Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Széchenyis öregdiákok

Szinte hihetetlen, de a város 150 éves gimnáziumának, az ország egyik legpatinásabb reálintézményének egészen mostanáig nem volt öregdiák társasága.
Pedig a Széchenyi István Gimnáziumból kiváló növendékek százai, ezrei kerültek ki az elmúlt másfél évszázadban, akik később teljesítményükkel járultak hozzá nemcsak az iskola, a város, hanem az ország hírnevének öregbítéséhez is.

A jeles jubileum adta azt az ötletet Szamosy Gyulának, az iskola egykori növendékének, hogy kezdeményezze az öregdiákok összefogását. Az intézményben végzettek sokat tehetnek azért, hogy a gimnázium megőrizze jó hírét, és támogatásukkal még eredményesebbek lehessenek a mai növendékek. Az ötletet felkarolta az iskola vezetése – Szabó Miklós igazgató és Dékány Zsigmondné igazgatóhelyettes – is, és a napokban tizenegy alapító taggal – egyesületi formában – hivatalosan megalakult a Széchenyi István Gimnázium Öregdiák Társasága.
Bizonyára nem véletlen, hogy Szamosy Gyula kezdeményezte a társaság megalakítását, az a Szamosy Gyula, aki 1938-tól 1946-ig koptatta az iskola padjait, később pedig meghatározó szerepet játszott a város kulturális és gazdasági életében. Egykoron kiváló tornász volt, tagja Vécsei Vilmos kölyökcsapatának, később pedig a legendás Székely Zoltán csoportját erősítette.

Hetvenöt évesen még mindig aktív. Évente hazahívja volt osztálytársait, megszervezve érettségi találkozójukat. Igaz, ma már csak hatan ülik körbe az asztalt abból a háborús nemzedékből. Pk mindannyian – dr. Benedek Zoltán, dr. Bokori József, Freiler Vilmos, Szentgróti Rezső, Újvári Gyula és természetesen Szamosy Gyula – alapító tagjai az öregdiák társaságnak. Aki tehette, ott is volt az ünnepségen, hogy felköszöntse a születésnapját ünneplő barátját, és részese lehessen – a meghívottakkal együtt – az egyesületalapítás felemelő pillanatainak.
Egy nagy múltú, patinás iskola és volt diákjai ismét egymásra találtak abban a reményben, hogy sokan csatlakoznak hozzájuk. Ahogyan az alapítók fogalmaztak: a hógolyó elindult, s – hiszik – lavina lesz belőle.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gólyamentés Sopronkövesden

Gólyafiókát mentettek meg a Fertő – Hanság Nemzeti Park munkatársai Sopronkövesden. A madár… Tovább olvasom