Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

Székely bumeráng

Sopron - ˝Amikor először megpillantottam a Tűztornyot, azonnal megéreztem, ezt a helyet kerestem egész életemben.˝


˝Székelynek azért székely, mert részben én is az vagyok, ott nőttem fel a Székelységben, s jól ismerem az ottaniak esze járását; bumeráng pedig azért, mert fiatalként elhagytam a magyar kultúrkört, később azonban visszatértem. Még ha nem is teljesen oda, ahonnan elindultam˝ – magyarázza kötete címét Wagner Róbert Tamás.

– A kötet elején főleg családom történeteit dolgoztam fel Trianon óta – mondja a kolozsvári születésű szerző, aki civilként Fraknó (Forchten-
stein) várában idegenvezető. – Emellett arról is írok, miért és hogyan szóródtak szét erdélyi magyar családok tízezrei a világ minden tájára az első világháború után. Lehet, ma sem fenékig tejfel az élet, de az akkori és ottani világ kegyetlenül tele volt nyomorúsággal. Mindenkinek nehéz volt, mégis a legeslegnehezebb sors a magyaroknak jutott. Romániai életünket börtönnek éreztük, magunkat pedig politikai üldözötteknek. Szüleimmel később a Székelységbe, Sepsiszentgyörgyre költöztünk. A felmenőim között vannak erdélyi magyarok, székely magyarok, akikről ugye tudjuk, valójában hunok, mégpedig Attila legkisebb fiának, Csabának az ivadékai. Apai ágon erdélyi szászok vére is folyik ereimben.

Wagner Róbert Tamás első könyvével, a Székely bumeránggal és kislányával, Kincsővel.
Wagner Róbert Tamás első könyvével, a Székely bumeránggal és kislányával, Kincsővel.

Közvetlen a ’89-es romániai forradalom után, 18 évesen aztán úgy döntöttem, kihasználom a német származást és Németországban próbálok szerencsét. Végül ott érettségiztem és Münchenben jártam sportegyetemre. Megszokni azonban sosem sikerült a hűvös német légkört; ezért ˝nomád életre˝ adtam a fejem és tíz éven keresztül országról országra vándoroltam. Több-kevesebb időt töltöttem el az Egyesült Államokban, Kanadában, Svájcban, Olaszországban, Ausztrá-
liában. Addig utaztam, amíg teljesen letisztult bennem hovatartozásom: rájöttem ugyanis, hogy kizárólag magyar környezetben tudom elképzelni az életemet. A legjobban az anyanyelvem hiányzott mindenhol. Hiába jártam szebbnél szebb helyeken, hiába beszélek idegen nyelveket, mégis az imádott magyar nyelvem nélkül végig úgy éreztem magam, mint egy árva gyerek. A világpolgároknak van egy nagy hátrányuk, mindamellett, hogy mindenhol otthon vannak: istenigazából sehol sincsenek otthon. Ez történt velem is. Ráéreztem, hogy teljesen elgyökértelenedtem.

Elkezdtem attól félni, sehol nincs számomra hely, ahol leélhetném az életem. ˝Kiszúrtam˝ magamnak az osztrák–magyar határvidéket, Sopront. Amikor először megpillantottam a Tűztornyot, azonnal megéreztem, ezt a helyet kerestem egész életemben. Végül Sopron ˝elővárosában˝, Ágfalván telepedtem le, ott, ahol a táj egy kicsit hasonlít a Székelyföldre, Sepsibükszád környékére.

Olvasóink írták

 • 20. wagnerróberttamás 2010. július 10. 09:58
  „Minden kedves Olvasónak köszönöm szépen az érdeklődést! Ígérem, megpróbálok válaszolni Mindenkinek, amilyen hamar csak lehet. Köszönöm!
  Még egyszer a cím, ahová írni lehet: kercsed@gmail.com.”
 • 19. máris 2010. július 10. 09:56
  „KEDVES 16-os! A KÖNYV " REKLÁM " NEM KELLETTOLNA!! AKI MEGAKARJA VENNI, MEGTALÁLTA VOLNA A MÓDJÁT!! ETTŐL FÜGGETLENÜL, NEKEM ÉRTELMESNEK, ÉS SZIMPATIKUSNAK TŰNIK!!!!”
 • 18. Valjan 2010. július 09. 17:27
  „bocsanat...A megszolitas Szekelyi bumerang ur lett volna ;)
  Elnezest kerek T.Wagner Robert Tamas Ur!”
 • 17. Valjan 2010. július 09. 17:25
  „T.Szekely Ur,es a mocskolodo hozzaszolok!
  Nagyon orvendetes,hogy eppen Sopront valasztotta.Megertem a donteset,hiszen egy igazi gyongyszem a varos az Osztrak hatar mellett!
  A konyvet sajnos nem fogom megvenni,mert sok-sok ezernyi csalad is irhatott volna/igaz nem irt/1-1 konyvet a csaladja es Onmaga eleterol.
  Megjegyzem akar En is irhatnek...bar En soproni szuletesu vagyok sot a szuleim es a nagyszuleim is ,sot meg azok nagyszulei is itt szulettek eltek-haltak a varosban..De nem teszem,mert ennek ma nagy divatja van a mai Magyarorszagon.
  Igaz En nem elek Otthon,hanem messze kulhonban es jol.
  Sajnos egyet kell Onnel ertenem,hogy beteg a nemzet nagy resze es valoban az irigyseg nevu kor ragja a lelkuket sok-sok eve.
  Magyar feltamadas viszont egyelore varat magara....
  Ha majd a nagy politika fejet hajt ama keres elott,hogy felulvizsgaljak a Trianonban elszenvedett seruleseket talan akkor van esely rea...
  Vegezetul,csak egy gondolat...
  A Csodat csinalni kell es nem varni...aki arra var,hogy az olebe hullik az bizony csak kesereg!
  Idezet Vaczi Mihaly koltotol:
  "-Nem eleg a jora vagyni,a joert tenni de tenni kell-"”
 • 16. wagnerróberttamás 2010. július 08. 23:21
  „Szép jó napot Mindenkinek!

