Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Száz éve született az országos hírű gondnok

Nagycenk - Pölcz István nevét nemcsak Nagycenken, hanem az egész országban sokan ismerik, emlékét másutt is őrzik. Száz éve született a nagycenki Széchenyi-mauzóleum egykori gondnoka, aki hatvanéves korában találta meg igazi hivatását.
– Iskolánk őrzi Pölcz István emlékét, különösen ilyen alkalmakkor, mint az idei évforduló, esik több szó róla. Szeretnénk kialakítani egy emlékfalat az aulában, így a gyerekek is könnyebben megismerhetik a múltat, könnyebben találnak hozzá kapcsolódási pontokat – mondta Szabó Attila, a Széchenyi István Általános Iskola igazgatója.

Pista bácsi Bécsben született, de szüleit korán elveszette, és a nagyszüleihez került Nagycenkre. Itt járta ki az elemi iskolát, s itt volt rá nagy hatással Szekendy Jenő igazgató-tanító. „Tőle tanultam meg azt a szeretetet, amit Széchenyi István iránt érzek" – vallotta. Kalandos módon lett a mauzóleum gondnoka. Hatvanéves volt már, amikor a petőházi cukorgyárból való nyugdíjazása után visszakerült Nagycenkre.

Az unokanővére gondozta akkor a sírboltot, de a rokon súlyosan megbetegedett, s Pista bácsi vette át a feladatot. Attól kezdve huszonöt éven át, karizmatikus erővel szolgálta Széchenyi István emlékét.
Megérintette az idelátogató emberek lelkét, előfordult, hogy ő maga is könnyezett egy-egy történeten.

Utóda, Kocsis Sándor mesélte, hogy a turistacsoportok idősebbjei gyakran érdeklődnek Pista bácsi felől, s hallván, hogy már nem él, felkeresik a sírját. Egy ország Pista bácsija volt, még mindig nem felejtették el, pedig már tizenöt éve, hogy meghalt.

Pölcz Pista bácsi 25 éven át, akrizmatikus erővel szolgálta Széchenyi István emlékét.

– A nagyhírű gondnok példája jól mutatja, hogy kiteljesedni nem csak fiatalon lehet, van, aki hatvanévesen találja meg igazi hivatását, életcélját. Arra is jó példa, hogy maradandót alkotni nemcsak magas pozícióban lehet, hanem alsóbb szinten is, mindenkinek a maga helyén – tette hozzá Szabó Attila.

Pölcz Istvánt személyes jó barátjukként tisztelték olyan politikusaink, mint például Antall József vagy Göncz Árpád. 1991-ben Nagycenken vehette át a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetést. Egy évre rá, 85 éves korában hunyt el. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebontják az egykori Matáv-stadiont

Sopron - Már elkezdődött a József Attila úton az egykori Matáv-stadion félkész lelátóinak bontása.… Tovább olvasom