Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Száz év vidámság

Sopron - Brandeisz Elza szeptember 18-án lesz százéves. Hihetetlen szellemi frissességgel és derűvel mosolyog a világra, mint mondja, nagyon jól szórakozik a kerek évfordulón is.
Kis házikó a soproni Rózsa utcában. Ősz hajú, törékeny tulajdonosa friss frizurával jön kaput nyitni. Senki sem mondaná meg róla, hogy százéves. Asztalán halomban állnak az olvasni való újságok, a szobában két televízió is működik: az egyiken az osztrák, a másikon a magyar híradót nézi – ha kell, egyszerre.

– Keveset enni, sokat mozogni – ez a száz év titka – vallja a valaha mozgásművészetet tanító Elza néni, akinek kalandos évszázad van a háta mögött. Budapesten született, Kállai Lili híres magániskolájában tanult táncolni, később maga is tanítványokat fogadott. A háború alatt balatonalmádi nyaralójukban a későbbi milliárdos Soros György édesanyját rejtegette. Azóta is kapcsolatban áll a mágnással, s ennek a barátságnak köszönheti az Almádihoz tartozó Vörösberény gyönyörű új iskoláját. Sorosnál ugyanis Brandeisz Elza járta ki, hogy alapítványa támogassa az építkezést. Mindezt emléktábla is megörökíti Balatonalmádiban, ahová nagy ünnepre várják Elza nénit, a jótevőt.

Vannak barátaim, akik gondoskodnak rólam, ha szükséget látok valamiben, s akik miatt érdemes jókedvűen tovább élni, de ha kell, még tudok futni a busz után.

Születésnapra hívták Rusztra is, ahol távoli rokonai élnek, úgyhogy mozgalmas szeptember vár az örökké mosolygó ünnepeltre.

Száz éve ellenére Elza néni ma is teljesen független, önellátó. Napjai nagy részét olvasással tölti, a napi politika különösen érdekli. – Minden, ami politika és minden, ami magyar, különösen leköti a figyelmemet – magyarázza olyan mozdulatokkal kísérve szavait, hogy azt tanítani kellene.

S ha jönne egy jó tündér, s lehetne egy kívánsága? – Nehéz kérdés – gondolkodik el –, de ezt a kormányt még mindenképpen túl szeretném élni!

Nagy Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Informatikai konferencia Sopronban

Sopron - A kormányzat és az informatika kapcsolatát taglaló konferencia kezdődött a Hotel Fagusban.… Tovább olvasom