezettük be a „Mentes" nevű termékünket, egy semmilyen adalékot nem tartalmazó szőlőlét is, mellyel a borkóstolóra érkezők gyerekeinek kedveskedünk.

Franz és Elisabeth Pfneiszl tehát méltán lehetnek büszkék lányaikra. – Ők megkönnyebbültek, mikor világossá vált, folytatjuk a családi hagyományt – teszi hozzá mosolyogva Katrin. – Mi pedig szeretnénk bebizonyítani, hogy alkalmasak vagyunk erre a feladatra.

Olvasóink írták

  • 2. joco 2008. február 29. 05:54
    „Ha boruk is olyan jó, mint szépek a "lányok" , megyek megkostolni.( Na nem a lányokat)”
  • 1. joshua 2008. február 28. 20:02
    „Le a kalappal!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztett büntetés a gázolóknak

Sopron–Győr - Két, annak idején nagy port felvert közúti baleset miatt indított büntetőeljárás… Tovább olvasom