Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 5°C | 13°C Még több cikk.

Széchenyi dédunokái is Nagycenkre látogattak

˝Úgy hiszem, Széchenyi István dédnagyapám igen örülne és büszke lenne rá, hogy szellemét, maradandót alkotó munkásságát ennyire tiszteletben tartják az országban.˝

– Úgy hiszem, Széchenyi István dédnagyapám igen örülne és büszke lenne rá, hogy szellemét, maradandót alkotó munkásságát ennyire tiszteletben tartják az országban. Noha Németországban élünk, gyakran látogatunk haza, és nyomon követjük a hazai eseményeket – válaszolta portálunk kérdésére Széchenyi Beatrix grófnő, aki testvérével, Széchenyi Alexandrával képviselte a legnagyobb magyar egyenes ági családját a Nagycenken pénteken rendezett emlékünnepségen. A grófnő hozzátette: az utóbbi évek fejleményét ismerve dédapjuk valószínűleg azt mondaná nekünk, magyaroknak, hogy sosem szabad feladni a reményt. Van még kiút a nehéz idők ellenére. Az országnak lelkileg és morálisan is meg kell erősödnie a felemelkedéshez.

Széchenyiek Nagycenken – A huszár hagyományőrző egyesület képviselője mellett a legnagyobb magyar dédunokái, Alexandra és Beatrix grófnők gróf Széchenyi Mihállyal. Fotó: Magasi Dávid
Széchenyiek Nagycenken – A huszár hagyományőrző egyesület képviselője mellett a legnagyobb magyar dédunokái, Alexandra és Beatrix grófnők gróf Széchenyi Mihállyal. Fotó: Magasi Dávid


A legnagyobb magyar, Széchenyi István (Bécs, 1791. szeptember 21. – Döbling, 1860. április 8.), közelgő születésnapja alkalmából  emlékünnepséget rendezett a megyei múzeumok igazgatósága és a Soproni Múzeum Nagycenken.

Széchenyi szobránál a koszorúzásokat követően Ivanics Ferenc, Nagycenk országgyűlési képviselője  ünnepi beszédében hangsúlyozta: tévelygő nemzetnek szükség van iránymutatásra, s Széchenyi István szelleméből, önzetlen hazafiúságából mindig erőt meríthetünk. A hazaszeretet nála közjót eredményező cselekvést jelentett, nem patetikus szólamokat. Tőle örök példát kaphatunk, tetteink közösségi motivációját. 
A gyermekek is ellátogattak Széchenyi szobrához az emlékünnepség alkalmából, amely koszorúzással kezdődött.
A gyermekek is ellátogattak Széchenyi szobrához az emlékünnepség alkalmából, amely koszorúzással kezdődött.

A helyi Széchenyi-iskolások és a soproni Széchenyi-gimnázium diákjainak emlékműsora után Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész – aki a Hídember című filmben Széchenyi Istvánt alakította – szólt az egybegyűltekhez. Emlékeztetett arra, hogy a gróf visszautasította a ˝legnagyobb magyar˝ megnevezést, – mondván: ˝miért emelnek olyan polcra, ahol nem tarthatom magam?˝ –, ugyanakkor méltó, hogy az egész ország mégis így gondol rá. A szónok felidézte Széchenyinek a hazai iparban és a szellemi életben betöltött elévülhetetlen érdemeit. Rámutatott: hazánk három pedagógiai csúcsot mondhat magáénak: Szent István Imre fiához, Széchényi Ferenc István fiához, valamint Széchenyi István Béla fiához intézett intelmeit, amelyek mondanivalója napjainkban is érvényes.

 Az emlékmúzeum külön tárlóban mutatja be Széchenyi halálakor viselt ruháit, illetve fényképeken döblingi lakosztályát.
Az emlékmúzeum külön tárlóban mutatja be Széchenyi halálakor viselt ruháit, illetve fényképeken döblingi lakosztályát.

