Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Szándéknyilatkozat: Sopron ragaszkodik az iskoláihoz

Az iskolák jövője kapcsán feszült lett a hangulat a soproni közgyűlésen. Az is kiderült, hogy akárhol, és ahogy nem lehet állatot tartani a városban.


17. 10.

Véget ért a közgyűlés.

16. 50.

Az önkormányzat kezességet vállal az F.K.L. Sportszolgáltató Kft. folyószámlahitel felvételéhez.

16. 44.

Eldőlt, hogy kik kapják a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjat.

16. 14.

A rendes közgyűlés az alapítványoknak adott támogatások elfogadása után véget ért.

Most a rendkívüli következik.

16. 11.

Módosították a Sopron Holding Zrt.-vel megkötött üzemeltetési szerződést. Ennek lényeg, hogy a holding a nem fizető lakásbérlői után megfizeti a vízmű felé fennálló tartozást. Erre egy törvénymódosítás ad lehetőséget.

16. 09.

A rendes közgyűlés után jönnek most a sürgősségi előterjesztések.
A Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács  Nemeskúti út felújítása kapcsán segítséget kért az önkormányzattól. A 7,5 millió forintos önerőt vállalta át a város.

16. 00.

Szintén elfogadták a Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 2012. évi költségvetési rendeletének módosításáról és kapcsolódó intézkedésről szóló előterjesztést.

15. 58.

Elfogadták a város önkormányzatának 2012. I. félévi költségvetési gazdálkodásáról szóló tájékoztatót.

15. 56.

Eldőlt, hogy kik utaznak Sopron testvérvárosába, Kazunóba. A kiutazás költségét a képviselők és a városvezetők fizetik meg.

15. 54.

Sopron is csatlakozik a Bursa Hungarica pályázathoz.

15. 20.

A kérdés az, hogy az oktatási intézmények működtetését a város, vagy az állam finanszírozza? A szavazás (az MSZP nem szavazott) után azt a szándéknyilatkozatot fogadták el, hogy bizonyos oktatási intézmények működtetését Sopron vállalja magára.

Bebesi József (LMP), azt kérdezi, hogy milyen költségek várhatók? Hasonló kérdéseket tett fel Biczi László is: mit lehet tudni a kiadásokról, személyi változásokról, az egyéb feltételekről? Az átadás előtt három hónappal még mindig nem tudjuk, hogy milyen kötelezettségek lesznek a városnak. Így nehéz a szándékot kinyilvánítani. Mint a süketek és vakok ülünk - így kell A-t, vagy B-t mondani, mert nem tudjuk az átadás-átvétel módját. Az önkormányzatiság felfogása változik meg nagyon.

A költségvetést májusban fogadták el, s ezt követően jelent meg az új köznevelési törvény. Működtetőként az önkormányzat csak az alapfokú oktatásban, és a gimnáziumok esetében vehet részt. Az óvodák és bölcsődék minden esetben helyben maradnak. A végleges döntést október végig kell meghozni - tájékoztatott Weinbergerné dr. Zsirai Erzsébet osztályvezető.

Tavaly 1,2 milliárd forint támogatást adott az önkormányzat az oktatási intézményeknek. Várhatóan ezt az összeget nem fogja meghaladni az üzemeltetési költség - tudtuk meg.

Simon István (Fidesz-KDNP), egy módosító indítvány terjeszt be. Ennek lényege, hogy nevesítik a Széchenyi-gimnáziumot.

Gőbl Gábornak nem tiszte védenie a polgári kormányt, de szerinte nem ez a legsúlyosabb kérdés, amelyben dönteni kell. Az IMF igényeit kell kielégíteni, s ezt kizárólagosan az elmúlt húsz év, s ebből  12 éves szocialista kormányzása okozta.

Fodor Tamás polgármester a világvége hangulat kialakulása előtt hozzászól. Körül kell nézni a világban, ezen modelleket nem sötét szobákban találták ki. Például Bajorországban is hasonló rendszer működik. Először várják meg a részleteket, és ez sok kérdést rendez. A városnak van egy költségvetése, a számokat tartani kell. Ha szükséges, akkor korlátozottan hozzá lehet nyúlni.

Mágel Ágost is hozzászól. Az, hogy mi volt az utóbbi húsz év legsúlyosabb döntése, arról sokat lehetne beszélni. Ki adta el a közszolgáltatókat, az energiaszaktort? Most az történik, hogy a nehéz helyzetben lévő önkormányzatok helyett a költségeket átvállalja az állam. Korábban ugyanis a fejkvótából nem lehetett az iskolát fenntartani. A szocialista vélemény az, hogy nem lehet együttműködni.

