Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Szeméttelepek az utak mellett

Újkér mellett ismeretlenek illegális szemétlerakót alakítottak ki, melyen napról napra több a hulladék.

Saját kezűleg gyűjtötte

A 84. számú út mentén, Újkérnél valaki ismét szeméttel árasztotta el az árokpartot és a mellette álló telket. A polgármester szerint nem új keletű a probléma, már volt rá példa, hogy saját kezűleg gyűjtött össze több zsák hulladékot, ami azonban újra és újra „megjelent". – A terület a közútkezelők, tehát az állam tulajdonában van – mondta el Potyondi Gyula, a település első embere. – Nem tehetünk úgy, mintha nem létezne az illegális lerakó, ezért már volt rá példa, hogy az iskola gondnokával együtt kimentünk, összeszedtük és elszállítottuk a többzsáknyi szemetet. Ahhoz, hogy feljelentést tehessek, sajnos tettenérés szükséges, de nem állíthatunk oda mindig valakit, őrizni a területet.

Tavaly több száz eljárás

A Magyar Közút Kht. szakemberei előtt nem ismeretlen, hogy valaki a háztartási hulladéktól és törmeléktől ilyen módon próbál megszabadulni. – Tavaly közel száz esetben indítottunk eljárást tetten ért szemetelő ellen – mondja Szőnyi Zsolt, a kht. szóvivője. – Országosan harmincezer kilométer közút tartozik a szervezetünkhöz. A 87 területi üzemmérnökség járművei folyamatosan ellenőriznek, és ahol az úton vagy az árokban elszórt szemetet találnak, azt – jobb híján maguk – elszállítják. Gyakori a háztartási hulladék, de találtunk már kidobott hűtőszekrényt, sütőt is. Az évi több tízmillió forint – amit a szemét eltávolítására költünk – nagyon hiányzik abból az összegből, amit például a kátyúzásra fordíthatnánk.

Idén nincs szeméttérkép

A Fertő–Hanság Nemzeti Park néhány éve szeméttérképet készített, amely a városok számára támpontként szolgált a lerakók felszámoltatásához. Ezt idén nem állították össze. Elmondták viszont, hogy Sopronban, a Harkai úti lerakóban egy köbméterig ingyenes a hulladék elhelyezése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés a Fertő tóért

Aláírást gyűjtenek és levelet juttatnak el a nemzeti parkhoz, a vízügyi igazgatósághoz, a Fertő tavi… Tovább olvasom