– A Széchenyi-emlékév bebizonyította, hogy nemcsak az emberek emlékezetében, hanem a nemzet lelkében is él Széchenyi István – jelentette ki az emlékmúzeumban Firtl Mátyás, mint a megyei múzeumokért felelős közgyűlési alelnök, házigazda. Széchenyi István erkölcsi örökségét a legnagyobb magyar idézetével példázta: ˝Van-e más boldogság a földön, mint szolgálni a hont, munkálni hazánk fiaiért, és ezáltal előmozdítani az emberiség végcélját?˝ Hozzátette: Széchenyi eszmeisége 2010-ben, a magyar nemzet újjáépítésének és összefogása megteremtésének idején, időszerűbb, mint valaha, s minket is kötelez.

Az emlékünnepségen részt vett Széchenyi Mihály gróf is. Az arisztokrata a legnagyobb magyar testvérének a leszármazottja. A felszólalók sorában Széchenyi Alexandra grófnő meghatottan mondott köszönetet mindazon szervezeteknek, amelyek Széchenyi nevét viselik, s szívükön viselték a legnagyobb magyar szellemi hagyatékának őrzését, ápolását. Portálunk érdeklődésére elmondta: a Széchenyiek népes dinasztiája ámbár szétszóródott a nagyvilágban, magyarságukat sosem feledik. Az 1991-es családtalálkozóra százhúszan jöttek el a világ minden részéből. Széchenyi István könyveit a mai napig is olvasgatják. ˝Dédapánk Istenhitbe vetett bizodalma bármilyen helyzetben bennünket is segít˝ – összegezte élettapasztalatát Alexandra grófnő.

Hídember és Kocsis-koncert, zászlószentelés

Az emlékünnepség a Hídember alkotóinak pódiumbeszélgetésével, majd Kocsis Zoltán koncertjével zárult. Szombaton fél 12-kor a Széchenyi család, a Széchenyi Tudományos Társaság és az Emberi Méltóság Tanácsa ajándékozta zászló felszentelését tartja a huszár hagyományőrző egyesület. Este 8-kor Zséda háziasszonyságával bált rendeznek a kastélyszállóban. 

Olvasóink írták

 • 4. 1120 2010. szeptember 24. 10:27
  „Attól még, hogy valóban voltak/vannak "elcseszett" tagjai is társadalmunknak (mint pl. te), nos attól még ez a nemzet, ez az ország ennél ezerszer nehezebb időkben is helytállt és igenis tudott újrakezdeni! Javaslom, hogy többet tanulmányozd nemzetünk történelmét...”
 • 3. adamvok 2010. szeptember 20. 14:33
  „"sosem szabad feladni a reményt. Van még kiút a nehéz idők ellenére. " ez a magyarság mottoja, 1000 éve mást sem lehet hallani :))) mikor mondja ki valaki, hogy nincs remény semmire, ez a nép el van cseszve?”
 • 2. 1120 2010. szeptember 19. 19:03
  „Szerintem nem ördögtől való gondolat az, hogy ha már a Habsburgokat 1921-ben negyedszerre is (és immár véglegesen) megfosztottuk a magyar tróntól, akkor egy leendő alkotmányos monarchia élén a Legnagyobb Magyar egyenesági leszármazottai álljanak. Az ilyenkor szokásos ellenérveket értem és megértem... (pl.: most messze nem ez a legfontosabb dolgunk...stb.)
  De egyszer a rendnek ezen a téren is helyre kell állnia, azaz: az ezeréves államiságunk közel ezeréves államformájának...”
 • 1. wicca 2010. szeptember 19. 11:47
  „Jó ötlet a gimnázuium kivilágítása is.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszerű a megújult Fő tér Sopronban

Hamar népszerű lett a megújult soproni Fő tér. Eddig háromszázmillió forintba került a felújítás. Tovább olvasom