Balogh Judit (Fidesz-KDNP): örömét fejezi ki, hogy beszélhetünk az iskolák állami kézbe vételéről. A második Világháború után, amikor mindent államosítottak erre nem volt lehetőség. Most demokrácia van. Akkor egy tollvonással kommunizálták a magántulajdont is. A szocialista kormányok néhány évvel ezelőtt a leglehetetlenebb reformokat nyomták le az emberek torkán.

- Nincsenek aggályaim, a pedagógusok nagy családja most is a helyén van, miközben folyamatosan hiszterizálják őket. Ne csak a pártos érdekeket, hanem a társadalmét nézzük - fűzte hozzá a képviselő.

Biczi László: arra kéri Balogh Juditot, hogy ne kommunistázzon. A hisztéria kapcsán a nem biztos, hogy a Fidesz másokat megróhatna.

dr. Magas László is elmondja a véleményét. Elhangzott, hogy az önkormányzatiságot éri sérelem. 2002-ben, amikor a Medgyessy-emelte a közszférában a béreket, akkor az önkormányzatokat erőn felüli teher érte. Az állam például végre fogja hajtani a pedagógus életpálya modellt. S ez nagy különbség.

Fodor Tamás mond zárszót. Biczi László mi alapján állítja, hogy nincs modell? Európa több országában működik így az oktatása rendszer. Ha ezt kétségbe vonja, akkor Európa ezen részén is sérül az önkormányzatiság?

15. 15.

Megköthetik a Győr-Moson-Sopron Megyei Intézményfenntartó Központtal kötendő gyermekvédelmi szakellátási feladatokról szóló szerződést. A közoktatási intézményekben fizetendő térítési díjakról, tandíjakról szóló rendeletet is módosították.

14. 56.

Hatályon kívül helyezték az állatok tartásáról szóló 31/2000. (IX. 1.) önkormányzati rendelet és egyes szabályozási tervek és helyi építési szabályzatok állattartással kapcsolatos rendelkezéseit.

Önmagában, az hogy a városnak nem lesz ilyen rendelete, nem jelenti azt, hogy a jövőben mindenki azt csinál, amit akar. Számtalan olyan szabályozás van, amely meghatározza, hogy az adott területen milyen módon lehet állatot tartani - derült ki a közgyűlésen.

(A témára később, részletes írásunkban visszatérünk - a szerk.).

14. 50.

Növelik a Fertőrákosi Barlangszínház - Kőfejtő értékmegőrző és értéknövelő turisztikai célú fejlesztéséről szóló pályázat önrészét.

Gőbl Gábor kérdez: nemmel szavazott a gazdasági bizottság ülésen, mert számára nehezen értelmezhető, hogy létrejönnek a szerződések, megfeszülve felelnek meg a vállalásoknak. Számára visszás, hogy a program kiírója rugalmasan kezeli a feltételeket: tízmillió forinttal nő Sopron város kiadása. Miért volt erre szükség?

Kerekes Attila, főmérnök: a teljes projekt esetében 85 százalékos támogatás mellett volt 15 százalék önrész. A marketing tevékenységeket pedig csupán 50 százalékkal támogatja a kiíró, ez a teljes pályázat egyik eleme.

Fodor Tamás szerint a kiíró hatóság tévesztette el a számokat.

14. 45.

A pénteken átadott Kőszegi úti aluljáróhoz kapcsolódó egyes műtárgyak és üzemeltetői feladatait a város látja el. A vasútvonalakat a GYSEV, a közutat a közút kezelője, a közvilágítást, a vízelvezetést, a parkosítást a Sopron Holdingon keresztül Sopron üzemelteti.

Mágel Ágost (Fidesz-KDNP) üdvözölte a beruházást. Véleménye szerint ezennel helyreáll, és gyorsabb lesz a közlekedés a városban.

Gőbl Gábor szól hozzá: örvendve vették tudomásul a beruházás sikeres megvalósítást.

14. 39.
A Pannon-Fertő régió határon átnyúló vízellátás fejlesztése című projekt támogatás összegének egy részéről lemond a testület.

Gőbl Gábor kérdez: Merről merre folyik majd a víz?

A fizikai törvényei szerint - mondja Fodor Tamás.

