Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Szemét Top5 Sopron - majdnem szelektív

Sopron - Szelektíven szemetel Sopron? Precízek vagyunk vagy nemtörődömök? Összekeverjük a hulladékot, vagy szenvedélyes pontossággal válogatunk? A kisalfold.hu szemétkommandója nyakába vette a várost és befényképezett az utcai hulladékgyűjtőkbe. Az eredmény magáért beszél.
Vodkás üveg a pillepalackoknál, nejlontáska az üvegek közt, chipses zacskó, majonézes flakon: ezeket – kapaszkodjon meg! – a soproni szelektív hulladékgyűjtők fedele alá kukkantva találta portálunk alkalmi szemétkommandója. Oda nem illő dolgot szinte mindenhol meg tudtunk örökíteni. Ön mindig is kíváncsi volt az utcai konténerek beltartalmára de eddig még sosem merte felemelni a fedelet? A szemétkommandó megtette ön helyett.

04: A Kossuth Lajos utcában az üveggyűjtőben üvegszemétből van a legkevesebb.

Mi a magunk részéről teljes mértékig elköteleződtünk a zöld akciók mellett, sőt már-már fanatikusan környezettudatosak vagyunk. Otthon – és máshol – gondosan kilapítjuk az ásványvizes flakont, rajongunk az újrahasznosított alapanyagból készült holmikért, előnyben részesítjük a megújuló energiákat és csak szükséges esetben nyomtatunk. Talán ezért érintett minket érzékenyen az alábbi látvány. Top 5-ös összeállításunkban ezúttal a Kossuth utcai konténereknek szavaztuk meg a „Legkevésbé szelektív" címet.

Paprét. Üveg-műanyag: fele-fele.
Arany János utca, Spar előtti gyűjtők: majdnem üres, de a tartalom itt is vegyes.
Jereván-lakótelep, Kék ABC. Kedvencünkké választottuk volna, de végül elpuskázta, a nejlonzacskók miatt.
Jereván-lakótelep, Teleki Pál utca: Műfajok keveredése.

