Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szegényedik anyanyelvünk

Sopron - „A magyar irodalomban mindig előbb történtek meg a dolgok, mint a politikában; ma viszont nagy általánosságban szegényedik anyanyelvünk" – nyilatkozta lapunknak Csoóri Sándor Kossuth-díjas író, költő, aki Sopronban tartott előadást.
Csoóri Sándor Kossuth-díjas író, költő múltunkról, jelenünkről és jövőnkről osztotta meg gondolatait közönségével a magyar kultúra napja alkalmából tegnap este Sopronban, a NYME Közgazdaság-tudományi Kar aulájában.

– A Soproni Kálvin Kör, a KÉSZ helyi szervezete és a Luther Szövetség meghívására érkeztem Sopronba – mondta lapunknak a neves író, aki annak idején egyike volt azoknak, akik kezdeményezték a magyar kultúra napja megünneplését. – Akkor, közel két évtizeddel ezelőtt mi, ellenzékiek azt hittük, nagyot fordul majd a világ hazánkban. Úgy gondoltuk, ennek emlékére legyen egy nap, amit megünnepelhetünk. Így vetődött föl a magyar kultúra napja, mint egy országot megérintő kezdeményezés. Munkához láttunk: a mához szólóan mit üzennek múltunk jeles poétái? Hihetetlen gazdag volt a magyar líra, amelyből válogattunk, a XVII. századtól egészen Ady Endréig ívelt a lehetőségek skálája. Végül a Himnuszt választottuk, nemzeti imánk megszületésének napját. Akkor és ott a Himnusz egy mondata – titkos üzenete – távolba mutató volt számunkra is: „S a szabadság nem virul a holtnak véréből."

Csoóri Sándor Kossuth-díjas író, költő Sopron vendége volt a magyar kultúra napján.

– A jelent sajnos a szellemi élet hiánya jellemzi Magyarországon; s ami a tömegeket érinti meg, a média, ott is nyelvünk elszegényedése, leegyszerűsítése tapasztalható – fogalmazott Csoóri Sándor. – E nélkül pedig, a nyelv sokszínűsége, árnyalatainak megtartása és művelése nélkül nem élhet egy társadalom. Elvesznek vagy kiürülnek a kapcsolatok. Úgy látom, mindenekelőtt ezen kellene valamiképpen segíteni. Biztató lehet a jövő számára, hogy ezer és ezer példa mutatja: a hazai költőket, írókat mindig is elsősorban a közéletiség jellemezte. A magyar irodalomban előbb „erjedtek" meg az előremutató gondolatok, mint a politikában. Reménykedjünk tehát, hogy amíg egy ember akad, aki tollat vesz kezébe vagy leül a számítógépe elé gondolatainak megörökítése céljából, addig nem veszhet el ez a nemzet, minden sanyarú sorsa ellenére sem.

Városi ünnepség: elmosta a vihar

A magyar kultúra napja alkalmából a Deák téri Kölcsey-szobornál rendezett tegnapi városi ünnepségen a Fáy-szakközépiskola tanulói adtak műsort. A szónok, Sass László, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke emelkedett gondolatai alatt jégesővel kísért vihar csapott a városra, s gyakorlatilag elmosta az ünnepséget.

Olvasóink írták

  • 2. Fernando Torres 2008. január 23. 16:09
    „Nem nagyon lehet csodálkozni, hogy szegényedik az anyanyelvünk! beszédhibás emberek főműsoridőben, néger bohóc dadogása, cigánynyelv használata mindenhol, a számítástechnikából átvett szavak terjedése, szavaink önkényes rövidítése, káromkodás elterjedése, túlzott leberalizáció minden szinten!”
  • 1. ERKDP 2008. január 23. 09:42
    „"S ah, szabadság nem virul
    A holtnak véréből"

    A Himnuszt kéretik pontosan idézni! --- Fantasztikus volt Csoóri Sándor, örülök, hogy eljött közénk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés a parkoló Sopronban

Sopron - Sopronban közismerten nehéz parkolni, különösen akkor, ha valamilyen nagyrendezvény van a… Tovább olvasom