Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

Szélesítik a határhoz vezető utat

A fertőrákosiak szeretnék, ha autóval is lehetne a fertőmeggyesi átkelőt használni.

Sokan kifogásolják, hogy a Tómalom útról Fertőrákosra, továbbá Fertőrákosról az osztrák határra vezető kerékpárutakon motorosok, autósok rodeóznak. A megoldás az útépítés, ami néhány éven belül meg is valósulhat.

„Sokan felelőtlenül rodeóznak motorkerékpárral, autóval a kerékpárutakon; ha merészelünk szólni nekik, hogy ne veszélyeztessék a gyalogosok és a biciklisek épségét, még nekik áll feljebb" – keresték meg a problémával szerkesztőségünket.

Nem klasszikus kerékpárút

– A probléma abból ered, hogy a Tómalom útról Fertőrákosig, illetve a faluból a fertőmeggyesi határig vezető utak nem tartoznak a klasszikus kerékpárút kategóriába, pusztán olyan jellegűek – mondta Kovács József őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője. – Mivel az utak mellett kertek és szőlők terülnek el, ezek tulajdonosainak engedélyezett a gépjármű-közlekedés. A jelzések szerint ezt használják ki egyesek, amikor autóval, motorral hajtanak rá illegálisan az útra. Ellenőrzési kapacitásunk sajnos azt nem teszi lehetővé, hogy mindennap kiszűrjük a renitenseket, de igyekszünk fokozni az adott szakaszok kontrollját.

Kétmilliárdos beruházás

– Tervezzük a határ felé vezető út kiszélesítését, a gépjárműforgalom teljes engedélyezését, illetve a biciklisáv meghúzásával a tényleges kerékpárút kialakítását – tette hozzá Palkovits János, Fertőrákos polgármestere. – Balf és Fertőrákos között is szeretnénk bicikliutat kiépíteni. Mindez prioritást élvez a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács mostani pályázatainál. Arra törekszünk, hogy az osztrákokkal egyetértésben, a schengeni határ kitolódásával gépjárművekkel is lehessen Fertőmeggyesre, illetve Fertőrákosra utazni ezen az átkelőn.

Derűlátásra ad okot, hogy amikor az utak tervezésére pályáztunk, az osztrákok aláírták e kitételeket. Az előny nyilvánvaló, a térség lakóinak nem kell majd több tíz kilométereket kerülni. A tervezett utak összességében mintegy kétmilliárd forintos beruházásának első kapavágása akár már jövőre megtörténhet. Az út elkészültéig azonban marad a korlátozás.

Gosztonyi Miklós

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ''Év oroszlánja''

A Lions klub soproni szervezetének bálja hárommillió forintos bevételt eredményezett, amelyet jótékony célokra fordítanak a szervezők. Az „Év oroszlánja" díjat idén Tóth Kálmán, a klub titkára kapta. Tovább olvasom