Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Szekeres: Gyalázat az ügynöklista

A fertőrákosi plébános személyesen is ismeri, ismerte az ügynöklistán szereplő néhány paptársát.
Szekeres János (73) fertőrákosi plébános személyesen is ismeri, ismerte a legújabb „ügynöklistán" szereplő néhány paptársát. Szerinte ez a lista semmire se jó, mert már a plébánosok kinevezéséhez is szükség volt állami hozzájárulásra, így mindannyian szerepelhetnek valamilyen listán. 
A legújabb „ügynöklistán" számos korábbi és jelenlegi egyházi vezető található, mint például Pataky Kornél egykori győri megyés püspök vagy a  soproni születésű Pintér László. Őket is személyesen ismerte Szekeres János fertőrákosi plébános, a kőhidai börtön és fegyház lelkésze, aki 1990–92 között Sopron városplébánosa volt. 

„Le kellene állítani"

Szekeres János
– Ennek a listának a fele sem igaz – jelentette ki Szekeres János. – Ezt nyugodt lelkiismerettel kijelenthetem, mert az azon szereplők közül többet személyesen is ismerek vagy ismertem.  Gyalázatos dolog ilyet közzétenni. Mit segítenek ezzel? Le kellene állítani, akárki volt az a szerencsétlen, aki elkezdte. Ez vonatkozik a civil szálra is. Az egyházi listán szereplő személyek közül néhány egészen biztos, hogy nem volt ügynök. Kada Lajos érsek például nyugaton élt, csak a rendszerváltás után jött haza, és itthon is halt meg. Gyulairól és Seregélyről sem tudom elképzelni. Paskai Lászlót most mindenki szidja, de egy biztos, szóba kellett állnia az akkori vezetőkkel. Az egykori megyés püspököm, Pataky Kornél az ő szemükben nagyon jóakaratú ember volt, mert semmit sem csinált. Hiú volt, örvendett, hogy püspök lehetett, azonban biztos vagyok abban, hogy ő sem ment  jelenteni valamelyik papjáról. Nem tudom elképzelni. A soproni születésű Pintér László tudós paptanár volt Esztergomban, a ferences gimnáziumban. A világ csigáit rendszerezte. Később évekig a ferences rend főnöke volt. Mint tartományfőnök nyilván „szem előtt" volt, de róla sem tudom elhinni, hogy besúgó lett volna. Az egyházi vezetők csak azért szerepelhetnek a listán, mert nyilvántartották őket.

Mindenről tudni akartak

Egy papi életút

Szekeres Jánost 1955-ben – két év után, állami nyomásra – eltávolították a teológiáról, mert létszámfeletti volt. Dolgozott villanyszerelőként, majd a győri püspökségre került. A szemináriumba 1957-ben vették vissza, majd 1960-ban szentelték pappá. Több helyen szolgált, 1962-től 1978-ig Sopronban volt városkáplán, ezt követően 1990-ig Budapesten, Pasaréten volt lelkész-templomigazgató. Ezt követően két évig Sopron városplébánosaként működött. 1992-től Fertőrákoson él, plébános és börtönlelkész. 
Az ilyen és hasonló névsorok csak arra jók, hogy eltereljék a figyelmet ennél fontosabb dolgokról. Hogy egy kicsit visszamenjünk az időben, és tisztábban lássuk a kort, el kell mondani, hogy már a plébánosok kinevezéséhez is szükség volt az Állami Egyházügyi Hivatal hozzájárulására. Arról nem beszélve, hogy jó néven vették, ha tudnak a káplánok kinevezéséről is. Ha valaki nem tetszett közülük, akkor például itt, a nyugati határvidéken nem kapott letelepedési engedélyt, vagy eltiltották a hittan tanításától. Mindenről, mindenkiről tudni akartak. Amikor én 1957-ben visszakerültem a szemináriumba, kétszer is behívattak az ÁVO-hoz, ahol kihallgattak, kérdezgettek a püspökségről, ahol két évig püspökinas voltam. Engem nem akartak beszervezni, és különösebb nyomást sem gyakoroltak rám.

Nem próbáltak beszervezni

Soproni működésem alatt sem próbáltak beszervezni, de arról sem tudok, hogy paptársaimmal próbálkoztak volna. Még azt sem éreztük, hogy esetleg figyelnek minket vagy kémkednek utánunk, pedig így volt. Általánosságban is nagy nyomás nehezedett ránk, de ez napjainkban még nagyobb. Akkor tudtuk, hogy ki(k)től kell tartani, most viszont minden oldalról támadnak minket. Ez nem azt jelenti, hogy visszasírom azt a rendszert, csak fáj, hogy 15 évvel a rendszerváltás után még mindig itt tartunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonegy új ingatlan Harkán

Harkán huszonegy új építési telket alakítanak ki. Közművesítésük előkészítése már elkezdődött. Tovább olvasom