Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Százezres bírság is lehet

Sopronból is érkeznek negatív jelzések a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőséghez az új lakások kivitelezésével kapcsolatban.
Súlyos műszaki hibák
Az egyedi problémák mellett idén két soproni társasház is írás ban kérte a fogyasztóvédelem segítségét – tudtuk meg Pőczéné Sáhó Mártától, a fogyasztóvédelmisek igazgatóhelyettesétől.
– Az ingatlantulajdonosok többek között a falfestés foltosságára és a hulla déktároló nem megfelelő kialakítására panaszkodtak, de előfordult olyan súlyos építési hiba is, hogy az erkély szintje magasabb lett, mint a nappalié. A folyamatban lévő ügyekben a felügyelőség kötelezte a kivitelezőt, mérje föl a jogos minőségi kifogásokat, s nyilatkozzon arról, mikorra és mi módon tesz eleget garanciális kötelezettségeinek. Amennyiben minderre a jogszabályban foglalt határidőkig nem kerülne sor, százezer-százezer forint bírságokra számíthatnak az érintett cégek, mégpedig annyiszor, ahányszor figyelmen kívül hagyják a kötelezéses felszólításokat.

Szabálytalan átadás

Ezen túlmenően a fogyasztóvédelmi igazgatóhelyettes a hozzájuk érkező észrevételekkel összefüggésben elmondta: számos alkalommal előfordul, hogy a beruházók csak a vételi szándék realizálása után közlik az érintettekkel, az árban nem foglaltatik benne a telekhányad, a közművesítés. Ez további százezer forintokkal növelheti a lakásvásárlók anyagi terheit. A végső fázisban pedig a legtöbbször elmarad az ingatlan szabályos átvétel-átadása, amikor is közösen lehetne számba venni a hiányosságokat. Sok bonyodalmat jelent ez a társasházak közös helyiségei esetében.
A garancia érvényesítésénél nemcsak az építő alvállalkozók némelyikének eltűnése okoz gondot, hanem a későbbi, eltérő értelmezésekből adódó viták elkerülése érdekében is érdemes a vásárlónak tételes fel sorolással rögzíteni azt, mire is vonatkozik a jótállás. Pőczéné Sáhó Márta a garanciális javításokról szólva elmondta: tapasztalataik szerint az ingatlanok birtokbavételét követő egyéves bejárás során az észlelt hibák mintegy felét meg felelő módon intézik a kivitelezők, a másik fele azonban csak hosszas huzavona után rendeződik.
A Soproni Városi Bíróságon dr. Tatár Ágnes bírótól megtudtuk, pert többnyire az ingatlantulajdonosokkal szemben felelősséggel tartozó generálkivitelezők kezdeményeznek saját alvállalkozóik ellen akkor, ha ez utóbbiak nem hajlandók elismerni hibáikat. Az ügyek száma egyre csak nő. Ritkán születik egyezség, a perek pedig a szakértők bevonása és a hosszadalmas bizonyítási eljárások miatt elhúzódnak: többnyire egy-két év is eltelik, míg ítélet születhet. Annyi bizonyos, hogy a vállalkozók egy részének még nem erőssége a szerződéses fegyelem betartása. Gosztonyi Fotó: Illusztráció A viták elkerülése érdekében érdemes a lakásvásárlónak tételesen rögzíteni, mire is vonatkozik a jótállás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új városi buszok

Kedvelt család lett a Credo, gyorsan népszerűek lettek a hazai gyártású autóbuszok. A család most… Tovább olvasom