Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Százmilliós érték került vissza Fertődre

Több mint százmillió forint eszmei értékű XVIII. századi alkotás került vissza eredeti helyére, a fertődi Esterházy-kastélyba.
A fertődi Esterházy-kastély udvarába hétfőn fokozott biztonsági intézkedések közepette gurult be az a furgon, amely a Szépművészeti Múzeumból származó festmények újabb szállítmányát hozta. A Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) és a Szépművészeti Múzeum közötti megállapodás eredményeként ez alkalommal  huszonnégy restaurált alkotás kerül újra a kastély falaira.

– A most visszaszármaztatott festmények a XVIII. századi európai festészet gazdag tárházát jelenítik meg – fogalmazott dr. Bardi Terézia, a MÁG tudományos igazgatóhelyettese. – Tiziano-, Raffaello-, Veronese-, Poussin-, Claude Lorrain-, Guido Reni-, Tintoretto-követő egykori festők művei mellett a német festészet remekeit is megtaláljuk. Hangsúlyozni szeretném, hogy azokban az időkben a korabeli másolatok tematikus szintű gyűjtése nagy divatnak örvendett, s ez is jellemezte az Esterházyak művészetszeretetét. A festmények egy része szakrális jellegű, de akadnak közöttük uralkodói portrék, tájképek is.

– Az alkotások egy része az úgynevezett uralkodói lakosztályt fogja ékesíteni, de a többi is megfelelő környezetbe kerül, erről a nagyközönség péntektől kezdődően bizonyosodhat meg – tudtuk meg Dobó Ágotától, a kastélyrehabilitáció projektmenedzserétől.
„ A műremekekkel együtt korabeli hangulatot idéző drapériákkal és függönyökkel emeljük a kastély fényét. Terveink szerint a nyári hónapokban újabb festményeket várunk Budapestről a kastélyba."
– A restaurálás, a szállítás, az európai színvonalú biztonsági rendszerek kiépítésének költsége elérte a 27 millió forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a Wallner-lővert

A valaha szebb napokat látott Villa sor 4. szám alatti épületben lázas munka folyik. A tervek szerint május végére megújul a ház, amiben néhány éve még önkormányzati bérlők laktak. A lelakott, elhanyagolt épület többéves magárahagyatottság után most régi pompáját nyeri vissza. A polgármesteri hivatal megrendelésére a Soproni Ingatlankezelő Kft. vendégházat alakít ki az egykori Wallner-villából, ahová a prominens vendégeket szállásolják majd el. Tovább olvasom