Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Szélmalomharc a szemét ellen

Sopron - Egy városról a legtöbbet a turista számára a tisztaság árulja el. Csak ezután szembesül azzal, kedvesek-e az ott élő emberek. Nem mindegy tehát, milyen kép fogadja az ide érkezőket, így a holding is készül a turistaszezonra.

– Már a tél végén felkészülünk a tavaszi, nyári szezonra, a több munkára – mondta el a Kisalföldnek Halmos Orsolya, a Sopron Holding Zrt. közterület-tisztítási divízióvezetője. A jó idő beköszöntével részlegünk teljes létszáma az utcákon dolgozik, megkezdjük a tavaszi nagytakarítást. Ez a belvárosból kiindulva sártalanítást (kézi takarítást) és intenzív gépi seprést, mosatást jelent. Nagy nyomású vízsugárral távolítjuk el a szegély mellett összegyűlt finom port. Így történhet meg – ami miatt sokszor kritikát is kapunk –, hogy borús időben, netán csepegő esőben is látják az öntözőautónkat – tette hozzá.

Megkérdeztük, idegenforgalmi szezonban gyakrabban ürítik-e a kukákat, helyeznek-e ki szemétgyűjtőket a frekventált helyeken. Megtudtuk, a holding a hulladékgyűjtők ürítésében is átáll a nyári ütemezésre, ilyenkor a parkok és játszóterek edényeiből gyakrabban viszik el a szemetet.

A holding munkatársai a kidobott lomokat azonnal elszállítják, mert tudják, hogy a szemét szemetet vonz.
A holding munkatársai a kidobott lomokat azonnal elszállítják, mert tudják, hogy a szemét szemetet vonz.

– Tapasztalataink szerint a közterületek szemeteseibe dobott hulladék mennyisége évről évre nő, a lakosság nem rendeltetésszerűen használja ezeket a kis edénykéket. Sokszor házi szeméttel rakják tele, és ha már bele nem fér, akkor melléje pakolnak akár több zsákot is. Így abban, hogy szemetes a város, komoly szerepe van a lakosságnak. Örülnénk, ha megváltozna a szemlélet, és az itt élők partnerek lennének. Szeretnénk azt is elérni, hogy az emberek, ha nincs hulladékgyűjtő a közelben, akkor inkább vigyék haza a szemetüket. A városunk, környezetünk tisztasága ugyanis mindannyiunk közös érdeke – mondta a divízióvezető.


Amikor szaporodni kezd a hulladék

A Sopron holding szakemberei nap mint nap szembesülnek a közterületen illegális hulladéklerakással. Vannak gócpontok, ahol időről időre újra megtalálják az elhagyott zsákokat, kidobott lomokat. Ezeket azonnal elszállítják, mert tudják, hogy a szemét szemetet vonz, és ahol már van egy doboz, igen gyorsan jön a többi, szaporodni kezd a hulladék. A szemetelőkkel, illegális hulladékot lerakókkal szemben felléphetnek a közterület-felügyelők, büntethetnek is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmozdulhat a működésképtelen végtag

Sopron - Dr. Málly Judit neurológus főorvos viszonylag újnak számító eljárással kezeli betegeit… Tovább olvasom