Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Szent Mihály napjára készült az újbor

Az idei év első soproni újborát a napokban palackozták a soproni Vinex Pincészetben.
Akár újborral is koccinthatnak a jó termésre a szüretelők megyeszerte, mert elkészült a Vinex Pincészetben az első idei bor.
– Franciaországban már nagy hagyománya van az újbor készítésének, amely ott természetesen vörös szőlőből készül – mondotta dr. Szita Miklós igazgató. – Minden esztendőben november harmadik hetében, csütörtökön éjfélkor nyitják ki az első palackokat. Bár Sopronban is a kék szőlő, ezen belül is a kékfrankos a meghatározó, legkorábban az Irsai Olivér érik, ezért mi ebből készítettünk újbort, Szent Mihály napjára. Azért kötöttük ehhez a jeles naphoz, mert számos – a mezőgazdasághoz kötődő – néphagyomány fűződik hozzá.

Szeretnénk kezdeményezésünkből hagyományt teremteni, ezért a következő években is erre a napra készítjük el az első újborunkat. Az Irsai Olivér kettős hasznosítású fehér szőlő, étkezésre is kitűnő, de kiváló bort is lehet belőle készíteni. Szeptember 3-án volt az Irsai-szüret. Tíz napig 16–17 fok között erjesztettük, majd gyors fejtés és szűrés következett. Ezt követően került palackokba. A bort reduktív technológiával készítettük, ezért megőrizte a szőlő elsődleges illatát és zamatát.

Nos, hogy milyen is az idei első újbor? Illata finoman gyümölcsös, friss, fiatalos, enyhén szénsavas. Az újborokat az egész világon általában hat hónapig fogyasztják, ezt követően kissé romlik élvezeti minőségük. Mint megtudtuk, az érdeklődők – a hagyományteremtés részeként – ma a Rákóczi utcai pincében kóstolhatják meg a város első idei borát, amelyből háromezer palack készült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fontos tudnivalók a szavazásról

Minden magyar állampolgár a tartózkodási helye szerint illetékes választói körzetben névjegyzékbe… Tovább olvasom