Olvasóink írták

 • 14. jános51 2008. április 22. 16:27
  „vasárnap reggel kertbe menet /ausztria irányába/Egy bajonettzárral ellátott kontinert találtam.Gondoltam jolessz nekem valamire.200m-rel arább kiburitottam,mert ami benne volt az nekem nemkell gondoltam.És láss csodát Kismartonbol származo VESZÉLYES huulladékot találtam/névvel cimmel ellátva/Kedves netezök önök szerint vasárnap reggel találttam olyan vkit kivel érdeemben lehetett volna beszélnii erről.Jol gondolják nem.Ennek az ugynevezettt szemétkomandonak nincs telefon száma,se zöld se kék semilyen.találtam a megyei környezetvédelmi hivatal ügyeletét,hol azt mondták a jegyző kötelessége neki szoljak.Hivon a hivott fél átmenetileg nemkapcsolhato.Hivom a polg.mesteri hivatal zőld számát./adjam meg nevem és ttelszámomat,majd visszahivnak,és milyen ügyben hivom öket/megadtam minden szükséges infot.Ahogy őnők kőzül nemhivott engem senki ugy öksem.A szemét a mai napig is att van,foliával letakarva,nebántsd veszélyes huulladék táblával ellátva.
  Ha a sogorok a gyogyszeres flakonokat magyarországra hozzák át akkor náluk nemis fogunk látni szemetet.Valaki nézzen körül hogy néz ki a hattár felé vezető ut jobb oldala."A városbol bizttos adahrdják a szemettet"
  bocsi a dupla betükért vastagok és nehezek az ujjaim.”
 • 13. feledékeny 2008. április 22. 13:14
  „Egyszer egy tévműsorban nyilatkozott egy magyar hölgy, aki Ausztriában (vagy Németországban) él, és elmesélte, miképpen történik náluk a szelektív hulladékgyűjtés.
  1. A vegyes szemét elszállítása iszonyú sokba kerül
  2. A válogatott, tiszta hulladéké sokkal kevesebbe.
  Őt egyszer bemászatták a PET flakonok közé, mert figyelmetlen volt, és az egyik flakonját kupakkal együtt tette a konténerbe. Egy unatkozó szomszéd kiszúrta az esetet, és azért, hogy a társasháznak ne kelljen kifizetnie a vegyes szemétté átminősített PET flakonos konténer drágább elszállítását, ki kellett keresnie a saját, kupakos példányát.
  Így skubizzák egymást a germánok, sőt, még takaréskoskondi sem röstellnek.
  Más: Győrben a bringa gumijára legveszélyesebb hely a Mészáros Lőrinc utcai egyetemi kollégium melletti útszakasz. Hét elején mindig terítve üvegtörmelékkel. Amíg munkásszállóként működött, elő sem fordult hasonló!”
 • 12. HáTé 2008. április 22. 13:14
  „Jómagam egy rábaparti kis faluban élek, ahol szelektíven gyűjtjük a szemetet. A faluban 3! szelektív sziget van, a gyakran látogatott helyek szomszédságában, a boltok mellett. Mindenki biciklivel hozza és dobja be a magáét. Igen, itt is vannak gondok a válogatással, de én annak örülök, hogy a lehetőség adott! És ez a fontos. Amikor a kisgyerek már eleve úgy nő fel, hogy nem lepődik meg azon, hogy hetente egyszer elvisszük a papírszemetet, a pille-palackot, stb. A jövőnk kulcsa a gyermeknevelés és erre felkészülve: először önmagunk átszoktatása. Csak akarat kérdése. Továbbmenve: sok-sok helyen nem a "szelektív" szón van a hangsúly, hanem egyáltalán a szemétgyűjtésen...”
 • 11. jóska néni 2008. április 22. 10:33
  „Az osztrákokat ne vegyük figyelembe!Azok nem főznek és nem esznek annyit mint mi.Ezért nincs is szemetük.Ha hazánkba jönnek akkor mernek csak jól belakni,és boldogan hangoskodnak.A nyugdijjasok szó szerint koplalnak.A szemétkommandónak meg azt üzenem: nézzék meg,hogy hová kéne még több konténer!És ,hogy gyakran ürítik-e.Fényképezés helyett szervezkedjenek csoportokba és szedjék össze a szemetet.”
 • 10. Hajni** 2008. április 21. 19:23
  „Eddig úgy hittem,hogy az emberi faj azért fejlettebb az állatoknál,mert képes kontrolállni önmagát...sajna a tények azt mutatják,hogy ez sok esetben nincs így. Sajnálatos,hogy városunkban ilyen sok az analfabéta !”
 • 9. klm 2008. április 21. 18:54
  „Kedves Henik !

