Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Szélerőművek a régióban

Sopronban és környékén a közeljövőben legalább nyolc, különböző kapacitású szélerőműpark épülhet.
A közelmúlt orosz-ukrán gázvitája ismét ráirányította a figyelmet az alternatív energiaforrásokra. Arról nem beszélve, hogy az Európai Unió is szorgalmazza a hagyományos energiahordozók kiváltását. Ebben a folyamatban nagy szerepet játszhat a napenergia, a biomassza és természetesen a szél.

Míg a szomszédos Ausztriában szinte egyik pillanatról a másikra nőnek ki a szélkerekek a földből, addig nálunk még mindig lassú az engedélyezési folyamat, az építtetők nehezen birkóznak meg a bürokráciával.

A Sopronkövesd–Nagylózs határába tervezett szélerőműpark szinte minden engedéllyel rendelkezik, már csak az energiahivatal hozzájárulására várnak. Erre az engedélyre az elmúlt év végén módosított villamosenergia-törvény miatt van szükség. Ebben a térségben 30 darab, egyenként másfél megawattos tornyot állítanak fel. Mint megtudtuk, a beruházás 60-70 millió euróba (15-17,5 milliárd forintba) kerül, s ez várhatóan 10-15 év alatt térül meg. Az áramszolgáltatóval már meg is kötötték a csatlakozási szerződést.

Ugyanez a cég Fertőrákos határában is szeretne szélturbinákat felállítani. Itt összesen 23 megawatt teljesítményt terveztek, de még hiányzik a környezetvédelmi és a légügyi hatóság engedélye, mert a közelben egy sportrepülőtér van, amelyet a település szeretne fejleszteni. A sorból Sopron sem maradhat ki. A város Harka térségében tervezi szélerőműparkjának megépítését. Az elképzelések szerint 10-15 kétmegawattos turbinát állítanának fel egy olyan területen, amely még magánkézben van. Az önkormányzat számít központi forrásokra is, így remélve a költségek csökkentését, de még így is minimum 6-7 milliárd forintra lesz szüksége.

A beruházás az elemzések szerint jövedelmező lesz, még úgy is, ha kölcsönből épül a park, mert törlesztése után még 8-10 évig közel 100 millió forint nyereséget biztosítana évente. Sopronhorpácson 25 megawatt, Völcsejen pedig 30 megawatt összteljesítményű, turbinánként kétmegawattos park épülne, abban az esetben, ha minden engedélyt megkapnak – a környezetvédelmit már megszerezték – és sikerül az áram átvételéről, illetve a továbbítás műszaki feltételeiről megállapodni az E.ON-nal. A beruházás értéke 6 milliárd forint.

Répcevisen 6-9 darab, 1,5-2 megawattos turbinák állhatnak majd az úgynevezett visi platón. A polgármester, Horváth József azonban úgy látja, még legalább két év eltelik, mire foroghatnak a magánberuházásban épülő szélkerekek, mert elhúzódik az engedélyezési eljárás. A település annyit tehet, hogy módosítja rendezési tervét, így segítve a vállalkozót.

Nagy terveket szövögetnek Lövőn is. Első lépésként tizenöt (egyenként kétmegawattos) kerék felállítását tervezik, később bővülhet ez a szám. A környezetvédelmi engedélyt már megkapta a magyar-német befektetői csoport, ezért az idén már működtetni szeretnék a parkot. Répceszemerén és a környező településeken 2010-ig 48 darab kétmegawattos erőművet építenek osztrák beruházók, 60 milliárd forint értékben. A befektetés várhatóan tizenöt év alatt térül meg.
A szakemberek szerint egy-egy kétmegawattos turbina több mint ezer háztartás energiaellátás biztosíthatja. Ezért lehetnek nagy jelentőségűek az ilyen erőművek. Arról nem beszélve, hogy azok az önkormányzatok, amelyek ha csak területtel „szállnak be" egy-egy ilyen vállalkozásba, hosszú éveken át biztos bevételhez juthatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Signori: csak megfigyelőként

A múlt szombaton Giuseppe Signori is megtekintette az FC Sopron Vietnam elleni felkészülési… Tovább olvasom