Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Szemétszállítás: kényszerből váltanának szolgáltatót, nyeregben Sopron

Bár, elégedettek a mostanival, rövidesen mégis új szolgáltató viheti el a hulladékot néhány Sopron környéki településen.
A soproni járásban mostanra tíznél is kevesebb olyan falu maradt, ahol nem a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. végzi a hulladékszállítást, hanem a Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.

Mint arról portálunkon többször is beszámoltunk, ebben a térségben 2013. év elejétől új rendszer lépett életbe. A legtöbb érintett település szolgáltatót váltott, de néhányan kitartottak az akkor még Rekultiv Környezetvédelmi és Hulladékhasznosító Kft-nél. Úgy tűnik, ennek az együttműködésnek hamarosan vége.

A helyzet jobb megértéshez, Czipetics Györgyné, Sopronhorpács, Und, Zsira, Répcevis, Gyalóka, Szakony jegyzője volt segítségünkre. A hat falu egyaránt érintett, így ha valaki, akkor ő teljes körű információkkal rendelkezik.
- A Sopronhorpácsi Közös Hivatalhoz tartozó települések közül három falunak mind a két szolgáltatóval volt szerződésük - kezdte Czipetics Györgyné.

- Legkorábban Und csatlakozott a soproni társuláshoz, a következő "átlépő" Répcevis volt, majd 2015. január 1-től Zsirán is az STKH végzi a szolgáltatást. Azaz itt egyértelmű a helyzet. A másik három településen kicsit bonyolultabb. Olyan levelet kaptak, hogy a Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft, a jelenlegi szolgáltató az év végével nem hosszabbítja meg a szerződést. Gyorsan lépni kellett.

A jegyző így folytatta: szolgáltató-váltás esetén három helyről kell árajánlatot kérni. Ezt megtették, de érvényes nem érkezett, mert az ő területükre egyedül a Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek van működési engedélye. Az idő sürgetett, hiszen a szemétszállítás kötelező feladat, azt az önkormányzatoknak meg kell oldaniuk.

Végső esetben a katasztrófavédelem jelöl ki vállalkozást, de ezt mindenki szeretné elkerülni.

Így a napokban megtörtént széles körű egyeztetésen az a megállapodás tervezet született, hogy 2015 első félévében minden marad a régiben.

Igaz, a szelektív gyűjtés esetén lesz némi változás, mert ezen szigetek megszünnek és a korábbi feltételekkel lomtalanításra sem lesz lehetőség. Fontos, a szerződés akkor lép életbe, ha az önkormányzatok képviselő-testületei is igent mondanak.

- A közeljövő nagy feladata a hulladékszállítás végleges megoldása, az új szolgáltató kiválasztása - zárta a jegyző.

Az átmeneti időben változás lehet a szelektív hulladékgyűjtésben. Fotó:kisalfold.hu archívum
Az átmeneti időben változás lehet a szelektív hulladékgyűjtésben. Fotó:kisalfold.hu archívum


A folyamat vége az érintett településeken minden bizonnyal az lesz, hogy ők is csatlakoznak a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-hez.

A fogadókészség megvan-e? - tettük fel a kérdést Mágel Ágostnak, a céget üzemeltető társulási tanács elnökének.

- A tagfelvételhez egy csatlakozási kérelmet kell beadni a szolgáltatóhoz - kezdte Mágel Ágost. - Ezt követően társulási tanács dönt, hogy milyen feltételekkel engedélyei csatlakozást.

Fontos, tagfelvétel minden év január elsején lehetséges. Így az idő rövidsége miatt leghamarabb 2016. év elején fogadhatunk új tagot. A társulási tanács azonban nem kényszerít senkit a belépésre. Az önkéntes, de mindenki felé segítő szándékkal viszonyulunk.

Mágel Ágost kiemelte, a cséri lerakó kapacitása lehetővé teszi a bővítést. Ugyanakkor meg kell nézni, hogy mindez mekkora plusz eszközigénnyel jár majd. Továbbá tisztázni kell a szállítás és a szolgáltatás feltételeit.

Az érintett települések, ahol 2014 évben a Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. végezte a szemétszállítást:
Zsira, Szakony, Gyalóka, Sopronhorpács, Völcsej, Lövő, Nemeskér, Pereszteg, Ágfalva.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melléképület égett le Fertőszentmiklóson

Leégett egy negyven négyzetméteres melléképület Fertőszentmiklóson hétfőn este. Tovább olvasom