Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Szellemház a Hátsókapuban

Az osztrák tulajdonosok eladták a soproni Hátsókapu 1. szám alatti kétemeletes egykori lakóházat.
A ház már évek óta a belváros szégyene. A vevő kiléte üzleti titok.  Kitört ablakok, omladozó vakolat. Ez a látvány fogadja a Hátsókapuban sétáló turistákat. Az 1-es számú ház sokáig hajléktalanok otthona is volt. Ajtaját, ablakait betörték, a parkettákat felszedték, eltüzelték. Az udvaron a szomszéd ház felújításakor keletkezett építési törmelék éktelenkedik. Ami eladható volt, azt eladták: a fa- és vasanyagokat. Az ajtókat ezért lakattal zárták le a tulajdonosok. A réseken benézve kitűnik: régóta nem járt bent senki.

Egy üres műanyag flakon és egy zacskó árulkodik arról, hogy laktak itt valaha. Ami még ennél is szembeötlőbb: évek óta folyamatosan romlik az épület állaga, pedig érvényes építési engedéllyel is rendelkeztek az osztrákok, akik az önkormányzattól vásárolták meg az ingatlant. 1999-ben elkezdték ugyan az épület felújítását, de abbahagyták.

Új fejlemény ez ügyben, hogy a tulajdonosok értékesítették a házat.
Az adásvételnél közreműködő ingatlaniroda ügyvezető igazgatója, Grubich János megerősítette értesülésünket, majd hozzátette, a szerződést már aláírták. Így napokon belül az új tulajdonoshoz kerül a lakóház.

A vevő kiléte, valamint az ár üzleti titok. Az ingatlan korábbi tulajdonosa két ausztriai magánszemély volt. Egyikük, Schrödl Gottfried fogadta hívásunkat. P azonban nem kívánt nyilatkozni és jogi képviselőjéhez, dr. Arszin Miklóshoz irányított bennünket. Az ügyvédtől megtudtuk: az ő feladatuk az épület eladásával befejeződött.

A soproni önkormányzat még a kilencvenes évek közepén értékesítette az épületet, ezért tehetetlenek voltak a sorsát illetően, kénytelenek voltak eltűrni a szégyenfoltot. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal sem tehetett sokkal többet. Mint megtudtuk, többször felszólították a tulajdonosokat, mindhiába. Az épület karbantartásáért a tulajdonos a felelős, a hivatal a konkrét szerkezeti beavatkozást nem tudja kikényszeríteni. S azt sem tudja vállalni, hogy elvégezze a felújítást, mert erre nincs pénze.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák kishatárzárlat

Tovább olvasom