Rádonyi László válaszol: a projekt jelenleg a második fázisában van, most a harmadik ütem pályázatainak előkészítési költségéről, 95 ezer euróról mondanak le. A kivitelezés befejeztével Pomogynál (Pamhagen) adunk, Nagycenknél adunk és kapunk, Somfalvánál (Schattendorf) pedig kapunk vizet.

14. 38.

Elfogadták a Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata vagyonáról, a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának és a vagyon kezelésének szabályozásáról szóló 6/2008. (II. 29.) önkormányzati rendeletben meghatározott, átruházott hatáskörben hozott polgármesteri döntésekről szóló tájékoztatót.

14. 31.

Kérvényezik, hogy az egyik Fertő tavi ingatlan és a volt BM csónakház kerüljön önkormányzati tulajdonba.

Gőbl Gábor (Jobbik) azt kérdezi, hogy miért tart ez az ügy három éve? Ha a város tulajdonába kerülnek ezen ingatlanok, akkor a továbbra is fizet majd bérleti díjat a Soproni Vízmű? Mert a cég most ezt tesz a vízügyi igazgatóság felé. Továbbá, milyen forrásból lehet ezt felújítani. Szerinte van egy ellentmondás: az egyik részben az szerepel, hogy ez tehermentes, míg máshol az van az előterjesztésben, hogy teherrel veszik át?

Horváthné Seregély Jolán osztályvezető válaszol: a bérleti díj összegét jelen pillanatban nem tudja. Egyelőre nincs kalkuláció a felújításra, ugyanis az ingatlan nincs önkormányzati tulajdonban. Az ellentmondás a bizottsági ülésen is felmerült. A tulajdoni lapok szerint valóban nincs teher bejegyezve, de egy előírás szerint ezt bele kell tenni.

3,5 millió forint az éves bérleti díj - tudatta Rádonyi László, a vízmű vezérigazgatója.

14. 27.

A közgyűlés határozatképes. Kalmár István (MSZP) az egyedüli hiányzó.
A polgármester monitorjában nincs áram.

- Süket - mondja. Kis javítás, most már jó a berendezés.
14. 22.

A munka kezdése előtt köszöntötték Szabó Károlynét, akinek Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester egy virágcsokrot adott át. Anci néni szinte minden egyes testületi ülésen megjelenik. Igaz, az utóbbi hónapokat egy sajnálatos baleset miatt ki kellette hagynia. De most már ismét jól van.

Két új osztályvezetője is lett a hivatalnak: Dr. Orosz Bálint a főépítész, Bartal Gábor pedig a városfejlesztési osztályvezető.

14. 18.

Megérkezett a komplett Fidesz frakció. Egy utolsó még egyeztettek. Több sürgősségi napirendi pont is bejött, további rendkívüli ülés is lesz.

Itt éjszakázunk? Hamarosan kiderül.

14. 15.

Egyelőre várunk, még nem kezdődik a közgyűlés. Kolléganőnek internet kapcsolódási problémái vannak.

Előzmény:

Az önkormányzat felújítaná a Fertő tavi strandon álló egykori BM-csónakházat, ehhez szeretné az államtól ingyen tulajdonba kapni az ingatlant. Polgármesteri tájékoztatót is kapnak a képviselők arról, hogy milyen, a vagyonrendeletben szabályozott döntések születtek.

Újra napirendre kerül a fertőrákosi kőfejtő és Barlangszínház felújítási projektje.

Ezúttal az önrész 10,5 millió forinttal való megemeléséről döntenek a képviselők, mivel az üzleti marketingtevékenységet az eredetileg tervezettel ellentétben csak ötven százalékkal támogatják.

A törvénymódosításhoz igazítják a közoktatási intézményekben fizetendő térítési díjakat, ugyanakkor a képviselőknek arról is szándéknyilatkozatot kell megfogalmazniuk, hogy az iskolák működtetését a következő
tanévtől vállalja-e a város vagy sem.

Sopron csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz és nyolcmillió forintot különít el a jövő évi költségvetésében – ha a többség ezzel egyetért.

Kazunóba, a japán testvérvárosba nyolcan utazhatnak Sopronból, hogy megünnepeljék a tízéves városok közötti kapcsolatot.

Végül a költségvetés kerül a képviselők elé, egyrészt tájékoztatást kapnak az első féléves gazdálkodásról, másrészt módosítják az idei rendeletet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turizmus világnapja a soproni vasútállomáson

A Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-Dunántúli Regionális Marketing igazgatósága és a GYSEV Zrt.… Tovább olvasom