Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Szavak nélkül kifejezett érzelmek - filmszemle Zsirán

Speciális filmszemlét rendeztek Zsirán, amelyen értelmileg akadályozott alkotók mutathatták meg, miként látják a világot.


Zsirán másodszor rendeztek speciális filmszemlét, amelynek az Értelmi Fogyatékosok Otthona volt a házigazdája. A sérültek az ország több intézményéből érkeztek a szemlére, melyen tizennégy, általuk készített filmet mutattak be. A műveket a Halmy György filmrendező, Pápes Éva filmkritikus és Fehér István színművész alkotta zsűri értékelte. A szakemberek számos hasznos tanáccsal is ellátták a filmek készítőit. A seregszemléről senki nem távozott üres kézzel, minden alkotó elismeréssel gazdagodott.

Halmy György, Pápes Éva és Fehér István kötetlenül osztotta meg benyomásait az alkotókkal. Fotó: Lakner
Halmy György, Pápes Éva és Fehér István kötetlenül osztotta meg benyomásait az alkotókkal. Fotó: Lakner

˝Az otthon lakóinak vágya jóval nagyobb az érzelmek kifejezésére, mint az átlagembereknek. A művészeti ágak éppezért nagyon fontosak, hiszen amit nem tudnak szavakkal elmondani, ezek segítségével mégis közölhetik˝ – mondta portálunknak Hollósi Péter, az intézmény vezetője.

˝Arra törekszünk, hogy a szabadidőt is tartalmasan töltsék a lakók, így számos szakkör áll rendelkezésükre. A fotózás régóta szerepel a foglalkozások közt, és innen már csak egy lépés volt, hogy ezek a képek meg is mozduljanak. Az otthon lakói gyorsan rájöttek, hogy a kamerával is tudnak mesélni és üzenni a világnak magukról. Fábián Gábor kollégám ismerte fel, hogy igény lenne egy seregszemlére, ahol az ország hasonló intézményeinek lakói mutathatnák be alkotásaikat. A sérültekről mindig épek készítenek filmeket, az volt a rendezvény célja, hogy ez a helyzet megforduljon. A filmjeik segítenek nekünk az ő szemükkel látni. Remélem, a fesztivál hozzájárul, hogy minél többen vegyenek a kezükbe kamerát, és azt is bizonyítja, érdemes lehetőséget biztosítani a filmezésre.˝

Mikor a filmek életre keltek a vásznon, a nézők között helyet foglaló alkotók csillogó szemei és boldog mosolya mindennél jobban bizonyította, hogy valóban érdemes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdőtakarítási napot szerveznek Sopronban

Erdészek, nemzeti parkosok, diákok és civilek megtisztítják a hulladéktól a Soproni-hegyvidék… Tovább olvasom