Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Széchenyi halálának évfordulójára készülnek

Nagycenk - Turisztikai központot terveznek kialakítani Nagycenken Széchenyi István emlékére. Ennek keretében felújítják a mauzóleumot, a templomot, valamint a temetőt.
Tematikus ösvény

2010-ben ünnepeljük Széchenyi István halálának 150-ik évfordulóját. Nagycenken már most megkezdődtek az előkészületek, hogy méltóképpen emlékezzenek meg a jeles évfordulóról. A Nyugat-Dunántúli Regionális Operatív Program egyik kiírására már beadták a pályázatot: a nagycenki plébánia turisztikai fejlesztéseire szeretne támogatást nyerni több tíz milliós értékben.

– Széchenyi István munkásságát, annak bemutatását, valamint a hitéletet nem lehet elválasztani egymástól – mondta el megkeresésünkre Kálmán Imre, nagycenki plébános, soproni egyetemi lelkész. – A koncepcióban ezért közösen szerepel a mauzóleum, illetve a templom homlokzatának és tetőzetének felújítása, valamint a temető információs táblákkal való felszerelése. Tematikus ösvényen keresztül vezetjük a látogatókat, akiknek interaktív módon mutatjuk be a legnagyobb magyar életét, valamint az itt nyugvó többi hírességet.

A programban szerepel a mauzóleum felújítása, valamint a temető információs táblákkal való felszerelése. Fotó: Magasi Dávid
A programban szerepel a mauzóleum felújítása, valamint a temető információs táblákkal való felszerelése. Fotó: Magasi Dávid


A templomot Széchenyi megrendelésére építették, ő azonban készen nem láthatta. A plébánia egykori gazdasági épületrészeiben turisztikai központot rendezünk be. Az érdeklődök itt kegytárgyakat vásárolhatnak, valamint további információt kaphatnak. Emellett szálláshelyeket is szeretnénk kialakítani.

Kálmán Imre hozzátette, a mauzóleumban sürgető feladat a beázások megszüntetése, valamint a tetőszerkezet kijavítása. Terveik megvalósítására elvi együttműködési nyilatkozatot írtak alá a helyi önkormányzattal, valamint a Győri Püspökséggel.

– Kötelességünk ápolni Széchenyi István emlékét, különösen a mai világunkban – folytatta a plébános. – Amit tudunk az életéről, munkásságáról, be kell mutatnunk a fiataloknak. Ősszel például Nyíregyházáról a Széchenyi István nevét viselő középiskolákból ezer diákot várunk, akik egy teljes napot töltenek majd el Nagycenken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Termálvizet keresnek, a fúrófej 1200 méternél tart

Nagycenk - A Nagycenk határában felállított fúrótorony 1200 méteres mélységben járt tegnap. A víz… Tovább olvasom