Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

Száműzöttekként búcsúztak

Sopron - 1946. május 16-án hagyták el az utolsó vagonok Sopront, zsúfolva német nemzetiségű kitelepítettekkel. A szerelvények célállomása az akkori Nyugat-Németország volt.

A második világháború tragédiájához hozzátartozik azoknak a német származásúaknak a kitelepítése, aki az 1941-es népszámlálás során német nemzetiségűnek vagy német anyanyelvűnek vallották magukat. Persze akkor még nem tudhatták, mi vár rájuk... A kormány 1945 decemberében – Nagy Imre belügyminiszter előterjesztése nyomán – alkotta meg a kitelepítési rendeletet, amelyet aztán néhány hónap múlva végre is hajtottak. Sopronból és a környező településekről – Ágfalváról, Bánfalváról, Fertőbozról, Fertőrákosról, Harkáról – a történészek kutatásai szerint közel hétezer embert űztek el otthonából.

Búcsúzó, a bizonytalan jövőbe induló családok, párok. Az utolsó vagonok 1946. május 16-án gördültek ki a soproni pályaudvarról. Archív felvételek
Búcsúzó, a bizonytalan jövőbe induló családok, párok. Az utolsó vagonok 1946. május 16-án gördültek ki a soproni pályaudvarról. Archív felvételek

– A városban és a falvakban hirdetményeken tették közzé, kik azok, akiknek menniük kell – mondta Krisch András történész. – Az egész kitelepítési folyamat kevesebb mint három hét alatt lezajlott. A Sopronból és környékéről kitelepítettek – maximum 50 kilogrammos csomagokkal – Nyugat-Németországba kerültek, sokan Bad Wimpfenbe és környékére. Itt maradt házuk, földjük, szőlőjük, otthonaikba elsősorban a Rábaközből és Felvidékről érkeztek új családok. A kitelepítés megváltoztatta az érintett települések nemzetiségi és vallási összetételét is, mert a száműzöttek ötven százaléka evangélikus volt. Külön tragédia, hogy azokat a németeket kényszerítették hazájuk elhagyására, akiknek többsége 1921-ben arra szavazott, hogy Sopron magyar maradjon.

A kitelepítettek új otthonra leltek az őket befogadó országban, de sohasem felejtették el Magyarországot. Akik tehették, az első alkalommal visszatértek látogatóba, de sokan úgy haltak meg, hogy soha többé nem látták szülőhazájukat.

