Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Széchenyi-vágta: hat induló, számos érdeklődő Sopronban - fotók

Kilencen neveztek és hatan álltak rajthoz a Széchenyi Vágtán, a Nemzeti Vágta hivatalos soproni előfutamán vasárnap.

A budapesti döntőbe Csala Adrienn és Vargyas Viktor jutott be Felsőtárkány, illetve Tényő színeiben. Remek, napfényes időben, bár csúszással kezdődött a verseny a Lövér kempingben. A 11 órára meghirdetett megnyitót ebéd utánra, 13 órára halasztották a szervezők. A csúszás oka, hogy a kijelölt pályát a lovasok veszélyesnek ítélték.

Széchenyi-vágta Sopronban - 2013


A fellazított talajban sok kő, kavics került a felszínre.

Azokat előbb össze kellett gereblyézni, csak aztán mehettek rá a lovasok. A pálya hossza 1100 méter, így az indulóknak 3,5 kört kellett teljesíteniük.

– Összesen kilencen neveztek a soproni futamra, abból egy lónak nem voltak rendben az egészségügyi papírjai, egyet az orvos nem engedett indulni, egy pedig visszalépett, így hatan versenyezhettek – tudtuk meg Smulovics Zoltán, a futam főbírájától, aki azt is elmondta, délutánra a szervezőknek sikerült korrigálni a pálya hiányosságait.

Összesen három előfutamot tartottak, két-két versenyzővel. Az elsőben Fertőboz színeiben Pálházi Melinda indult Shagya Janka nevű lovával, valamint Nagycenk képviseletében Németh Zsolt, Afuz Ali nyergében. Utóbbi versenyzőnél a lószerszám bizonyult a gyenge pontnak, ugyanis az egyik – meglehetősen szűk – kanyarban elszakadt a kantár, így a lovas a földre került. Szerencsére sérülés nem történt, csak a büszkeségen esett csorba. Pálházi Melinda nyugodt tempóban ért célba, anélkül, hogy megizzasztotta volna lovát.

A második előfutam is női sikert hozott.

A Felsőtárkány színeiben lovagló Csala Adrienn Jazira nevű lovával a Ladyt lovagló Balázs Richárdot győzte le, pedig utóbbinak sokan drukkoltak, hiszen ő indult Sopron színeiben. Az éppen mellettem álló anyuka is gyorsan „eligazította" gyermekeit, lelkükre kötve, hogy a zöld pólós bácsinak szurkoljanak.

Sajnos ez is kevés volt a sikerhez, de Richárd azért nem szomorkodott, úgy nyilatkozott: számára a tisztes helytállás volt a lényeg.
A harmadik előfutamban a Csipát megülő Vörös József és a Kételyt lovagló Vargyas Viktor állt rajthoz. Előbbi Jásd, utóbbi Tényő színeiben. A futamgyőzelmet és ezzel a döntőben való indulás jogát Kétely és Vargyas Viktor érdemelte ki, aki a maga 19 évével a mezőny legfiatalabb indulója volt.

A délután öt órakor kezdődő döntő ismét tartogatott meglepetést. Pálházi Melinda ugyanis visszalépett az indulástól. A Kisalföldnek úgy nyilatkozott: azért, mert az előfutam után bicegni kezdett a lova. Meghúzta az egyik lábát, talán kevés volt a bemelegítés. Mindenesetre nem akart kockáztatni. Dobogós helyet így is szerzett. A döntőre tehát két lovat vezettek fel a Nádasdy- és az Esterházy-huszárok (előbbiek a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai).

A két ló és lovasa egyazon istállóból, a győri Rodeo Sport Egyesületből érkezett. Ez esetben a rutin és a tapasztalat is Csala Adriennt segítette, Jazira nyergében, Felsőtárkány színeiben ugyanis ő nyerte a Széchenyi Vágtát. Második lett csapattársa, Vargyas Viktor Tényő színeiben, harmadik pedig Pálházi Melinda Fertőboz képviseletében. A budapesti döntőn az első két helyezett indulhat.

Csala Adrienn a Kisalföldnek elmondta: harmadik éve indul a vágtán. Nagyon örül a győzelemnek, a győri futamon is ott volt, az nem sikerült túl jól, Sopronban viszont javított. Lova, Jazira ötéves kanca, magyar félvér. Az egyesület vezetője és a csapat edzője, Tóth Szilárd igazán elégedett lehet, hiszen öt lóval lesznek ott a Nemzeti Vágta szeptemberi budapesti döntőjében. Ketten-ketten Győrben, illetve Sopronban érdemelték ki az indulás jogát, egy lovasuk pedig Tahitótfalun.

A díjakat Simon István alpolgármester, dr. Csorba László, a Nemzeti Múzeum igazgatója, valamint Anday-Greese Marietta főszervező adták át. A főszervező úgy nyilatkozott: sikeres volt a Széchenyi Vágta, aminek második alkalommal adott otthont Sopron. A tavalyi háromezerhez képest a látogatószám megduplázódott.

A háromnapos rendezvényen gazdag zenei és gasztronómiai kínálat is várta a vendégeket. Fodor Tamás polgármester Széchenyi és a város kapcsolatára utalva azt hangsúlyozta, a lovas hagyományőrzésnek és a lósport támogatásának összetartó ereje is van.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hetven év felettiek kérhetik a 60 literes kukát

A térségi hulladékgazdálkodási rendszer biztonságos működését 110 literes kukákhoz számították ki. Tovább olvasom