Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Szent Imrét még a postás sem találja Fertőszéplakon

Olvasónk szerint komoly galibát okoz Fertőszéplakon, hogy 2004-ben több utca nevét megváltoztatták. Az övékét Szent Imrére Széchenyiről.

Azóta kevesek találják meg őket, nemrégiben a csomagjukat is visszavitte a postás.

– Azért is kellemetlen a dolog, mert vendégházat is üzemeltetünk, és a turisták sokszor alig találnak meg minket. A többség térképről és GPS alapján tájékozódik, s ezeken nem szerepel a változás. Noha a lakcímkártyámon már az új adat szerepel, a szolgáltatók még mindig a régi címet írják a csekkekre. A napokban egy futár is visszavitte a csomagunkat, mert a megadott helyen nem talált minket. Azt gondolom, másoknak is problémát okozhat ez a dolog, mert a mentők, tűzoltók is eltévedhetnek, ha térkép, GPS alapján vagy a régi ismereteik szerint tájékozódnak – dohogott Somogyi Anita.

Utánanéztünk, a legismertebb online térképek, utcanévkeresők egyikén sem szerepel a fertőszéplaki Szent Imre utca. Bozsvári Istvánt, Fertőszéplak polgármesterét szembesítettük olvasónk panaszával.

Somogyi Anita 10 éve ugyanott lakik, csekkjein és lakcímkártyáján mégis eltérő adat szerepel.
Somogyi Anita 10 éve ugyanott lakik, csekkjein és lakcímkártyáján mégis eltérő adat szerepel.

– Az utcák átnevezésére azért volt szükség, mert több is ugyanazt a nevet viselte. Négy név változott meg akkor, a módosításról az önkormányzat időben tájékoztatta a központi népesség-nyilvántartó hatóságot. Elláttuk térképpel a mentőket, rendőrséget, tűzoltóságot, postát, közműszolgáltatókat is, noha ez nem kötelességünk. Ezenkívül a falu bevezetőútjaira nagyméretű települési tájékoztató térképeket is kihelyeztünk, és 2004 óta minden saját kiadású térképen az új utcanevek szerepelnek – fogalmazott a település első embere.

Pénzes Tamástól, az egyik térképészeti vállalkozás szakemberétől megtudtuk, igazából senki nem tehető felelőssé az elavult térképekért, de mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy frissítsék az utcaneveket. – Meggyorsítja a folyamatokat, ha a panaszos egy témával kapcsolatos gyűjtőlapot megnyit (terkep.lap.hu), s ott néhány térképgyártónak és a GPS-szoftverek készítőinek jelzi észrevételeit. Ezek alapján módosítják az utcaneveket, s hamar megszűnik az áldatlan állapot – fogalmazott.

Olvasóink írták

 • 14. janika 2010. április 16. 06:36
  „Talán a itt az ideje. A "szenteket" meg kellene boldogítani és elfelejteni az utca névtárakbol! Velük és a szekértolóikkal van mindehol a legtöbb gond.”
 • 13. miracle 2010. április 15. 15:22
  „Nem árt persze jelezni, ha van változás, de én azt is furcsa gyakorlatnak tartom, hogy a térképet készítő, mikor egy új kiadványt kezd készíteni, akkor fogja magát aztán előveszi az utolsó és lemásolja? Nem kéne tán utánajárni a dolgoknak, ha már egyszer ezzel foglalkoznak? Mondjuk egy mail a polgármesterhez előtte, hogy az elmúlt X évben volt-e változás.”
 • 12. Tapmancs 2010. április 15. 12:27
  „A Google és a legtöbb navigációt gyártó cég térképszolgáltatója a Teleatlas. A honlapjukon /elvileg/ lehet jelezni a változásokat. Nagyon egyszerűen, ki kell választani a helyet a térképen, aztán hogy milyen jellegű a változás, majd rövid leírást róla, és az új adat forrását is meg kell jelölni.

  Namármost, én kb 2 éve jeleztem egy hibás utcanavet náluk, a javítás azóta sem történt meg. Talán nem volt elég alapos a magyarázat? Nem tudom. De ha így dolgoznak akkor mit sem ér az egész.”
 • 11. civac 2010. április 15. 11:51
  „2007 körül változtattak meg - szerencsére - néhány utcanevet Mosonmagyaróváron. az utvonalterv.hu-n - az imént néztem - az új nevek szerepelnek, a google-t viszont még nem frissítették, ahogy az google earth-t sem”
 • 10. ungi 2010. április 15. 09:18
  „7. gall
  Fogalmam sincs, mert ott meg nem voltam. De van GPS-em, az valoszinüleg odatalalna. Miert erdekel? Vigyelek ki?”
 • 9. töprengtörp 2010. április 15. 00:41
  „Janika! Ezeknek az utcáknak nem azért kellett megváltoztatni a nevét, mert idővel átértékelődtek az utcák nevét adó személyek. Csak törésvonalak voltak az utcákban.
  Ja, és amikor ezeket az utcaneveket megváltoztatták, egyszerre 4-et, akkor 3-at is szentről neveztek el, ami még nehezíti a megtanulásukat és megkülönböztetésüket. Sőt, lett Szt. István és Szt. Imre utca is, amit az idegenek gyakran Szent I. utcaként keresnek.

