Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Számlák nyomják Petőék vállát

A hattagú soproni Pető család szomorúan várja az ünnepeket: hátralékok, kifizetetlen számlák nyomják vállukat. Nem azért, mintha nem akarnának fizetni: kevés a jövedelmük, s egyszerűen nem tudják rendezni tartozásukat.
Pető Mihályné családja komor hangulatban fogadja a látogatókat; a felnőttek pillantásai gondtól terhesek, és csak a három gyermek szemének csillogása varázsol derűt az önkormányzati lakás falai közé. A nagyszülők és lányuk, a háromgyermekes főállású anya, s a 11 éves Barbara, a 10 éves Evelin és az 5 éves Viktória hétköznapjait a kifizetetlen számlák árnyékolják be.

– Nagyon el vagyunk keseredve – fogott csendesen mondandójához a nagymama, Pető Mihályné. – Férjem már harmadik éve munkanélküli, s bár rengeteg céghez jelentkezett, persze hogy nem veszik fel sehová, hiszen közeledik a hatvanhoz. Megviselte ez a helyzet, most havonta 33 ezer forintot kap. Idegei tönkrementek, ráadásul a csekélyke pénzből havi hatezer forint a gyógyszerszámlája. Lányunk egyedül neveli a három gyerekét, ő főállású anyaként havi 75 ezer forint járandóságban részesül a családi pótlékkal együtt. Jómagam pedig már nyugdíjas vagyok, 53 ezer forintot kapok havonta. Ha összeadom ezeket, 161 ezer forint jön ki, miközben csak novemberben 14 ezres vízdíjhátralékról, a holdingtól 67 ezer forintról s az áramszolgáltatótól 58 ezres tartozásról kiállított csekket kaptunk. Mindez összesen 139 ezer forintot tesz ki. El tudják képzelni, hogy a maradék 22 ezer forintból három felnőttnek és három gyereknek meg lehet élni egy hónapig? – csuklott el a nagymama hangja.

Törölgetve könnyeit, hozzáteszi: nem azért van tartozásuk, mert nem akarnak fizetni, hanem azért, mert kevés a jövedelmük. A karácsonyt is szorongva várják. Nincs pénzük ajándékokra, s nem is a felnőttekre, hanem a három gyerekre gondolnak, akik közül az egyik ráadásul idegrendszeri kór miatt rendszeres kórházi kezelésre szorul. Aztán tönkrement a mosógépük is, arra sem futja, hogy megjavíttassák. De amitől a legjobban tartanak, az a villanykikapcsolás. Nemcsak sötétnek, de kilátástalannak tartják helyzetüket. Ezért is fordultak a Lapcom Jóakarat Hídja Alapítványához, hogy némi reménysugár villanjon előttük most, advent idején.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézilabda EB: a zsiraiak kidobolták a győzelmet - fotók

Egy lelkes zsiraiakból és bükiekből álló szurkolói csoport két mérkőzésen is dobolt, tormbitált,… Tovább olvasom