Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Szemét szemetet vonz

Évente több százezer köbméter hulladék csúfítja és talán károsítja Sopronban és környékén a környezetet. Az „élelmes” szemetelők nem szemérmesek: ha találnak egy kis tisztást, nyiladékot vagy árkot, máris borítják az otthon nemkívánatos hulladékot.
Évről évre nehezebben birkóznak meg az arra hivatott szervezetek az illegális hulladéklerakókkal, szemetelőkkel. Amikor két évvel ezelőtt jelentős állami támogatással a városban és környékén felszámolták a kisebb-nagyobb telepeket, sokan hitték, folyamatos ellenőrzéssel megszüntethető ez a tevékenység. Tévedtek. Azóta is újabb és újabb illegális lerakók bukkannak fel a gyanútlan látogató előtt. Ma senki sem tudja pontosan megmondani, hogy mennyi is lehet, de sok, nagyon sok van. Röpke óra alatt a város környékén egy tucatot fedeztünk fel.

– Évente átlagosan 450–500 köbméter felelőtlenül kidobott – elsősorban háztartási – hulladékot takaríttatunk el, csak a közterületekről – válaszolta érdeklődésünkre Gyuga Ottó, a városüzemeltetési iroda munkatársa. – A költségvetésben 5 millió forint áll rendelkezésre erre a feladatra. Sajnos szélmalomharcot folytatunk, ha egyet felszámolunk, újabb keletkezik.

A szemetet a környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási kft. munkatársai fényképezik le és szállítják el. A vonatkozó rendelkezések szerint az ingatlan tulajdonosának kell rendben tartania a területét, ezért a közterületi illegális lerakók felszámolása az önkormányzat feladata. A legnagyobb problémánk, hogy szinte lehetetlen a tettenérés, így hiába büntethetne a város, erre ritkán kerül sor.
Pedig a bírság a szennyezés mértékétől függően, a helyszínen tízezer forint is lehet. Szabálysértési eljárás esetén akár 100 ezer forint is kiszabható.

Nem szólva arról, ha valaki megsérti a hulladékgazdálkodási törvényt. Az ilyen esetek ugyan ritkák Sopronban – például veszélyes hulladék lerakása –, de a bírság milliós nagyságrendű is lehet. Az illegális hulladéklerakókba többnyire háztartási szemét kerül, de tegnapi körutunk során találtunk autógumikat, nagy mennyiségű törött táblás üveget, mindenfajta háztartási gépet, hordókat és még ki tudja, mi mindent.
A gondatlan szemetelők nem csak az önkormányzatra rónak kiadást. A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. évente 7–8 millió forintot költ arra, hogy megtisztítsa a szeméttől a várost övező parkerdőt, de figyelnek a többire is.

– A Pihenőkereszt fölötti erdőből – csak erről a területről – 700 ezer forintért szállíttattuk el a szemetet – jelentette ki Jámbor László vezérigazgató. – Az erdőkbe vezető utakat kénytelenek voltunk sorompóval lezárni és árkokat ásni, de tudjuk, ez nem lehet végleges megoldás. Ma már ott tartunk, nemcsak az erdőkben – lásd például Iván környékét – rakják le a szemetet, hanem a főutak mellé is, például Kópháza és Nagycenk között, de a Lövér körút közvetlen szomszédságát sem kímélik. Ahová valaki egy zsák szemetet lerak, ott másnap már kettő lesz. Szemét szemetet vonz.

A vezérigazgató szerint némi eredményt azért elértek a parkerdőben, ahová sűrűn helyeztek el szemetesedényeket és figyelmeztető táblákat. Véleménye szerint elsősorban az emberek szemléletének megváltoztatása, az önfegyelem hozhat eredményt.
Ma már talán nincs olyan ember Sopronban, aki ne tudná, egy köbméter hulladékot ingyen vihet a Harkai úti lerakóba. Ezzel a lehetőséggel ugyan sokan élnek, de az illegális szeméttelepek láttán sokkal többen inkább a közelebbi és kényelmesebb zöld környezetet választják.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Föld alá süllyesztenék a vasutat

Sopronban hozzáfogtak a vasút föld alá vezetésének megvalósíthatósági tanulmánytervéhez. Fábiánkovits Ferenc vezető tervező szerint a sokmilliárdos projekt a belváros és a Lövérek újraegyesítését jelentené. – A város már sok évvel ezelőtt is foglalkozott a vasút által kettészelt területek egyesítésével, azaz a vasút mélyvezetésének gondolatával – fogalmazott a vezető tervező. Tovább olvasom