Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Százezres veszteségek

Fertőhomok és környéke a soproni régió fontos zöldségtermesztő vidéke. A földművelők szerint az aszály miatti veszteségeik elérik a százezres nagyságrendet is.
A több mint félezer lelket számláló Fertőhomokon minden második család zöldségtermesztéssel foglalkozik. Az idei aszályos esztendőre biztosan nem fognak szívesen emlékezni a helybéliek.
– Fiammal, Ferenccel nemrég érkeztünk haza a szőlőből, ott jónak ígérkezik a termés, nem úgy, mint itt, a kapásnövényeknél – mondja sarabolóval a kezében Krajcsics Ferencné, aki nyolcvankét éve ellenére mindennap dolgozik a földeken. – Az aszály miatt sok a gond. A Fertő-parti területünkön is csak igen ritkás lett a zöldség, de mi még szerencsések vagyunk.

– Úgy tudjuk, a faluban a szárazság miatt sok termesztőnek ki sem kelt a zöldsége – folytatta Krajcsics Ferencné. A sárgarépa és a petrezselyem is többnyire silány. A győri piacon 130–140 forintért kínáltuk legutóbb, annyiért lehetett csak eladni. Az aszály miatt a krumpli is nagyon kevés lesz. Egy-egy bokor alól tavaly nyolc-kilenc nagy burgonyát takarítottunk be, idén alig négy-ötöt találunk, azok is kicsik. Az uborkaföld is nagyon hamar megadta magát.

A múlt hétvégi győri piacra még tudtunk szedni róla. Most nem nagyon van mit nézni rajta, hacsak nem a vízhiány miatt elsárgult, megbarnult leveleket. Rengeteg pénzt visz el az öntözés, nemrég kellett új szivattyút venni, az is 25 ezer forintba került. A terméskiesés miatt sajnos akár több százezer forintos veszteségekkel kell szembenéznünk. Nem vigasztal bennünket, hogy más termelők is így lehetnek...

Az áruját negyven éve a soproni piacra hozó Simon Ferencné fertőhomoki őstermelő azok közé tartozik, akiknek ki sem kelt a zöldsége. – Pedig ültettünk eleget, de szinte semmi termést nem adott. Így jártunk a fejtőbabbal és a vetett hagymával is. Igaz, mi csak keveset tudtunk öntözni. Egyrészt nagyon drága a víz, másrészt a kutunkat is lefedtük, mert idén egyszerűen kiszáradt. Az aszály miatt valószínű, hogy ősszel sok mindenből hiány lesz – tette hozzá a termelő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyes volt az eljárás?

Szívinfarktust kapott egy 22 éves fiatalember. Édesapja a soproni ügyeleti rendszert és az orvosokat… Tovább olvasom