Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Szaúdi dollárból fertődi fürdő?

Nemzetközi versengés indulhat meg a Fertőd és az ausztriai Pomogy (Pamhagen) között fekvő termálvízlelőhelyért az elkövetkező években. Arab és osztrák befektetők álmodnak ide minden luxusigényt kielégítő fürdőkomplexumot.
– A jövő héten szerdán szaúd-arábiai vendégei lesznek a fertődi polgármesteri hivatalnak. Üzleti partnerünk ekkor tartja meg tájékoztatóját az induló beruházásról – mondja Horváth Dori Zoltán kemping- és szállodatulajdonos. – Hosszú évek munkája után végre sikerülhet a terv: Fertődön világszínvonalú termálfürdő épülhet. A minden igényt kielégítő fürdő 12 millió dollárból készül majd el. Ezt az összeget – mint a beruházás tulajdonosa – kedvező kamatozású kölcsönként jómagam veszem fel, és a kivitelezési munkák irányítása is rám vár majd.

A szaúdi üzleti partnerek kedvező döntését az is előmozdította, hogy ezen a területen többcsillagos szállókat is megépíthetnek, ráadásul az Esterházy-kastély csak növeli a térség turisztikai vonzerejét.
A forintban milliárdokkal mérhető befektetés egyetlen szépséghibája, hogy időközben a burgenlandi települések érdeklődésének központjába is bekerült a termálvíz, amely a föld alatt áthúzódik Ausztria területére is. Kitermelésére tizennégy község részvételével olyan társulást alakítanak, amely tartományi és uniós támogatásokból pályázná meg a beruházás összegét.

Boldogasszonytól (Frauenkirchen) Pomogyig (Pamhagen) megegyezik az akarat: a Fertő tavi turisztikai szezon meghosszabbítására alkalmas vonzerőt kell létrehozni a termálkomplexummal. Megépülése után az a locsmándi (Lutzmannsburg) fürdőhöz hasonlítható majd. Matthias Achs, Gols polgármestere szerint már a próbafúrások is küszöbönállnak. Egyezkednek a társulás tagjai az Esterházyakkal is, hiszen a fürdő leendő területén még számos, tulajdonukat képező régi major található, amelyek kisajátítására szükség volna.

Soóky Barna budapesti hidrogeológus szerint a napi 400–500 köbmétert adó termálkút vizének gyógyvízzé nyilváníttatása további minőségi előrelépést jelentene. A nátrium-hidrogénkarbonátos meleg víz hasonló összetételű, mint a szegedi Anna-víz, illetve a nagyatádi gyógyfürdő vize. A hasonló földtani adottságok miatt, szinte teljes bizonyossággal állítható, hogy az osztrák oldalon is találnak termálvizet. Az már csak a két vállalkozás megállapodásától függ, hogy ki mennyit hasznosít a szakhatóságok által engedélyezett mennyiségből.

Az önkormányzat véleménye

Fertőd örömmel fogad minden, a térségben megvalósuló turisztikai fejlesztést – nyilatkozta Fülöp Géza polgármester. – Ilyen fejlesztések a képviselő-testület által elfogadott rendezési tervben is szerepelnek. Az sem titok, hogy a szaúd-arábiai befektetők ajánlatukkal a fertődi önkormányzatot is megkeresték. Azonban amíg pontosan nem tisztázódnak a beruházás pénzügyi feltételei, döntés nem születhet az ügyben. A magunk részéről éppen ezért örömmel fogadjuk a szaúdiak látogatását a részletek megvitatására – tette hozzá a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

260 millió forinttal tartoznak

A még mindig 260 millió forinttal tartozó soproni Marhavágó Kft. és a beszállítók között… Tovább olvasom