  Milyen furcsa hogy x kocsmába a városi fiatalok is az egyetem mellet mennek el mer arra vezet az út! Ne haragudj hogy ezt mondom de nem vagyok benne biztos hogy nem e Ők törnek zuznak!”
 • 8. Sorponyi 2008. április 21. 17:45
  „Lehet ugyan megsértődni, de sajnos ilyenek vagyunk "szemét-ügyben". Nem csak a szelektív gyűjtés területén, sokkal inkább az utca, a környezetünk balkáni állapotának "létrehozásában.
  Mit lehet tenni?
  Igen szívós munkával nevelni, a tisztaság ígényét házunk, udvarunkon kivülre is kiterjeszteni. Ugyanakkor az a bizonyos "kommandó" ne csak fényképezzen, hanem kapjon jogosítványt is arra, hogy szigorúan büntethessen. Persze megint nem elsősorban a szektív gyűjtés "összekavaróinál". Leghatékonyabb talán a kettő együttes alkalmazása lehetne!
  Büntetésben azért a park fáinak tördelőit, a diszkók szemetelő vagányait, tábla kjborogatóit "előnyben kellene részesíteni"!”
 • 7. Henik 2008. április 21. 17:18
  „csabi7105
  ha a felborult szemetes kukákat követjük milyen meglepő lesz, hogy a leggyakoribb útvonal: X kocsma-egyetem a Deák tér útbaejtésével.Nagyon népszerű még a csengery utca is.Frankenburg uti buszmegálló,Hétpecsét játszótér.Milyen furcsa mind az egyetem környéke és a Baross uti koleszé.”
 • 6. Henik 2008. április 21. 17:12
  „de legallább a szemét a helyére került, hisz a szeméttelepen köt ki.Csaba Zsuzsanna Volt már ön más városba?Magyarországon belül értem.Vagy csak ön is olyan, hogy kimegyek ausztriába és azon csodálkozom, hogy miért nincs szemét a földön majd hazamegyek és ócskárolom a hazám, hogy milyen koszos,büdös fúújjj.”
 • 5. csabi7105 2008. április 21. 17:05
  „Sajnos nem csak ezen a téren lehetne javítani. Én minden reggel megyek Sopronba, és ma reggelre rengeteg kukát felburítottak az ütődött, unatkozó, erős "emberek". Ilyeneket el kellene küldeni egy kőbányába és majd ott kiadhatják az erejüket.”
 • 4. Petibacsi 2008. április 21. 17:02
  „Es olyat is lattak mar sokan biztos,hogy jon a szemeteskocsi,es a szelektiven valogatott hulladekot egymas utan ugyanabba a tartalyba ontik. De nem kell aggodni,mert a szemettelepek nagyreszen mar komoly hulladekvalogatok vannak. Boven eleg az,ha nem a sima szurkebe ontik. Nalunk sokkal gazdagabb orszagokban (Angliaban elek 3 eve) gyengebb szinvonalon gyujtik a szemetet. Mi buszkek lehetunk a szemetgyujtesunkre!!! A szemeteskommando pedig talalhatna hasznosabb tevekenyseget is maganak!!!!!!”
 • 3. yello 2008. április 21. 16:49
  „És igen, hogy mindez még jobb legyen, szerintem is lehetne még több gyűjtősziget, konténer.
  Bár ahogy előbb is írtam, sajnos vannak, akiket ezek a dolgok hidegen hagynak...”
 • 2. yello 2008. április 21. 16:46
  „Csengery utca akárhány...társasházak.
  Harminc éves nő, némi bámészkodás után abszolút következetesen a műanyag palackokat az üveges tartóba hajigálja bele.
  Nyolcvan éves bácsi, kicsit lassabb tempóban, detto fentiek szerint jár el.
  A konténereken nagy betűkkel ott áll, melyikbe mit.
  Mégis mi kell még, hogy sikerüljön rendesen megcsinálni? beszélő kuka?
  A minimumot - azaz amit saját szintünkön módunkban áll megtenni a környezetünkért, hogy a gyerekeinknek is legyen esélyük felnőni - azt megtesszük.
  Műanyag palackot taposunk, üveget, papírt, fáradt sütőolajat gyűjtünk külön, víztakarékos wc-tartályt működtetünk, recycled vagy vászon táskákba vásárolunk...etc. és mindez semmi fáradtságba/időbe/pénzbe nem kerül.”
 • 1. Csaba Zsuzsanna 2008. április 21. 16:44
  „Jobban kellene tudatosítani az emberekben a szelektív szemétgyűjtést! De valljuk meg öszintén, hogy nincs elég szelektív konténer a városban(nincs mindenkinek autója)!

  Olyant is láttam már a szemétszállítóktól, hogy az újsággyűjtők tartalmát szépen zutty bele a többi szeméthez a kukásautóba!

  Sopron bátran - sajnos - kiérdemelné a legszemetessebb város címet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városszépítők: kiadványokkal folytatják

Sopron - E héten jelenik meg a Soproni Szemle, a Soproni Városszépítő Egyesület lapjának legújabb… Tovább olvasom