Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Szemétügyben győzött a józan ész

Hompó Lászlóéknak adott igazat az alapvető jogok biztosa: mint kétszemélyes háztartás, jogosultak a hatvanliteres kuka használatára.
    
A csapodi önkormányzatnak kezdeményeznie kell a hulladékgazdálkodás helyi szabályainak módosítását. A térségi társulásnál pedig felülvizsgálják a megállapodásban kötelezően előírt 110 literes kukaméretet.


– Minden a szolgáltatóváltással kezdődött – mondja az előzményekről Hompó László, aki feleségével Budapestről költözött a községbe. – 2013 elejétől Csapod is csatlakozott a hulladékszállítás térségi társulásához. A korábbi szolgáltatónál hatvanliteres kukát használtunk, de a váltás után száztíz literes után kellene fizetnünk. Az STKH-nál hiába mondtuk, hogy ketten élünk, elég nekünk a hatvanliteres kuka.

Arra hivatkoztak, hogy a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásban az alapító, illetve a társult tagok vállalták, így Csapod is, hogy rendeletben kötelezően előírják a háztartásonkénti száztíz literes edény használatát. Így automatikusan a száztíz literes kuka díját számlázzák ki nekünk.

A sarkunkra álltunk, s csak a kisebb hulladékgyűjtő edény után járó díjat fizettük, fizetjük – mondták Hompóék. Fotó: Nyikos Péter
A sarkunkra álltunk, s csak a kisebb hulladékgyűjtő edény után járó díjat fizettük, fizetjük – mondták Hompóék. Fotó: Nyikos Péter


Így viszont a korábbiakhoz képest évente tizenkétezer forinttal többet kellett volna fizetnünk, a nagy hangon beharangozott rezsicsökkentés ellenére. Az STKH-nál azt is hozzátették, hogy csak a hetven év felettieknek jár a kedvezményes hatvanliteres kuka. Kértük, adják ezt írásba, de erre már nem voltak hajlandók.

A sarkunkra álltunk, s csak a kisebb hulladékgyűjtő edény után járó díjat fizettük, fizetjük. Mindeközben felkerestük panaszunkkal a csapodi polgármesteri hivatalt, a soproni jegyzőt, a megyei kormányhivatalt, a versenyhivatalt, ám semmi eredményt nem értünk el. Végül az alapvető jogok biztosához fordultunk. A napokban kapott válasz megnyugtató volt számunkra.

Az ombudsman „jogbiztonság követelményeivel összefüggő visszásság gyanúja miatt" indított vizsgálatot. A jelentésben – egyebek mellett – az áll, hogy a hulladékgazdálkodási feladatok ellátására létrehozott önkormányzati társulási megállapodás nem korlátozhatja a képviselő-testületek rendeletalkotási hatáskörét.

A jogbiztonság követelményét sérti, ha a szolgáltató az önkormányzatok egyetértésével állapítja meg a gyűjtőedények minimális térfogatát. A panasz alapján megvizsgálták a csapodi önkormányzati rendeletet. Ezek alapján az ombudsman felkérte a polgármestert, kezdeményezze a szabályozás módosítását, a visszásságok kiküszöbölését.

De nemcsak Csapodon fogják napirendre tűzni az ombudsmani jelentést, hanem a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásban is.

– Az ombudsmani állásfoglalás alapján rövidesen felülvizsgáljuk a társulási megállapodásban rögzített, kötelezően előírt 110 literes kukaméretet – közölte megkeresésünkre Mágel Ágost, a térségi hulladékgazdálkodási társulás elnöke. 

Pluszköltség - 12 ezer forint

Évente ennyivel kellett volna többet fizetnie a korábbiakhoz képest a hulladékszállításért a csapodi házaspárnak – a rezsicsökkentés ellenére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zárva! Egy fotón mutatjuk a különbséget szombat és vasárnap között

A soproni Tesco parkolóban szombaton telt ház volt, vasárnap csak néhányan várakoztak. Tovább olvasom