Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Szemétdíj: ˝Nem a pénz, az elv számít˝

˝Mindig is fizettem a szemétszállításért, de az elvvel nem értek egyet. Mindenki csak a szolgáltatás igénybevételéért, ne pedig a rendelet miatt fizessen˝ – mondta felháborodottan Gosztom Géza undi lakos.

– Problémásnak tartom, hogy a helyi rendelet szerint heti egyszeri ürítésért kell fizetni a szolgáltatónak, még akkor is, ha történetesen nem is jön össze egy kukányi hulladék. Nálunk például elég lenne a kéthetenkénti ürítés – kezdte észrevételét a tősgyökeres undi lakos, Gosztom Géza. – Ugyanis mi a nálunk keletkező háztartási hulladékok közül a lebomlókat komposztáljuk, a papírok a vegyes tüzelésű kazánban végzik. Végeredményben kevés szemét kerül a kukába, félig sincs tele, amikor hetente egyszer azt kiürítik. Mindezek miatt úgy gondolom, nem jogos, hogy heti ürítésért számítanak fel nekünk díjat, s nem pedig a ténylegesen igénybe vett szolgáltatásért. Miért fizessek havonta 4–5 ürítést, amikor 2–3 is elég lenne? Hangsúlyozom, nem a pénz számít, mert a szemétszállítási díjat negyedévente kell rendezni, elmaradásom nincs. Tehát nem az évi közel húszezer forintról van szó, hanem az elvről.

Az igazságos rendszer az lenne, ha csak annyiszor számláznának az elszállításért, ahányszor kiteszem a kukámat a kapu elé, nem pedig átalányra köteleznek.

– Eredetileg kétheti ürítésről állapodtunk meg a szolgáltatóval. A lakossági igények és a törvényi rendelkezések miatt fél évtizede döntött úgy az önkormányzat, hogy áttérünk a heti szemétszállításra – nyilatkozta Czupy Jánosné körjegyző. – A helyi rendelet egységesen 110 literes kukát ír elő. Ugyanakkor arról is határoztunk, hogy a nyugdíjasok és az egy-két fős háztartások csak 60 literes, a háromfős családok 80 literes kukát használhatnak a szolgáltatóval kötött megállapodások alapján. Ők arányosan annyival kevesebb díjat is fizetnek, így az önkormányzat helyi rendelete méltányosnak tekinthető. Az észrevételt tevő háromtagú családnak is lehetősége van arra, hogy nyolcvanliteres kuka igénybevételére kössön szerződést. A rendelet szerint – a közegészségügyi és egyéb szempontok miatt – a kéthetenkénti ürítés nem lehetséges.

Olvasóink írták

 • 6. janika 2010. április 07. 15:48
  „Ez a kis "cartell" a lakosság kifosztására!”
 • 5. csakbenéztem 2010. április 07. 15:43
  „Ez nem bűncselekmény, hanem az önkormányzat gyengesége. A lakók érdekeinek képviselete helyett a könnyebb utat járva, a szolgáltató által megfogalmazott feltételek kötelező érvényű rendeletbe foglalásával letudni a önkormányzati feladatokat.”
 • 4. janika 2010. április 07. 15:42
  „Még, hogy a pénz nem számít! Hát el is zsebelik tisztességesen!”
 • 3. janika 2010. április 06. 18:50
  „Mi mást lehetne várni egy banánköztársaságban, mint a lakosság kizsebelését rendeletekre! A bűnüldözés meg tátja a mafla pofáját,mint mindig az efféle esetek betudásánál.”
 • 2. FREDDY/S 2010. április 02. 15:01
  „Néha jó lenne az alapvető emberi jogokat is tiszteletben tartani, mert egyesek azt hiszik, hogy nekik mindent szabad, nemde...”
 • 1. csakbenéztem 2010. április 02. 11:01
  „A szolgáltató nem hatóság, hogy előírja melyik háztartásban mekkora kukát használjanak és ez irányú adatgyűjtést sem tehet. A helyi rendeletben szereplő passzus, mely több magasabb rendű jogszabályt is sért, a szolgáltató javaslatára került bele. A helyi rendelet lehet, hogy méltányos, ám cseppet sem szabályos, kvázi meghatározza, hogy az egyes háztartások mennyi szemetet termelnek, holott ez nem csak az ott élők számától, hanem az életvitelüktől is erősen függő dolog. Hasonló visszás esetekre már indult vizsgálat az állampolgári jogok biztosánál, javaslom mutassa meg az alábbi linket jegyzőjének:

  http://obh.hu/allam/aktualis/htm/kozlemeny20100218.htm”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Használtcikk-üzletek alkonya

Sorra zárnak be a soproni használtcikk-kereskedések, mert nincs kereslet az áruk iránt. Tovább olvasom