Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 4°C

Szarka Gyula a Ghymes soproni koncertjéről és 30 évről

A műsorban közreműködik a Gárdonyi Géza Általános Iskola gyermekkórusa, amelynek karvezetője Makkos Ágnes.


Ünnepi koncerttel, a zenekar 30 éves történetének legismertebb dalaival a tarsolyában érkezik a Ghymes együttes Sopronba december 15-én (vasárnap) este hat órakor a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központba.

Szarka Gyula az együttes egyik alapító tagja elmondta: a soproni koncert hangulatában a karácsonyi, adventi ünnepekhez illeszkedő lesz, s válogatásként a zenekar 30 éves történetének legismertebb dalait is eljátsszák. A műsorban közreműködik a Gárdonyi Géza Általános Iskola gyermekkórusa, amelynek karvezetője Makkos Ágnes.

A Ghymes szereti Sopront, az itt élő embereket, s amikor azt kérdeztük a zeneszerzőtől, melyik számukkal tudná legjobban összefoglalni a mostani érzéseit a közelgő koncertről, a jubileumukról, azt válaszolta: a Kézfogás című dalt választaná.

A Ghymes sikere, 30 éves tör
ténete ugyanis a közönséggel való kézfogás eredménye.
- Lehet, hogy kimondva hosszúnak tűnik ez a három évtized, mi nem érezzük annak. Örülünk, hogy a nézők elfogadtak bennünket, az ő szeretetük nélkül nem jutottunk volna idáig.

Eleinte csak népzenét játszottunk, aztán elkezdtünk saját dalokat írni, több zene stílust ötvözve. Jelentek meg lemezeink, az igazi áttörést az 1998-as Rege című albumunk hozta.

Ott éreztük, hogy a közönség olyan mértékben fordult felénk, amelyet addig nem tapasztaltunk meg. Soha nem akartuk magunkat beskatulyázni- bár mondták, hogy világzenét játszunk, mi tényleg nem tudtuk mi is az - elkezdtünk egy úton járni, egyre nagyobb helyeken koncertezni és sok ember jön velünk azóta is.

Azt hiszem, ennél többet nem is kaphattunk volna azoktól, akik szeretnek bennünket - mondta Szarka Gyula, akit testvérével, Tamással együtt munkásságukért Kossuth-díjjal jutalmaztak.

A Ghymest több generáció szereti. Apukák, anyukák, nagymamák, nagypapák, fiatalok együtt járnak a koncertjeikre. Ennek a titka Szarka Gyula szerint talán a dalokban, érzésekben, hangulatokban, a közös gondolatokban rejlik.

Abban, hogy nem céloztak meg különböző rétegeket a muzsikájukkal. Ők mindenkinek szeretnek játszani, aki fogékony az ő muzsikájukra. Ahogy megfogalmazta: fontos, hogy az embereket összekösse valami, amivel azonosulni tudnak. Ezek pedig szerinte a dalok. A Ghymes népszerűsége is ebben rejlik.

És persze a Kézfogásban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simon Gábor: az MSZP biztonságot ad a soproniaknak is

Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese csütörtökön Sopronban ismertette a párt választási programjának… Tovább olvasom