Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Szennyvízaknaként használják a telkét?

Sopron - A Balfi úti Lakópark Kft. az önkormányzattól vett egy belvárosi telket a múlt évben. Elhordták róla az embermagasságú szemetet, ekkor kiderült, hogy az udvar szennyvízgyűjtőként működött. Az önkormányzat szerint őket nem terheli felelősség.

Bolyky László Tamás, a cég ügyvezetője ingerülten kért segítséget lapunktól. Tavaly vásárolta meg a Balfi u. 67. szám alatti telket, amit az önkormányzat kínált eladásra. Tavasszal első feladatuk az volt, hogy az udvarban talált szemétdombot elszállítsák. Ekkor hatalmas meglepetés érte őket, kiderült, hogy a kupac alatt szennyvíz csordogál, melynek kifolyónyílása a szomszédos ház műemlék falában van. Azt gyanítják, hogy a Végfordulat utcai, csatornázatlan, korábban önkormányzati, ma már magántulajdonban lévő házakból folyik udvarukra a környék szennyvize. – Az a legnagyobb probléma, hogy az önkormányzat nem ismeri el a hibát. A szerződésben szolgalmi jog van bejegyezve arra a csatornára, ami nem is létezik. A napokban kijött az építési hatóság, mert befalaztuk azt a rést, amiből dőlt a lé, így dugulás keletkezett a szomszédos otthonokban. Büntetést helyeztek kilátásba, ha nem bontom ki a falat, azaz nem állítom vissza az eredeti – számomra elviselhetetlen – állapotot. Az önkormányzat megoldhatná a problémát, ha csatornázásra kötelezné a lakókat. Még azt is elviselném, ha a környékemen akna lenne, de nem tűröm a trágyalét az udvaron. Ha nem segítenek a helyzet orvoslásában, akkor a területet elönti a szennyvíz. Gondolom, az ÁNTSZ sem tartja szabályosnak a dolgot és a műemlékvédelem sem örül, hogy a telkemmel szomszédos műemlék falon át folyik a szennyvíz – panaszolta Bolyky László Tamás.

Bolyky László, a cégvezető édesapja megmutatta a kérdéses telket, ahol a legmelegebb kánikulában is áll és bűzlik a szennylé.

Portálunk megkeresésére dr. Dobos József jegyző reagált. – Az említett cég november 13-án a megtekintett állapotban vette meg a telket az önkormányzattól. A szerződésben a vevő tudomásul veszi, hogy a telken szennyvízvezetési szolgalom van, amit a földhivatalnál az önkormányzat javára bejegyeztek, ez a tulajdoni lapon is szerepel. Valószínűsíthető, hogy a telek rendezése során sértették meg a csatornát, és ez okozza a szennyvíz szivárgását. Álláspontom szerint a csatorna kijavítása annak a kötelessége, aki a hibát okozta – nyilatkozta.

– Nincs csatorna, dokumentációt sem tudtak mutatni, amin ez szerepel – reagált Bolyky László Tamás. – Csak a felszínről hordtuk el a szemetet, így nem sérthettünk meg semmit és amikor megtekintettük az ingatlant, nem gondoltuk, hogy a törmelék alatt folyik a szennylé.