  Olvasom itt a különböző hozzászólásokat. A jó embereknek köszönöm szépen jóságukat, a rosszaknak kívánom, hogy javuljanak meg. A magyar nép sok tekintetben csodálatos, leszámítva egy-két tényt, mint például azt, hogy jó ideje már nagyon beteg: irigység a kór neve.
  Nemsokára ölünkbe hull majd ismét a Kárpát Medence, bekövetkezik a Magyar Feltámadás. A kérdés csupán az, hogy mire megyünk vele. Párszor már elbaltáztuk sorsunk a történelem viharában, mindezért azonban már évszázadok óta bűnhődünk...
  Isten áldja hát Mindannyiukat, kérem, várjuk együtt a Csodát.

  ui: ha esetleg érdekel valakit a könyvem, itt lehet érdeklődni, ill. megrendelni azt: kercsed@gmail.com”
 • 15. SZILAJ 2010. július 08. 19:43
  „moderálva”
 • 14. c77 2010. július 08. 18:49
  „moderálva”
 • 13. fmarco 2010. július 08. 09:49
  „Azért örülök neki, ha egy olyan ember kedveli meg Sopront ( vagy akár hazánkat), aki sok országot, embert, várost látott, mert más szempontok alapján is meg tud minket, itt élőket ítélni. Biztosan látott az illető úr nagyobb épületeket, látványosabb házakat, magasabb dombokat, de neki MÉGIS Sopron tetszett meg, és itt telepedett le végleg (ha jól értem). Ezek felfoghatatlanul nagy dolgok ám. Látszik, hogy annyira felfoghatatlanok, hogy egyesek nem is tudják felfogni, és inkább visszaküldik valahova... Ez szomorú egy olyan városban, amely címerében (lásd hűségkapu) nyitott kapu van!”
 • 12. SZILAJ 2010. július 07. 20:29
  „moderálva”
 • 11. c77 2010. július 07. 18:37
  „moderálva”
 • 10. c77 2010. július 07. 18:31
  „moderálva”
 • 9. fmarco 2010. július 07. 17:01
  „Csak hogy legyen még egy kis munkája a moderátornak: szeretnék egy moderálandó hozzászólást tenni: Isten hozta a cikkben említett világlátott urat, és nagyon szomorú vagyok, hogy páran úgy gondolkodnak, ahogy ketteske. Remélem ő van kisebbségben, sőt remélem egyedül van. Nagyon egyedül a gondolataival.”
 • 8. SC 2010. július 07. 09:57
  „moderálva”
 • 7. Feri1 2010. július 07. 09:37
  „Wagner úrat Isten hozta <moderálva>”
 • 6. SC 2010. július 06. 19:19
  „.... c77
  Valószínűleg a fiatalember bejelentett munkahelyen dolgozik,így a Tb járulékot ott fizeti,oda jár orvoshoz,ha beteg.
  Te pedig szimplán irigy vagy csak...”
 • 5. c77 2010. július 06. 18:44
  „moderálva”
 • 4. SC 2010. július 06. 16:52
  „<moderálva>
  Isten hozta Wagner Róbert Tamás-t és családját!”
 • 3. máris 2010. július 06. 13:12
  „A KISLÁNY A CUMIVAL, NAGYON BÁJOS!!! AZZAL, HOGY TÖBBEN VAGYUNK, EGY ÉRTÉKES EMBERREL, MÉRT BAJ !!!!”
 • 2. obama 2010. július 06. 12:59
  „moderálva”
 • 1. fmarco 2010. július 05. 17:32
  „Isten hozta nálunk, Sopronban! Remélem sosem bánja meg választását. Én majdnem tősgyökeres soproniként büszke vagyok rá, ha egy világlátott ember számára Sopron lesz/marad a világ közepe! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekzsivajtól hangosak a falvak

Lövő és Sopronhorpács is gyermekzsivajtól volt hangos a napokban, hiszen nyári gyermektáborok lakói… Tovább olvasom