Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Százezer ember szemetét fogadják Cséren

Sopron és 38 település számára megteremtődött a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás, és a hulladékgazdálkodás lehetősége.


A 2013 júniusában Cséren megkezdődött kivitelezés a végéhez ért, a hulladékgazdálkodási rendszert kiszolgáló valamennyi létesítmény elkészült, így a térség településein rövidesen kiteljesedhet a szelektív gyűjtés: mintegy 100 ezer ember számára megteremtődnek a korszerű újrahasznosítás feltételei.

A cséri központban tartott pénteki átadóünnepségen elmondták, hogy a változás lényege az új, zsákos, házhoz menő gyűjtés a falvakban, illetve a zöldhulladék külön gyűjtése. Korszerűbbé vált a rendszer, és számos új létesítmény épült – köztük a hulladékkezelő központ mellett átrakó állomások, hulladékudvarok, szelektív szigetek –, így hatékonyabb lett a szelektív begyűjtés és a válogatás. A szolgáltatást az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., a 39 társult település önkormányzatának tulajdonában álló vállalkozás végzi.

Skultéty István projektvezető, Fodor Tamás polgármester,
Skultéty István projektvezető, Fodor Tamás polgármester,


Mágel Ágost, az önkormányzati társulás elnöke – miután valamennyi szereplőnek, első helyen a társult települések polgármestereinek megköszönte az együttműködést –, elmondta: a rendszer elkészült, és a folyamatban levő hatósági engedélyezési eljárás befejezését követően teljes körűen megkezdheti működését. Ezzel 39 település százezer lakójának válik komfortosabbá az élete.

Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy ezzel a valóban európai színvonalú környezetvédelmi fejlesztéssel a térség ismét példát mutatott. Hozzátette: a rendszer immár rendelkezésre áll, hatékony működéséhez viszont arra is szükség van, hogy a lakosság mielőbb elsajátítsa az ezzel együtt járó új, környezetbarát szokásokat. Ennek érdekében kiemelt figyelmet érdemes fordítani az iskolás korosztályok szemléletformálására.

A kivitelezők nevében Skultéty István projektvezető emlékeztetett a munkát hosszú ideig hátráltató csapadékos időjárásra – ennek ellenére a létesítményekkel sikerült határidőre elkészülni.

A projekt legnagyobb létesítménye, központi eleme a közel 20 hektáron Cséren most átadott Regionális Hulladékkezelő Központ. A mechanikai hulladék-előkezelő rendszer kapacitását évi 19.000 tonnában határozták meg, a lerakótérben pedig 300.000 köbméternyi hulladék fér majd el. Itt kapott helyet a mechanikai előkezelő és a regionális hulladéklerakó, ahol – biztonságosan szigetelt aljazatra – helyezik majd el a másképp nem hasznosítható háztartási hulladékot.

A rendszerben az új, vegyes hulladékgyűjtés mellett barna színű edényt vagy házi komposztálót kapnak a kertvárosi és a családi házas övezetekben lakók, a vidéki településeken bevezették a zsákos, házhoz menő szelektív gyűjtést. A tömbházas övezetekben, illetve a nagyobb településeken kibővül a gyűjtőszigetes rendszer.

További néhány településen vegyes rendszer működik, ezeken a településeken a házhoz menő zsákos hulladékgyűjtés kínál lehetőséget a szelektív gyűjtésre. A „maradék" vegyes hulladék gyűjtése ezután is a korábban használatos kukákba történik.

Skultéty István projektvezető tartott rövid ismertetőt
Skultéty István projektvezető tartott rövid ismertetőt


A létesítmények közül a lakosság elsősorban a szelektív szigetekkel találkozik majd, ahová szelektíven gyűjtött csomagolási műanyag-, üveg-, fém- (italos- és konzervdoboz) és papírhulladékát helyezheti el. A négy gyűjtőedényes szigetek helyét az illetékes önkormányzatok – a települési igényeket figyelembe véve – jelölték ki, jól megközelíthető, belterületi településrészeken.

13 településen összesen 114 hulladékgyűjtő sziget szolgálja rövidesen a szelektív gyűjtést, nagy többségük, 76 db – a lakosságszámra tekintettel – Sopronban és gyűjtőkörzetében (Fertőrákos és Harka települések is), további 15 db Kapuváron. De kap szigetet (23 db), Fertőszentmiklós, Nagycenk, Kópháza, Petőháza, Vitnyéd, Sarród, Hegykő, Fertőd és Sopronkövesd is.

A beruházásában háromféle megoldást alkalmaztak: felújítottak már meglévő és működő szigeteket, meglévő térburkolaton alakítottak ki újakat vagy újonnan kijelölt területeken építettek új szigeteket.

Ugyancsak közvetlenül a háztartásokat szolgálja a térségben hat zöld udvar, ahova ingyenesen elhelyezhető a válogatottan gyűjtött – és a normál edényekben nem gyűjthető – lakossági hulladék, például a nagydarabos vagy a veszélyes hulladékok. Egy-egy Fertődön, Fertőszentmiklóson, és Nagycenken várja a lakosságot, a két soproni – a Harkai úti és a Pozsonyi úti – és a kapuvári pedig egyidejűleg úgynevezett újrahasználati központként is működik. E központok a hulladékmennyiség csökkentését segítik: befogadják a háztartásban fölöslegessé vált, de jó állapotban lévő ruhadarabokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott, eladta, majd a pénzt elköltötte egy 16 éves Sopronban

Műszaki cikket lopott el egy 16 éves fiatal Sopronban. Az üzletbe mégegyszer visszament, így bukott… Tovább olvasom