Olvasóink írták

 • 12. végfordulat 2009. augusztus 15. 20:06
  „Valjan!Látott már orvos?Ha nem,sürgössen keresd fel!!!”
 • 11. Valjan 2009. augusztus 11. 18:48
  „Fogalmam sincs,miert a telektulajt fikazzak...!de komolyan!
  O vett egy birtokot!Szeretne hasznalni vagy egyeb masra kialakitani,es helyette vett egy pocegodrot??!
  Mar bocs,de ha en lennek a vasarlo helyeben akkor bizony minimum 1m vasbeton szigetelessel es alappal allitanam meg az "allitolagosan nem letezo problemat!!!Azt leszarom,hogy visszadol a fekalia az eredeti helyere!Aki majd kiabalni fog,az lesz a bunos a dologban,vagy illegalis csatorna hasznalo!Hopp ismet egy Tolvajt fog majd az Onk.
  na es...van mar eleg,illetve volt..; :::)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  apropo a globexba befizetett 3milliardrol T U L N A G Y A C S E N D!!!!!!!!!!Tolvajok es korejuk tartozok...Eljon az a nap amitol ugy regtegsz! ;)))))))))))))))))))))))))))))))
  Holnap... na azert meg SAJNOS nem.; :(((DE hamarosan!”
 • 10. Cerwin 2009. augusztus 11. 18:23
  „Téglából épült csatornán folyhat szennyvíz?”
 • 9. végfordulat 2009. augusztus 11. 11:05
  „A képek manipulatívak!Az egyik képen látható cső,csak a 4-es udvar egy lakásának a lefolyója.A6,8,10,12,14-es udvarok 17lakásának aszennyvize egy téglából épültcsatornán folyt el,ami a tereprendezés során egyszerűen eltünt.Nehezen hihető el,hogy aBalfi ut 67.korábbi lakói elviselték volna atöbb évtizedes szennyezést a konyhakertjeik tövében.A korábbi állapot helyreállításával megszünne az áldatlan állapot,ami mindenki érdeke.”
 • 8. MTT 2009. augusztus 11. 08:18
  „Minden esetre, gondolom, egy vagyonért vett telket az úr, és káoszt kapott. Az önkormányzat felelőssége ilyenkor nincs sehol? A pénz utalva, szerződés megkötve, telek eladva, - a többi magasról le....
  A vevő is tájékozódhatott volna előbb, akkor nem került volna ilyen helyzetbe. Melyikünk szeretné, ha a szomszéd 10 család szennyvize ülepítőnek használná az udvarunkat? Kompromisszum kell, mint a vevő, mint az eladó részéről! Mielőbb. ÁNTSZ! Fertőzés veszély???”
 • 7. Intel 2009. augusztus 10. 21:02
  „A képen az ingatlan baleset veszélyes, amit a törvény szerint vagy el kellene keríteni, vagy lebontani...
  Mi van abban az esetben ha gyerekek szöknek be, és rájuk omlik az épület???
  Bolyky Úr ezen a téren kereshet valamit...”
 • 6. Cerwin 2009. augusztus 10. 20:04
  „Az a falból kiálló cső, a szennyvízcsatorna? Vicces! Én is furcsálnám a vevő helyében.”
 • 5. operátor 2009. augusztus 09. 12:17
  „Szar ügy! Sajnálom az ott lakókat most is és késöbbiekbe is, mert egy "jó szomszédot" kapnak.”
 • 4. végfordulat 2009. augusztus 09. 10:33
  „minket a végfordulat4-14.ig megsekérdeztek pedig mi sokat tudnak mondani a Bolyky ur miként betonoztabe 10 haz lefolyolyát amit magánlakás megsértésével csinálta. a lakokat telefonon és személyessen zaklat.juniusbe hordta el a földdombot azota van ez az állapot elgondolkodhatna a sok áskálodás hellyett már rendbe rakhatta volna amit elmarkolt Végfordulal összes lakoja”
 • 3. végfordulat 2009. augusztus 09. 09:26
  „Tisztelt Olvasók!
  Az elmúlt 40-50 évben problémamentesen folyt el a szennylé a csatornába.
  Ha nem lett volna kiépítve akkor a 14 háztól származó szennylé,már elöntötte volna a városrészt!
  A képen látható telken pedig domb volt, ami már nincs meg.A levezető cső amit látni az csak egy házé,hol van a többié? Ilyen eseteknél meg kellene kérdezni a háztulajdonosokat is.A végfordulaton összközműves ingatlanokat vásároltak a tulajdonosok.Ha kárt okoznak másoknak azt kötelesek helyrehozni.”
 • 2. drferenci 2009. augusztus 08. 17:01
  „Tisztelt olvasók, tisztelt szerkesztőség!

  Én abban az udvarban lakom, aminek a csatornáját az "építkezési vállalkozó" elfalazta. Csak azt azért tudni kell, hogy

  ad 1.: régóta van csatorna, hisz több udvar szenyvize gyűlik abban a csőben, tehát több, mint tíz lakásé, és meglehetősen régóta, tehát ha nem a csatornában folyna, akkor a telek elég jól nézne ki. ( a csatorna egy nagyon régi, téglából rakott boltíves "cloaca" (vol), és valószínű, ezért nincs a közműtérképen)

  ad 2.: az éppítető önkényesen ledugaszolta ezt a csatornát, az érintettek figyelmen kívűl hagyásával, tehát ha időben nem bontják ki a betont, akkor mindenki képzelje el a következményeket.

  ad 3.: az építtető nem a saját telkén, hanem a Végfordulat 8. hátsó házába engedély nélkül behatolva tette mindezt...

  és ad.:4 Kedves szerkesztőség jó volna ha a lakókat is megkérdezné az ilyen esetekben, mert kicsit más fényben tünne fel a dolog!”
 • 1. Diák 2009. augusztus 08. 15:57
  „Zagyszivattyut a telekre, a trutymot ki az utcára, szaftosan. Lesz reakcio.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mélygarázsban rodeózott

Sopron - A Soproni Rendőrkapitányság járőrei ellenőrzik a mélygarázst. A Soproni Rendőrkapitányság… Tovább olvasom