Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 20°C Még több cikk.

Számon kérjük az ígéreteket

Sopron - Egy év telt el az önkormányzati választások óta. A kampányban elhangzott ígéretek megvalósítására csak a győztes pártnak nyílik lehetősége. Sopronban a Fidesz–KDNP szerzett többséget. Ezúttal azt vesszük számba, mit ígért és mit teljesített a Fodor Tamás irányította városvezetés.

A négy évig tartó választási ciklusra tett összes ígéretet természetesen nem lehet megvalósítani egy év alatt, de azért a tendenciák kirajzolódnak. Fodor Tamás polgármesterjelöltként sokat és egyben keveset is ígért. A tennivalók sokaságát a kampány során alapvetően kilenc pontban foglalta össze, de különböző megnyilatkozásaiban ezen túl is ígért. Programjában akad olyan, amelynek megvalósításához elég (volt) az önkormányzat többségi akarata, de akad olyan is, amelynek megvalósításához kevés a szándék, a városnak csak közvetett hatása lehet teljesítéséhez.

Minden soproni polgár számára tiszta, átlátható gazdálkodást vezetünk be, mert a soproniak tisztességes várost szeretnének.
Egyelőre nem lehet tudni, hogy ennek a pontnak a megvalósítása hol tart, mert a most folyó gazdálkodásról nem jelentek meg információk, az ugyanolyan „zárt", mint korábban volt. Arról nem beszélve, hogy olyan szerződéseket sem hoztak nyilvánosságra, amelyekben közpénzek sorsáról van szó. Példaként az önkormányzat ügyvédi megbízatásainak titkosan kezelését említhetjük, amelyet már a regionális közigazgatási hivatal is kifogásolt. Ugyanakkor átvilágították az önkormányzati cégeket, közhasznú társaságokat, megalakultak az új felügyelő bizottságok.
Csökkentjük a kommunális adót, mert a Gyurcsány-csomag megszorításaitól meg kell védenünk az embereket, elsősorban a gyermekeket és az időseket.

A vállalkozók kommunális adója 2007. január elsejétől évente és egy főre vetítve 2000 forintról 1900-ra csökkent, az üdülők után fizetett építményadó négyzetmétere 500 forintról 400-ra. A többi adónemet nem változtatta az önkormányzat.

Mérsékeljük a távfűtési díjat, mert okos gazdálkodással jó szolgáltatást lehet biztosítani a lakók számára.
Nem mérséklődött a távfűtés díja, sőt, a kormány intézkedéseinek következtében sokan kikerültek a támogatottak köréből.
A kismamák számára ingyenessé tesszük a városi közlekedést, mert így ezt a pénzt is a családra költhetik.

Az önkormányzat 2007. január elsejétől ingyenessé tette a három év alatti gyermeket nevelő szülő vagy eltartó számára a helyi tömegközlekedést. Eddig 180 kismama vette igénybe az utazási kedvezményt.

A rászoruló és tehetséges soproni diákok számára enyhítjük a tandíj okozta terheket, mert a tehetség Sopronban nem veszhet kárba, itt mindenkire szükség van.

Az elmúlt egy évben nem született ilyen rendelet, de információink szerint már dolgoznak az előkészítésén és a támogatás összegét 2008-tól beépítik a költségvetésbe.

Munkahelyteremtő támogatást hozunk létre, mert a munka nemcsak megélhetés, hanem biztonság is, amelyre minden ember vágyik.
Ez (is) egy olyan ígéret volt, amelyet nyilvánvalóan nem lehet egy esztendő alatt megvalósítani. Konkrét munkahelyteremtő intézkedés eddig nem született. A gazdaság járja a maga útját. Tény viszont, kialakult egyfajta párbeszéd a városvezetés és a gazdaság szereplői, illetve képviseleti szervezetei (kamara, ipartestület) között.
A következő három pontból kettő olyan, amely nehezen „megfogható", s nem teljesíthető egyik hónapról a másikra. Sokkal inkább ciklusokon átívelő feladat.

Sopront az európai régió gazdasági, kereskedelmi és oktatási központjává fejlesztjük, mert lendületet kell adni a városnak. Tisztává varázsoljuk a parkjainkat és felújítjuk játszótereinket, mert európai módon akarunk élni. Pezsgő városi élettel és a kulturális értékek kihasználásával fejlesztjük a turizmust, amely megélhetést, új munkahelyeket és gyarapodást jelenthet a soproniak számára.

Fodor Tamás kedvenc kampánytémája volt az új, korszerű ipar megteremtése egyetemi innovációs háttérrel. Ennek még nincs nyoma, a feltételek megteremtése a következő évek feladata lehet. A játszóterek felújítása és a parkok rendszeres tisztítása olyan feladat, amelyet szinte naponta el kell végezni, s erre összességében nem lehet panasz. A turizmus és a kulturális élet területén voltak változások. Megszüntették az idegenforgalmi igazgatóságot, valamint a Gyermek- és Ifjúsági Központ önállóságát. Utóbbit integrálták a Pro Kultúra szervezetébe, jelenleg még tart a cégbejegyzési eljárás. A színház művészeti vezetőjét, Szilágyi Tibort elküldték, helyére Darvasi Ilona került. Hogy ezeknek az intézkedésnek milyen hatásuk lesz az adott területen, az majd csak jövőre, esetleg évek múlva derülhet ki. A Pro Kultúra kht. költségvetése lényegében azonos maradt az elmúlt évivel, éppúgy, mint az ünnepi hetek támogatása. A kulturális élet és a turizmus fejlesztését szolgálja, hogy a jelenlegi önkormányzat is tervezi a fertőrákosi Barlangszínház fejlesztését, korszerűsítését annak érdekében, hogy működtetése kifizetődő legyen.

Nem valósult meg Fodor Tamásnak az az ígérete, hogy a nyári szezonban a soproniak kedvezményes belépőjegyet válthatnak a város strandjaira. Teljesítette viszont azt a vállalását, hogy felméri a város helyzetét, s „amennyiben kimutatható a város gazdálkodásában a vagyon hűtlen kezelésének ténye", akkor a vizsgálódást jogi úton folytatják. Ezt az ígéretét maradék nélkül teljesítette, hiszen ismert, hogy büntetőfeljelentések és polgári perek sorozatát indította. Ezek még nem fejeződtek be, csupán a mélygarázsügyben zárták le a nyomozást – bűncselekmény hiányában –, de az önkormányzat élt a pótmagánvád lehetőségével, tehát még egy kapu nyitva maradt számukra. (A feljelentéseket és pereket az előző városvezetés alaptalannak tartja, ezért abban az esetben, ha számukra kedvező módon fejeződnek be a különböző eljárások, viszontperekre lehet számítani.)

Az elmúlt egy év értékeléséhez hozzátartozik, hogy a városvezetés befejezte, befejezi – igaz, nem is tehetett és tehet mást – a korábban megkezdett beruházásokat (mélygarázs, Deák tér, Széchenyi-gimnázium, csatornázás, hulladékprogram), s továbbvisz néhány projektet, mint például az északnyugati összekötő út megépítését az Ikva mederrendezését és tározók kialakítását, a várost kettészelő vasút egy nyomvonalra helyezését és új elemként egy aluljáró (vagy felüljáró?) építését a Kőszegi úton.

Horváth Ferenc

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorsjeggyel tízmilliót nyert Nagycenken

Nagycenk - A nagycenki postahivatalban adták el azt a Kedvenc sorsjegyet, amellyel egy szerencsés… Tovább olvasom