Olvasóink írták

 • 13. feledékeny 2008. május 20. 18:41
  „joco1 azt írtad Szilajank:
  "sajnos jellemzö ránk, hogy "büneinket" mindig más-török,osztrák,német, orosz-népekre probáljuk ráfogni"
  Ez a mondatod késztetett írásra. Ha a megszálló hatalom bábjai embertelen döntést hoznak, azért Szerinted teljes mértékben az a (megszállás alatt levő) nép felelős, amelyiknek a nyakába ült a nemzeti után a nemzetközi szocializmus?
  Mégis, a szörnyű második világháború után, a világ egyik legnagyobb hadserege által megszállt ország vezetőitől mit vártál volna el, miként álljanak ellen Moszkva bűnös ukázainak? Fegyverrel? Nem volt elég a vérontás?”
 • 12. joco1 2008. május 20. 18:15
  „feledékeny: Miért kit osztottak meg,nyilasokra felesküdött "hös" katonai vezetöinket?(nem a harcolni köteles(mert "felkoncolták" volna öket) bakákra gondoltam itt)Az utolso soraiddal teljes mértékben egyet lehet érteni”
 • 11. feledékeny 2008. május 20. 17:58
  „joco1: hátha nem olvastad még:"...Az ideiglenes kormány névsorát Moszkvában döntötték el, és összeállításában az volt a döntő, hogy megossza a még harcoló magyar erőket, illetve a szovjetek által még meg nem szállt területek magyar lakosságát."
  Szóval, Moszkva eszméit, érdekeit képviselő bábkormány volt.
  Az, hogy egy megszálló hatalom emlékművet emel(tet) magának, nem rendkívüli. Ám hogy a megszállás elmúltával ezek az emlékművek ugyanazzal a jelentéssel "működjenek", mint felállításukkor, megkérdőjelezhető.
  Tudod, akasztott ember házában kötelet emlegetni nem ildomos. Tán azok a nyugati országok, amiknek szovjet emlékműveit, utcaneveit példának hozod, talán nem találkoztak a keleti szocializmus nagyszerű évtizedeivel.
  Emlékezzünk inkább a háború során elpusztult emberekre, mint áldozatokra. Legyen előttünk a példájuk, hogy soha ne essünk azokba a hibákba, amikbe az ő vezetőik.”
 • 10. joco1 2008. május 19. 06:13
  „Szilaj: mégegyszer leirom-hátha nem olvastad- a Magyar Ideiglenes Nemzeti Kormány kérte a kitelepitést(1945.május 26.-án). A Szövetséges Ellenörző Bizottság tagjai pedig külön is kihangsulyozták, hogy egyik tagországuk sem kérte/követelte a kitelepitéseket.sajnos jellemzö ránk, hogy "büneinket" mindig más-török,osztrák,német, orosz-népekre probáljuk ráfogni.Az emlékmüvek: tudod minden országban-még Ausztriában is- ahol a szovjetek verték ki a fasisztákat van ilyen emlékmü, csak nálunk "problémáznak egyesek rajta. Ja és van még Szu. emélkmü/ utca /tér a többi nyugati országban is.”
 • 9. Szmötyi 2008. május 18. 15:50
  „A vitnyédi utca elején élnek "igazi felvidéki magyarok", akiknek volt pofájuk beleülni az ingyen házba, amit apósoméktól vettek el, mert német származásúak voltak.Beleülni volt képük, karbantartani már nemigen.A rendszerváltozáskor az összes ilyent ki kellett volna dobni a jogtalanul bitorolt ingatlanokból. Remélem magukra ismernek a leszármazottak!”
 • 8. Szilaj 2008. május 18. 13:01
  „A kitelepítés az egyik szégyenfoltja hazánknak. Ami a lényeg: Soha többé ne fordulhasson elő! Most 60 évvel később könnyű beszélni róla, de akkor mindenki hallgatott.... Véleményem szerint az akkori kitelepítés nem pártfüggő volt. Itt ültek a hős felszabadítóink a nyakunkon és ők adták az ukászokat nekünk. Ami viszont szégyen, Pesten még mindíg ott vigyorog ránk a Szovjet emlékmű, hírdetve a dicső vörös hadsereg tetteit! Ha már elbontani nem engedik, legalább állítanánk mellé egy kétszer akkora emlékművet a kitelepítetteknek. Persze ez csak a saját véleményem.”
 • 7. joco1 2008. május 18. 07:13
  „"baradlay"Miről "firkálsz" már megint?Az ilyen ocsmány, gyalázkodo és a témához nem tartozó "reagálások" a nyiltan nyilas/náci/ fasiszta kurucinfon divat.Ja és szerinted (vitéz) Dálnoki is egy "mocskos ,vörös fasiszta" volt ill."hazaárulo komcsi"?Kár Jókai által világhirt szerzett nevet igy bemocskolni.”
 • 6. Baradlay 2008. május 18. 05:17
  „Szemet,hazaarulo komcsik! Igaz,hazajukat szereto magyar polgarokat deportaltak,errol miert nem
  beszel a "jude" propaganda! Nagy Imre az is egy mocskos,voros fasiszta volt.”
 • 5. bbéla 2008. május 17. 08:47
  „Sopronyival és Jocóval is egyetértek. Az események itt is összefüggenek. Az ok-okozat azonban látszólagos, mert a hitleri fasizmus bűneiért nem felelhettek a kitelepítettek. Német nemzetiség megalázása,meggyalázása kitörölhetetlen bűn. Ez még akkor is igaz, ha tudjuk Sopronban nagyon magas volt a Volksbund és hasonló szerveződések támogatottsága.”
 • 4. joco1 2008. május 17. 07:56
  „Kapuvári: Tudod kik kérték a kitelepitést?A Magyar Ideiglenes Nemzeti Kormány 1945.május 26.-án a Szövetséges Ellenörző Bizottságtól.Tudod azok ahol a kormányfő:(vitéz) Dálnoki Miklós Béla volt.Ja és az nem holakauszt volt hanem kitelepités, egyik sem elfogadható, de kettő között lényeges különbség volt.”
 • 3. Sorponyi 2008. május 16. 20:19
  „Gyerekként éltem át ezt a szörnyű időszakot. A Holokauszt szinte még "élt", amikor jött a kitelepítés. Szerencsére közvetlen érintettségem nem volt, de látni is borzasztó volt azt a a sok számkivetett családot, akik mindenüket hátrahagyva távozni kényszerültek. Ugyan közel se várt rájuk olyan sors, mint a korábbi tábori lakókra, de átmenetileg földönfutókká váltak.
  Ennyi év után ne csak emlékezzünk szenvedéseikre, hanem tegyünk meg mindent, hogy hasonló SOHA TÖBBÉ nem történhessen meg! Pedig van még, ahol "él a kollektív bűnösség"! Sajnos.”
 • 2. Kapuvári 2008. május 16. 20:16
  „Komcsi-holokauszt!”
 • 1. FREDDY/S 2008. május 16. 06:49
  „1946. május 16-án hagyták el az utolsó vagonok Sopront, zsúfolva német nemzetiségű magyar állampolgárságú kitelepítettekkel. Akinek nem volt értékes ingósága azokat nem vitték el. Az alapvető emberi jogról azóta sincs tiszteletben tartva. Sopron és környékéről közel 12000 embert száműztek Wendlingen, Gondelsheim, Eberbach , Reningen és környékére. A történteket felejteni soha nem lehet, mert az itthon maradtak is áldozatok lettek. Megmagyarázni a történteket nem lehet és nem is szabad, mert az megmagyarázhatatlan, nemde...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még drágább az ételed

Magyarország - Az inflációnál kétszer nagyobb mértékben drágultak az élelmiszerek az elmúlt évben… Tovább olvasom