Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Szép az idei szelídgesztenye-termés

Sopron–Ágfalva - A soproni és Sopron környéki szelídgesztenyésekben javában tart a szüret. A termés valamivel jobb minőségű és több is, mint az elmúlt években. A termelők egy kiló gesztenyét 200–250 forintért tudnak értékesíteni.

Évek-évtizedek óta tudjuk, hogy pusztulnak a soproni gesztenyések. Sokan az érett gyümölcsöt sem szedik össze. A legnagyobb összefüggő gesztenyés a Fáber-réten és Ágfalván található.

– A termés ötven-hatvan százaléka már a földön van – mondta Kovács Ferenc ágfalvi gazdálkodó, aki a környéken a legnagyobb szelídgesztenyéssel rendelkezik. – Az idei termés minősége jobb, mint az elmúlt egy-két évben volt – egészségesek a szemek –, és a mennyiségre sem lehet panasz, ha az egészséges fákra vetítem a mennyiséget. Mi négy hektárral rendelkezünk, számításaim szerint 4–4,5 tonna gesztenyénk lesz idén.

A gesztenyeszüret akár hetekig is eltarthat és fárasztó munka. A család, a rokonok és a barátok segítenek. A mezőgazdaságban évről évre az a legnagyobb kérdés, hogy a termést kinek, mikor és mennyiért lehet értékesíteni. Kovács Ferenc szerint értékesítési gondokkal küzdenek, mert a nagy feldolgozók csak nagy mennyiséget vesznek át. Hol van már az az idő, amikor Sopronból vagonszámra vitték a gesztenyét. Igaz, már a városban is akad egy-két cukrász, aki vásárol nyers gesztenyét és maga dolgozza fel alapanyagnak, de csak a termés töredékét veszik meg. Így aztán a hasznot azok a kereskedők fölözik le, akik felvásárolják a termést, egy kilót 200–250 forintért. Az üzletekben persze a duplájáért lehet hozzájutni a finom gesztenyéhez. A gazdáknak nemcsak a termés értékesítése okoz fejfájást, hanem az egyre jobban terjedő fakéregbetegség is, amelyet gomba okoz, akár a törzsön, akár a lombkoronán. Ma már van ugyan védekezési lehetőség, de tömegesen nem lehet beoltani a fákat, különösen azok magasan lévő ágait. Megoldást jelenthetne, ha olyan vegyszert kísérleteznének ki a tudósok, amelyet például helikopterről lehetne kiszórni. Ilyen azonban még nincs, így egyre több szelídgesztenyefa pusztul el.

Sok tulajdonos össze sem szedi a termést. A Fáber-réten például, ahol osztatlan közös terület a gyümölcsös egy jelentős része, a gesztenyék java a földön marad. Sopronban a lövéri kertekben szinte mindenhol található néhány szelídgesztenyefa. Ezek termését a családok szedik fel, s teszik el télire, vagy azonnal püréalapanyagot készítenek, s aztán az adagokat mélyhűtőben tárolják.

A vadgesztenye is beérett

A vadgesztenye is beérett az elmúlt hetekben. A termés zöme visszakerül a természet örök körforgásába, pedig értékes gyógyszeralapanyag. Volt olyan időszak, amikor a MÉH-telepek is átvették, s továbbították a gyógyszergyáraknak. Ezt a feladatot most kereskedők látják el. Sopronban például az óvodák így jutnak egy kis pluszpénzhez. Egy kiló vadgesztenyéért 32 forintot kapnak.

Horváth Ferenc

Olvasóink írták

  • 2. érdeklődő 2008. október 15. 17:56
    „Nem tudja valaki, hogy hol lehet Sopron környékén geszenyét szedni? Van valahol itt valamilyen "szedd magad" lehetőség?”
  • 1. Boros János 2008. október 09. 07:01
    „Tisztelt Termelök!
    Ki tudna segíteni nekem abban,hogy 30 kg szelíd gesztenyét postán elküldene részemre,postai fizetéssel?
    Tisztelettel:B.J.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágább az óvodai és iskolai ebéd

– Szeptember elsejétől az óvodai és az iskolai étkeztetést a Vocational Academy Alapítvány… Tovább olvasom