Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Szándékos gyújtogatás?

Tíz kamionnyi árukészlete veszett oda a soproni, német tulajdonú gyertyagyárnak a kedden késő este keletkezett tűzben. Az anyagi kár több mint 100 millió forint. A szakemberek szerint nem zárható ki a szándékosság. Képek a tűzvészről itt

Azt, hogy mi okozta a megye elmúlt öt évének legnagyobb kárral járó tüzét, biztosan még senki sem tudja, ám, mint az Pesztenlehrer Lajos ezredes, a Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője nyilatkozta, egyre több momentum szól a szándékos gyújtogatás mellett. Az elektromos hibát ugyanis az elsődleges vizsgálatok nem találtak, az épület bejárati ajtaja pedig nyitva volt.
A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a létező legnagyobb fokozatú riasztást rendelte el, mozgósítva a megye tűzoltóságait. A vészhelyzet egyrészt a rendkívül jól égő gyertyák miatt alakult ki, másrészt azért, mert a raktár közvetlen szomszédja a Soproni Fűtőerőmű Kft. hőerőműve.

A Somfalvi út tegnap háborús övezetnek számított Sopronban. A rendőrség elterelte a forgalmat a délben még mindig füstölgő raktárépület közeléből. A tűzoltóság markolóautókkal bontotta szét a több tonnányi gyertyából, megolvadt fémszerkezetből és a leszakadt tetőből azt, ami megmaradt: fekete, füstölgő, itt-ott még mindig lángoló romokat. Az egykori lovarda tetőszerkezete teljesen megsemmisült, vastag falai azonban nagy szolgálatot tettek a városrésznek, megakadályozták a lángok tovaterjedését, s ezzel megóvták a szomszédos fűtőerőművet a nagyobb bajtól.

Kedden este kilenc óra után a gyertyagyár ellenőre, aki rendszeresen körbejárja a tíz kamionnyi kész árut, valamint félkész termékeket és csomagolóanyagokat őrző épületet, észrevette, hogy nincs kulcsra zárva a bejárati ajtó. Amikor benyitott, meglátta a tüzet. Azonnal értesítette a tűzoltókat, akik perceken belül megérkeztek. Fél tízkor már a Lövérekig terjedő sűrű füst dőlt a raktárból, majd egyre nagyobb lángok csaptak ki az épületből.

25 méterre a gázfogadótól

– Először úgy látszott, nagy a veszély, hiszen az égő raktár mindössze 25 méterre van a gázfogadótól, ami óránként 3–5 ezer köbméter gáz áteresztésére alkalmas – emlékszik vissza az első vészterhes percekre Zsirai Gyula, a fűtőerőmű kft. főmérnöke. A tűzoltók természetesen azonnal megkezdték a rendszer hűtését, s folytatták mindaddig, míg a hőhatás ezt szükségessé tette. Zsirai Gyula maga is ott töltötte a fél éjszakát az erőműben. Mint elmondta, a szél is „velük volt", nem feléjük fújta a lángokat. Ennek ellenére gondolniuk kellett az úgynevezett pakuraterület védelmére is, ahol 1.100 tonna fűtőolaj volt a tartályokban. A főmérnök elmagyarázta, hogy robbanásvesztélytől nem kellett tartaniuk, mert a zárt rendszer ez ellen védelmet nyújt, a hőtől azonban begyulladhatott volna az olaj.

A lovarda vastag falai védtek

– A hőellátás a vészhelyzet ellenére is folyamatos volt – mondta Zsirai Gyula.
– Felmerült ugyan, hogy esetleg át kell állnunk olajra, s ez mintegy órás kiesést jelentett volna az ellátásban, de szerencsére nem volt rá szükség. Tulajdonképpen a volt lovarda vastag falai megvédtek bennünket, megakadályozták a lángok gyors terjedését.
A hőerőmű közelében szerencsére több tűzcsap, pontosan kilenc szolgálta az oltók munkáját. – A gyertya alapanyagai tűzveszélyesek, ráadásul nehéz oltani, mert a folyékony viasz könnyebb a víznél. A megolvadt fémszerkezetek belezuhantak a több tonnányi gyertyába, így azokat is nehéz volt hűteni – mutatja a
füstölgő romokban az alig felismerhető fémdarabokat Kovács János tűzoltóparancsnok, miközben bokáig gázolunk a mécsesek után maradt masszában. – Úgy égett ez az épület, mint egy fáklya – mutat körbe a parancsnok. A vastag téglafalak magasan állnak, fölöttünk füstöl az ég... – A keddi műszakban lévő tűzoltók egész éjjel küzdöttek a lángokkal. Szirénázó autók érkeztek Győrből, Csornáról, Kapuvárról még a kora hajnali órákban is. Tegnap reggel hatkor váltották fel őket kollégáik, a messzebbről érkezettek helyére szombathelyi és sárvári tűzoltók álltak – mondja Kovács János, akin délután sem lehet látni, hogy előző éjszaka mindössze két órát aludt... Márpedig a munka végét még nem látni, valószínűleg eltart ma reggelig.

A vizsgálat elindult...

Információink szerint a gyertyagyár el akarta adni a tulajdonában lévő hatalmas épületet, ami egykor a Sotex szőnyegraktára volt, eredetileg pedig lovardának épült. A német tulajdonú cég kára a becslések szerint meghaladja a százmillió forintot is. A kft. illetékesei minderről nem kívántak lapunknak nyilatkozni, ahogy azt sem árulták el, van-e és milyen biztosításuk.
A tűzoltóság szakértők és a rendőrség bevonásával vizsgálatot indít a tűz keletkezésének kiderítésére. A hogyanokra és a miértekre a pontos választ csak később tudják megadni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lángokban állt a gyertyaraktár

Tűz ütött ki kedd éjjel a soproni, Somfalvi úti gyertyaraktárban. A katasztrófavédelem megyei… Tovább olvasom