  Goldmund, jók a kérdéseid! Igen, van, h a képviselő elfelejti, h kit képvisel. És sokan vannak, akik nem látnak a dolgok mögé, de szerencsére egyre többen igen. A polgmesternek 8 éve még 500 szavazója volt. 4 éve már csak 300, most vasárnap már 200 se. Van, h sok év és sok-sok disznóság kell ahhoz, h vkit kiismerjünk:S”
 • 8. Goldmund 2010. április 14. 21:40
  „3. töprengtörp 2010.04.14. 12:19
  "És idejött egy szakállas ember Miskolcról, és megkevert mindent."

  Ő a polgármester? De hát az ottaniak miért őt választották meg?
  Egy kis faluban ennyire nincs kapcsolat a képviselők és a falu lakói között?”
 • 7. gall 2010. április 14. 19:26
  „ungi 2010.04.14. 10:37 ................bécsújhelyi-metróba kitalálsz?”
 • 6. janika 2010. április 14. 18:16
  „Így járnak a múlandók! Miért nem örök nevet adnak az utcáknak?”
 • 5. akimegmondja 2010. április 14. 16:54
  „Én 97 óta lakom Fertőszéplakon.Senkinek semmi problémája nem volt azzal,hogy a Széchényi utca " T alakú ".Nem tudom miért kellett az utcanévváltozás.Még máig sem értem!A lényeg ami a lényeg...mióta megváltoztak az utcanevek még nehezebben találják meg a keresett személyeket.Kb 1 hete állított meg valaki az utcán hogy mondjam meg neki h hol van az egyik utca.Elég gázul éreztem magam,hogy nem tudtam.13 év elteltével nem tudja az ember,hogy mi hol van a saját falujában?:S Szerintem a hivatal dolga lenne a térkép és GPS gyártóknak jelezni,hogy változás történt!”
 • 4. reális 2010. április 14. 16:42
  „Miért most kell ebből ügyet kreálni? Tudja mindenki,szóljatok aki elveszik segítek megkeresni!”
 • 3. töprengtörp 2010. április 14. 12:19
  „Évtizedekig nem okozott problémát senkinek, h Széplakon kanyarodó vagy elágazó utcák neve folytatódik. És idejött egy szakállas ember Miskolcról, és megkevert mindent. Azóta napi szinten gondok vannak. Alig van helyi lakos, aki tudja, h melyik utca hol van, nem csodálom, h az idegenek elvesznek a faluban.”
 • 2. ungi 2010. április 14. 10:37
  „Ugyan mar, en vegig kinlodtam az epitkezesemet, minden hivatalos dolgomat eppen utcanev-valtozas miatt. Pedig az utca neve mar immaron 25 eve valtozott. Ezerszer jeleztem a polgarmesteri hivatal fele, de nem törtent semmi. Tulajdoni-lapon maig a regi utcanev szerepel. Legalabb is az also szintnel. Ha valahova tulajdoni-lapot kell vinnem, nem ismerik ki magukat, mert egy földrajzi szamon, az also szint a regi utcanevet es hazszamot viseli, a felsö szint pedig az uj utcanevet es hazszamot. Nepesseg-nyilvantarto nem ad ki semmilyen igazolast, mert ott is a regi utcanev szerepel. Viszont a lakcim-kartyamon pedig az uj!!!!!!!!!Itt is megvolt mar egy herce-hurcam, aztan hagytam a francba az egeszet. Mint maganember semmilyen hivatalnal nem ertem el eredmenyt amiatt, hogy vegre rendezödjenek a dolgok, mert meg sem hallgatnak, azt mondjak a polgarmesteri hivatal dolga ezt intezni. Az azonban biztos, hogy nem könnyiti meg az eletünket, ha ilyesmi törtenik. Szerintem ez a tipikus nem tudja a jobb kez, mit csinal a bal esete!”
 • 1. FREDDY/S 2010. április 14. 09:33
  „A hivataloknak a feladata lenne, hogy a közigazgatásban fennakadás ne legyen, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a kerékpárost elsodró autóst

Közlekedési baleset okozása és segítségnyújtás elmulasztásának gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen… Tovább olvasom